Alajärvi jatkaa entisin veroprosentein

Mainos[adrotate banner="3"]

Maanantai-iltana kokoontunut Alajärven kaupunginvaltuusto päätti sopuisasti ilman ainuttakaan puheenvuoroa vuoden 2022 tuloveroprosentin määräämisestä ja kiinteistöverojen määrästä.

Molemmissa verotuksissa päätettiin jatkaa vanhalla linjalla, niinpä tuloveroprosentti on 21,75 ja yleinen kiinteistöveroprosentti 0,93.

MAINOS

Kaupunginvaltuusto päätti sitoutua varaamaan Pumptrack -hankkeelle tarvittavan 45000 euron rahoitusosuuden ensi vuoden talousarvioon, mikäli hankkeelle saadaan rahoitus Aisaparin kautta.

Asiasta keskusteltiin runsaasti, mutta itse hanketta ei vastustettu. Keskustelussa Jukka Kangastie ehätti ensimmäisenä nostamaan esille sen, että uudet liikuntapaikkahankkeet ajavat jälleen mopoilijoiden ja moottoriurheilijoiden harjoituspaikan ohitse. Jukka-Pekka Matintupa ja Sari Palmu painottivat, että myös mopoparkille pitää löytyä paikka.

Juha Hauta-aho totesi, että vanha systeemi hankkeiden käsittelyssä oli parempi toiminnan ja investointien kulkiessa yhdessä. Terho Mäkelä huomautti, että hankkeiden valmistelun soisi kulkevan lautakuntien kautta, eikä tulla virkamiehiltä.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoi Aisaparin hakuajan tulleen niin nopeasti, että hakemukset oli saatava eteenpäin.

Vastaava käsittely tuli myös toiselle Aisaparin rahoitusta odottavalle urheilualueen ulkoliikuntapaikka -hankkeelle, jolle valtuusto sitoutuu varaamaan hankkeen omarahoitusosuuden 45000 euroa vuoden 2022 talousarvion investointiosaan, mikäli Aisapari myöntää sille avustuksen.

Valittiin keskusvaalilautakuntaan aiemmin valittujen lisäksi varsinaiseksi jäseneksi Ville Joensuu ja varajäseniksi Matti Korkea-aho, Ilmo Lång sekä Tapio Nummi.

Hyväksyttiin laadittu aiesopimus Alajärven sivistyslautakunnan alaisten varhaiskasvatuksen palvelujen myymisestä Lappajärven kunnalle ja päätettiin aloittaa ostopalvelusopimuksen laatiminen yhteistyössä Lappajärven kanssa.

Perusturvan tulosraportti ensimmäiseltä vuosipuoliskolta merkittiin tiedoksi saatesanoin. Perusturvalautakunnan nettomenot kokonaisuudessaan olivat 54,9 prosenttia talousarviosta 30.6. mennessä.

Laskennallinen toteumaprosentti tulisi olla kesäkuun lopussa 50 prosenttia, joten talousarvion ylittymä vuoden loppuun mennessä on mahdollinen. Jukka Joensuu moitiskeli sitä, että marraskuun alkaessa valtuusto saa eteensä kesäkuun lopun tilanteen. Talousjohtaja Tapio Kotanen totesi eri kuntien välisten yhteistyökuvioiden ja niiden maksuosuuksien selvittämisen hidastavan raporttien tuomista valtuustoon.

Kauko Ukonmäki kiinnitti huomiota hoitajatilanteeseen, sillä Wilhelmiinassa kaikkia hoitopaikkoja ei ole voitu hoitajapulan takia täyttää, vaikka tarvetta olisi.

Terho Mäkelä ihmetteli, että perusturvan budjetti tehdään jatkuvasti liian alhaisena ja toivoi, että jatkossa sille budjetoitaisiin tarvittavat rahat. Jukka-Pekka Matintupa oli samalla linjalla muistuttaen, ettei perusturvan budjettia saa jatkossa tietoisesti tehdä alijäämäisenä.

Sari Palmu kysyi, miten pitkäaikaistyöttömyyden sakkomaksuja ei saada Alajärvellä pienemmiksi. – Miten meillä voi olla varaa hoitaa tämä asia näin huonosti?

Jenni Kuisti huomautti, että Alajärvellä sosiaalityön resurssit ovat vähäisemmät kuin muualla. Jotta sakkomaksuja saadaan alemmaksi, tarvitaan väkeä tekemään tätä työtä. Terho Mäkelä oli samalla linjalla todeten, ettei tällä väellä asiaa kyetä hoitamaan.

TT Botnia Oy:lle annettu kassalaina 82643 euroa muutettiin osakassopimuksen mukaisesti pääomalainaksi.

Kokouksen lopussa jätettiin kaksi valtuustoaloitetta. Jukka Joensuu toi Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten valtuustoryhmien sekä Kauko Ukonmäen ja Terho Mäkelän aloitteen riittävistä resursseista lakisääteisten tehtävien hoitamiseen. Aloitteen mukaan kaupungin perusturvalautakunnalta tilaamat palvelut eivät vastaa palvelutarvetta.

Allekirjoittaneet esittivät, että kaupunki ryhtyy välittömiin toimiin sosiaalipalveluiden ja kotihoidon resurssivajeen täyttämiseksi ja korjaamiseksi ja osoittaa näihin riittävän määrärahan lakisääteisten palvelujen turvaamiseen vuoden 2022 talousarvioon.

Sampo Latvala
toi Kristillisdemokraattien, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten valtuustoryhmien aloitteen alajärveläisten omaishoitajien maksuttomasta kuntosalin ja uimahallin käyttömahdollisuudesta.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliNeljä uutta tartuntaa Lappajärven ketjuun
Seuraava artikkeliTalvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset käyttöön tällä viikolla