-2.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Koirien kiinnipitoaika päättyy tänään – vaikka koira on vapaana, tulee sen olla hallittavissa

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyy koko maassa perjantaina 20. elokuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti.

Vaikka kiinnipitoaika päättyykin, niin muistathan, että koiran vapaana pitämiseen tulee olla lupa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Vaikka koira olisi vapaana, tulee sen olla aina omistajan hallittavissa. Luonnonsuojelualueilla koira on pidettävä kytkettynä ympäri vuoden.

MAINOS

Kiinnipitoajan päättymisestä huolimatta koiranomistajan tulee huomioida, että järjestyslain mukaan koira on pidettävä aina kytkettynä taajamassa. Taajama-alueilla koiran pitäminen vapaana on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla. Vapaana olevan koiran tulee aina olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Järjestyslaissa määrätään myös, että koiraa ei saa päästää kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle vastaavalle juoksuradalle. Koiraa ei saa myöskään viedä yleisille uimarannoille, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, ellei sitä ole erikseen sallittu. Poikkeuksena ovat merkityt koiraladut.

Vastuullinen koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja noudattaa sitä, jotta koiran kohtaamiset niin lajitovereiden, muiden eläinten kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman sujuvasti.

Luoksetulo on tärkeimpiä asioita, mitä omistaja voi koiralleen opettaa, erityisesti silloin kun koira ei ole kytkettynä. Se saattaa joskus jopa pelastaa koiran hengen. Koiralle on tärkeä opettaa luotettava luoksetulo jo pennusta pitäen. Vinkkejä luoksetulon opettamiseen löytyy esimerkiksi hankikoira.fi-sivulta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät