1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

4H marja-asemalla on hulinaa – pihlajanmarjan keruu on innostanut nuoret taskurahan ansaintaan!

Parin tunnin aikana marja-asemalle tuodaan käsittämätön määrä puolukkaa ja pihlajanmarjoja.

Alajärven 4H-yhdistyksen Satosankarit -marja-asema Lehtimäen Kirkonkylällä on jälleen avoinna maanantaisin ja torstaisin kello 16-18, niin kauan kuin sadon ostaja Kiantama Oy marjaa ostaa.

Marja-asemalla onkin nyt riittänyt hulinaa aivan alusta saakka ja ilahduttavasti myös nuoria satosankareita on tänä syksynä ollut ansaitsemassa taskurahojaan marjanpominnalla tavallista paljon enemmän.

MAINOS

Yksi syy tähän on se, että puolukan lisäksi nyt ostetaan myös erä pihlajanmarjaa. Erityisesti juuri nuoret ovat innostuneet pihlajanmarjan poiminnasta!

Viime vuonna marja-aseman ostomäärät olivat yhteensä 13143 kiloa puolukkaa ja 892 kiloa mustikkaa. Tänä vuonna mustikkaa ei ostettu lainkaan, mutta puolukan ostomäärät ovat olleet suuria.

Marja-asema avautui viikko sitten maanantaina täydellä rytinällä niin, että puolukoita saatiin ostettua heti 2040 kiloa ja pihlajanmarjaa 85 kiloa. Torstaina määrät olivat 2480 kiloa puolukkaa ja pihlajanmarjaa 218 kiloa.

Viime maanantaina puolukkaa ostettiin 1560 kiloa ja pihlajanmarjaa peräti 760 kiloa!
Niinpä ennen tämän päivän neljättä marja-asemapäivää koossa on jo 6080 kiloa puolukkaa ja 1063 kiloa pihlajanmarjaa!

Marja-asemalla vaihdetaan myös kuulumiset, mutta parhaita poimintapaikkoja tuskin paljastetaan!

– Puolukan osalta emme koskaan tiedä, kauanko Kiantama Oy sitä ostaa. Saamme ilmoituksen oston loppumisesta vain vähän aikaisemmin, kertoo 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Liu Eteläaho. – Pihlajanmarjaa sen sijaan ostetaan 30000 kiloa koko maasta. Kun tuo määrä täyttyy, sen osto loppuu.

Satosankarit -marja-asema työllistää tänäkin vuonna useita nuoria. Päävastuun toiminnasta kantaa Netta Puumala ja apunaan hänellä ovat nyt toista kesää samoissa hommissa oleva Markus Osala ja kolmatta kertaa marja-asemalla työskentelevä Joose Salo.

Liu kertoo, että nuoret ovat kantaneet vastuun marja-asemasta niin hyvin, että hän saa vain seurailla varmistamassa, että kaikki sujuu.

Aikaisempiin vuosiin verrattuna marja-aseman toiminta lähti tänä syksynä käyntiin melkoisella rytinällä. Siinä missä yleensä ensimmäisillä avoinnaolokerroilla on ollut hiljaista ja toiminta on lähtenyt lentoon vasta pikkuhiljaa, on nyt poimijoita ollut paikalla jonoksi saakka ensimmäisestä maanantaista alkaen.

– Ensimmäisellä avoinnaolokerralla emme osanneet varautua niin suureen innostukseen, ja meiltä loppuivat laatikot ja rahat, Liu nauraa ja kertoo, että siinä olikin järjestämistä, että kaikki saatiin onnistuneesti maaliin.

Marjoja on tuotu marja-asemalle Lehtimäen alueen lisäksi Soinista, Alajärveltä ja paljon myös Ähtäristä, kauimmat Vaasasta saakka.

Marjoja ovat tuoneet nyt runsaasti kaikki vanhat tutut ennätyspoimijat, mutta mukana on myös uusia. Kisa siis kiristyy siinä, kuka latoo pöytään syksyn suurimmat poimintaluvut!

Satosankarit -marja-asemalle marjaa myyvistä poimijoista 50 ensimmäistä saa Satosankarit -muovisangon ja lisäksi 4H-liitto palkitsee myös viisi ensimmäistä, vähintään kaksi sangollista poiminutta nuorta 20 euron poimintabonuksella.

– Aikaisemmin noita nuorten poimintabonuksia on ollut tarjolla ihan loppuun saakka, mutta tällä kertaa kävi niin, että heti ensimmäisenä päivänä vaadittavan määrän marjoja toi peräti yhdeksän nuorta!

– Päätimme antaa poimintabonuksen heistä jokaiselle niin, että yhdistyksemme maksaa ne bonukset joita liitto ei maksa, Liu kertoo ja iloitsee siitä, että nuorilla marjan tuonti ei ole edes jäänyt siihen yhteen kertaan, vaan marjoja on tuotu lisää jatkossa!

– Pihlajanmarjan poiminta on selvästi nuorten suosikki, he tykkäävät poimia sitä enemmän kuin puolukkaa. Nuoret ovat huomanneet, että poimimalla saa rahaa!

Puolukkaa metsissä on tänä syksynä runsaasti, mutta osin se on hiukan tavallista pienemmän kokoista. Marja-aseman marjoista maksama hinta määräytyy kunkin päivän hinnan mukaan eikä tietenkään ole yhtä korkea, kuin suoraan kuluttajalle myydessä.

Paljon poimiville systeemi on kuitenkin kätevä, sillä marja-asemalle kelpaa perkaamaton marja ja välistä jää pois myymisen vaiva. Kiitosta marja-aseman toiminta saakin runsaasti paikalle kokoontuneilta aktiivipoimijoilta.

Tuula Jokiaho

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät