0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Presidenttiparin Osku-pentu on Kirsi Hautakankaan kasvattama!

Soinilaislähtöinen, Lemmikkihotelli Doggies & Kittiesin yrittäjä Kirsi Hautakangas oli taannoin kasvattajana ainutlaatuisen hetken äärellä.

Hänen kasvattamansa tenterfieldinterrieri Osku on nimittäin nyt maan ensimmäinen koira, sillä sen omistajat ovat Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puolisonsa Jenni Haukio.

MAINOS

Tenterfieldinterrieri, eli tenttu, on pieni terrierirotu. Se on hyvin eloisa, vilkas ja reipas koira. Uskollinen kumppani joka on valmis kaikenlaiseen toimintaan.

– Olen kasvattanut brasilianterrierejä 15 vuotta ja mietin pitkään toista rotua brassien rinnalle.
Kasvattajakaverini toivat kolme tenttua Suomeen ja ihastuin niihin täysin. Kaksi vuotta sitten Suomeen saapui viisi uutta tenttua, joista kaksi muutti asumaan luokseni.

– Sheeba oli silloin noin kuuden kuukauden ikäinen ja Waltteri oli noin kolmivuotias Australian muotovalio, jolla oli jo kymmenkunta pentuetta Australiassa.

– Tenttuja käytetään maatiloilla edelleen jyrsijöiden tappamiseen joten rotu on hyvin alkukantainen, eikä siis jalostettu liikaa.

Sen että Kirsistä tuli presidenttiparin pennun kasvattaja, oli sattumien summa. Tilanne, joka on kasvattajalle täysin ainutlaatuinen.

Kirsi pyytää aina pennun ostajia kertomaan itsestään ja perheestään. Siitä, millaiseen tarkoitukseen he koiraa ovat ostamassa ja ovatko perehtyneet rotuun. – Minulla on kuulemma tapana pelotella ostajia, Kirsi nauraa.

– Niin brassit kuin tentutkin eivät ole helpoimpia koiria sillä omaavat valtavan määrän energiaa pieneen kokoonsa nähden. Omistajan on oltava valmis kouluttamaan ja aktivoimaan koiraa.

Ennen pennun hankintaa pentuun käytiin tutustumassa kasvattajan luona ja kun kotiin lähdön aika pennulla oli edessä, kasvattaja kävi viemässä pennun uusille omistajilleen.

Kasvattajille on tärkeää pitää yhteyttä pennunottajiin, ja Kirsi toteaakin, että myös tässä tapauksessa hän on pennun perheen tukena ja apuna tarvittaessa, aivan kuten muidenkin kasvattienkin kohdalla.

Kiinnostus rotua kohtaan nousee nyt varmasti, mutta suureen suosioon se ei ole nousemassa. – Rotu on Suomessa niin vähälukuinen, ettei pentuja ole.

– Olen kiitollinen ja iloinen siitä, että tätä kautta olen päässyt kertomaan minulle rakkaasta asiasta, eli koiristani.

– Tenttuja on Suomessa vain 22 yksilöä, joten pentuja ei nyt saa, vaikka kiinnostusta rotuun herääkin julkisuuden myötä.

– Nämä kaksi vuotta minkä olen nyt ollut mukana tenttujen parissa ja rodun kehittämisessä Suomessa, ovat olleet antoisaa aikaa. Rotu on kerrassaan ihana!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät