Viikon sateet näkyvät pohjalaisvesistöissä

Mainos[adrotate banner="3"]

Viime päivinä on satanut runsaasti erityisesti Keski-Pohjanmaalla.

Esimerkiksi Kälviänjoella on viimeisen viikon aikana tullut sadetta noin 100 mm ja joen virtaama on kuusinkertaistunut.

MAINOS

Kälviänjoki, Perhonjoki ja Kruunupyynjoki saavuttavat kerran 1–2 vuodessa sattuvan tulvatason tänään. Tämän kevään tulva oli kuitenkin pääosin suurempi kuin tämä lokakuun huippu. Merkittäviä haittoja ei ennusteta tulevan, mutta vettä on paikoin alavilla pelloilla.

Myös Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella on viime päivinä satanut, mutta sateet ovat olleet vähäisempiä kuin Keski-Pohjanmaalla.

Tänään perjantaina ennustetaan satavan noin 20 mm ja lokakuun suurimmat vedenkorkeudet ja virtaamat saavutetaan todennäköisesti tulevan viikonlopun aikana.

Maaperä on nyt niin kostea, että sateet päätyvät lähes suoraan vesistöihin. Kevättulva oli kuitenkin selvästi suurempi kuin lähipäivien vedenkorkeudet ja virtaamat. Vesi nousee todennäköisesti alaville pelloille mm. Lapuanjoella Liinamaassa.

Kuivan kesän ja alkusyksyn jäljiltä alueen tekojärvien pinnat ovat olleet selvästi tavanomaista alempana.

Osa sadevesistä voidaankin nyt varastoida tekojärviin ja pienentää näin jokien alaosien tulvia. Perhonjoella Patanan tekojärven vedenpinta on noussut sateiden seurauksena noin 80 cm ja on nyt puoli metriä ajankohdan keskimääräistä alempana.

Patanan tekojärven vedenpinnan ennustetaan nousevan lokakuun loppuun mennessä vielä lähes metrillä. Lapuanjoella Hirvijärven tekojärven vedenpinta on ollut lokakuussa noin 60 cm tavanomaista alempana.

Hirvijärven tekojärven vedenpinnan ennustetaan nousevan sateiden seurauksena tavanomaiselle tasolle marraskuun alkupuolella.

Ähtävänjoella Lappajärven pinta on noussut sateiden seurauksena noin kymmenen senttiä ja pinta on nyt lähellä ajankohdan keskimääräistä.

Ennusteiden mukaan Lappajärven pinta tulee nousemaan lokakuun aikana vielä noin 20 senttiä, eli vedenpinta nousee ajankohdan tavoitevyöhykkeen tason yläpuolelle.

Lapuanjoella Kuortaneenjärven pinta on nousemassa ajankohdan keskimääräiselle tasolle ja jatkossa ylemmäksikin.

MAINOS
Edellinen artikkeliIlmaantuvuusluku nousee edelleen maakunnassa
Seuraava artikkeliLappajärven ketjuun 12 uutta koronavirustartuntaa