Alajärven suurhanke KSBR:n ja Ilmattaren uusin yhteisprojekti

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvelle Etelä-Pohjanmaalle nouseva 36 tuulivoimalan tuulipuisto on jo kuudes Ilmatar Energy Oy:n ja Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n (KSBR) yhteishanke.

Hankekokonaisuus sisältää kaksi eri puistoa: 13 voimalan Möksyn ja 23 voimalan Louhukankaan tuulipuistot. Valmistuessaan kokonaisuus on yksi Euroopan suurimmista markkinaehtoisista tuulipuistoista.

MAINOS

Puistojen suunnitteluvaihe on alkamassa, ja KSBR aloittaa infrarakennustyönsä puustonpoistolla syyskuussa. Urakka sisältää teiden ja voimalaperustusten rakentamisen sekä kaapelointityöt. KSBR:n työt alueella valmistuvat arviolta vuoden kuluttua syksyllä ja kaikki työt vuoden 2023 aikana.

– Erityisenä haasteena alueella on maaperä, sillä puistot nousevat entiselle turvetuotantoalueelle. Suunnittelunohjauksen ja maanrakennustöiden yhteensovittaminen onkin ratkaisevassa roolissa, kertoo KSBR:n projektipäällikkö Janne Ikonen.

Kehittämistyön tuloksena suurempiin hankkeisiin

Parhaillaan KSBR:n työt ovat loppusuoralla kolmessa Ilmattarelle valmistuvassa hankkeessa: Suomen kaikkien aikojen suurimmassa, 41 turbiinin tuulivoimapuistossa Kainuun Piiparinmäessä, Kanta-Hämeen Voimamylly-puistossa sekä Rasakankaalla Kurikassa. Aiemmin yhteistyönä ovat valmistuneet tuulipuistot Luhankaan ja Varkauteen.

KSBR:n tuulivoimarakentamisesta vastaava liiketoimintajohtaja Juha Tuominen iloitsee Ilmattaren kanssa jatkuvasta yhteistyöstä ja kertoo sen olevan pitkäjänteisen työn tulosta

– Olemme viime vuosina kehittäneet toimintaamme, jotta pystymme vastaamaan pitkäaikaisten asiakkaidemme vaatimuksiin entistä suuremmissa hankkeissa. Näin olemme kasvaneet markkinan mukana, Tuominen toteaa.

KSBR:n ja maanrakentaja Takanen MR Oy:n yritysjärjestely etenee suunnitellusti ja parantaa jatkossa entisestään yhtiön kilpailukykyä infrahankkeissa. KSBR omistaa osittain myös muut merkittävimmät alihankkijat eli sähkörakentamiseen erikoistuneen Infratiera Oy:n sekä betonitoimittaja Betoniteam Oy:n.

Vakuuttavaa näyttöä mittavista projekteista

Valmistuessaan Alajärven tuulipuistokokonaisuuden vuosituotanto vastaa noin 300000 kerrostalokaksion vuosikulutusta ja lähes prosenttia Suomen tämänhetkisestä sähköntuotannosta.

Puistoon on tehty pitkäaikaisia sähkönostosopimuksia suuryritysten kanssa.

Ilmatar Energy Oy:n projektipäällikkö Niklas Löf kertoo, että Ilmatar on kehittänyt Alajärven puiston alusta asti ja pysyy sen omistajana koko sen elinkaaren ajan, mikä on Suomessa poikkeuksellista. Pitkäjänteinen sitoutuminen on hänen mukaansa kaikkien osapuolten etu.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme jatkamaan hyvää ja pitkäjänteistä yhteistyötä KSBR:n kanssa nyt Alajärvellä. Työskentely aiemmissa hankkeissa on sujunut hienosti, ja niissä on otettu hyvin asiakkaan tarpeet huomioon. KSBR:llä myös on vakuuttavaa näyttöä tämän kokoluokan tuulipuistohankkeiden toteutuksesta, Löf toteaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliJätelaki muuttui – ja ensi kesästä monet kotitaloudet lajittelevat myös biojätteensä
Seuraava artikkeliKoirien kiinnipitoaika päättyy tänään – vaikka koira on vapaana, tulee sen olla hallittavissa