Radioamatöörit juhlivat radioaalloilla ja liputtamalla

Mainos[adrotate banner="3"]

Maamme radioamatöörit juhlivat satavuotista taivaltaan. Suomen Radioamatööriliiton kunniaksi lippu nostetaan salkoon syntymäpäivänä, keskiviikkona 15.9.2021.

Suomessa on noin 6 000 radioamatööriä. Harrastus on hyvässä nosteessa: pelkästään kuluvan vuoden aikana jo noin 250 henkilöä on suorittanut Traficomin edellyttämän radioamatöörin pätevyystutkinnon.
– Kurssitoiminta jatkuu vilkkaana läpi syksyn ja odotettavissa on runsaasti uusia harrastajia, kertoo toiminnanjohtaja Markku Tuhkanen Suomen Radioamatööriliitosta.

MAINOS

Radioamatööritoiminnan ydintä on yhteyksien pito radion välityksellä toiseen harrastajaan eri puolilla maailmaa. Radioyhteyksiä pidetään digitaalisilla lähetteillä ja puheella sekä edelleen myös perinteisellä sähkötyksellä. Radioamatööri ei ole koskaan yksin, radionsa kautta hänellä on jatkuvasti ulottuvilla laaja maailmanlaajuinen harrastajayhteisö. Erityisesti näin korona-aikana harrasteen erityislaatu on noussut hyvin esille.

Sata vuotta sitten tapahtunutta

Suomalaisten radioharrastajien toiminta järjestäytyi ensin Nuoren Voiman Liiton alle. Radioryhmän perustamista ehdotti Ilmari Jäämaa (1888–1934), jonka tunnetuin teos Nuorten kokeilijain ja keksijäin kirja innoitti sittemmin harrastajia liki puoli vuosisataa.

Jo kesällä 1921 radioryhmä sai valtioneuvostolta kokeiluluvan radiolähetyksiin, mikä oli samalla lähtölaukaus myös yleisradiotoiminnalle maassamme. 15.9.1921 hyväksyttiin N.V.L. Radioyhdistyksen säännöt. Myöhemmin nimi muutettiin Suomen Radioamatööriliitoksi. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin turkulainen Leo Lindell (1897–1936). Hän oli kokeilija ja poikkeuksellinen visionääri, jolla oli täydellinen omatekoinen radioasema Turussa jo ensimmäisen maailmansodan aikana.

Liiton nettisivuilla avautuu juhlapäivänä Sähkötyksen viehätys -valokuvanäyttely. Kuvat ovat pitkäaikaisen radioamatöörin ja valokuvaharrastajan Kalevi Korjuksen ottamia.

Radioamatöörit yhteiskunnan tukena

Radioamatööreillä on ollut merkittävä osuus monessa suomalaisen yhteiskunnan käännekohdassa. Yleisradion perustaminen, sodan ajan onnistunut tiedustelutoiminta ja matkapuhelinteollisuuden synty ovat tunnettuja menestystarinoita, joissa radioamatöörit ovat olleet keskeisessä roolissa.

Vähemmän tunnettua on, että radioamatöörit ovat olleet rakentamassa ja operoimassa viestiverkkoja kriisialueilla ympäri maailmaa, aina kun luonnonmullistukset tai konfliktit ovat romuttaneet tavanomaiset viestintäyhteydet. Tälläkin hetkellä suomalaisia radioamatöörejä on avustustehtävissä esimerkiksi maanjäristyksen runtelemassa Haitissa.

Liitolla on jäseniä noin 3 500 ja jäsenkerhoja ympäri Suomea. SRAL järjestää koulutusta, radiokilpailuja ja tapahtumia sekä julkaisee omaa lehteä ja kirjallisuutta. Liitto tekee yhteistyötä Traficomin kanssa radioamatöörimääräyksiin ja radiotaajuuksiin liittyvissä asioissa sekä vastaa radioamatööritutkintojen järjestämisestä Suomessa.

MAINOS
Edellinen artikkeliKaverisovelluksesta apua aikuisten yksinäisyyteen
Seuraava artikkeliRavitsemisliikkeille rajoituksia torstaina