Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset käyttöön tällä viikolla

Mainos[adrotate banner="3"]

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset talvikaudella 2021–2022 otetaan käyttöön tällä viikolla.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä nopeusrajoitukset alenevat torstaina 28.10. Alempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllätyksellisissä tilanteissa.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yksiajorataisilla maanteillä ilman keskikaidetta kaikki 100 km/h nopeusrajoitukset alenevat 80 kilometriin tunnissa.

Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 km. Kahdella tieosuudella valtatiellä 8 on tänä syksynä rakennettu keskikaide, mikä mahdollistaa 100 km/h nopeusrajoitusta myös talvisin.

Vaasan moottoritien 120 kilometriä tunnissa -nopeusrajoitukset alennetaan 100 kilometriin tunnissa noin 9 km:n pituisella matkalla.

Valtatiellä 8 Sepänkylän ohikulkutiellä 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan noin 7 km:n pituisella tieosuudella välillä Kotiranta – Stormossen. Tänä syksynä rakennettu keskikaide valtatiellä 8 välillä Stormossen – Koivulahti noin 2,4 km:n pituisella tieosuudella mahdollistaa nyt 100 km/h nopeusrajoitusta myös talvisin.

Tänä syksynä valmistuu noin 5,5 km:n pituinen tienparannushanke valtatiellä 8 välillä Vassorinlahti – Ölis Mustasaaren ja Vöyrin kunnissa. Hankkeen pohjoispäässä rakennettu keskikaiteellinen ohituskaistaosuus noin 2,5 km:n pituisella tieosuudella mahdollistaa nyt 100 km/h nopeusrajoitusta myös talvisin.

Valtatiellä 19 Seinäjoen Itäväylän noin 18 km:n pituisella tieosuudella välillä Rengonharju – Nurmo 100 km/h nopeusrajoitus on voimassa talvisin.

Talvirajoituskohteena entiseen tapaan on lyhyt pistekohtainen nopeusrajoitus 80:stä 60:een kilometriin tunnissa valtatiellä 8 Hopsalan X-risteyksessä Kruunupyyn kunnassa.

Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Turvallinen ajaminen on muutakin kuin rajoitusten noudattamista

Talvirajoitukset tukevat turvallisempaa liikkumista. Rajoitusten avulla säästetään vuosittain arviolta jopa kahdeksan ihmisen henki sekä estetään useita kymmeniä loukkaantumisia. Alennetut rajoitukset tukevat myös kestävän liikkumisen periaatteita, sillä niiden myötä esimerkiksi polttoaineenkulutus sekä päästöt vähenevät ja tien päällyste kuluu hitaammin.

Nopeusrajoitusten lisäksi talvikaudella vaikuttavat myös muut liikennesäännöt sekä hyvät käytännöt. Turvallinen ajo voi edellyttää tienkäyttäjältä huomattavasti alempaa nopeutta kuin mitä nopeusrajoitusmerkki sallii. Ajamisessa onkin huomioitava sääolosuhteet sekä näkyvyys.

Talviaikana aiempaa suurempi osa kulkemisesta tapahtuu pimeään aikaan. Kun pimeyteen yhdistetään vielä vesi- tai räntäsade, niin näkyvyys voi olla ajoittain erittäin huono ja muita tielläliikkujia, kuten kävelijöitä ja pyöräilijöitä, on vaikea erottaa.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden on hyvä hoitaa heijastimet sekä pyörän valot kuntoon. Uuden tieliikennelain myötä punainen takavalo on pakollinen varuste pyörissä pimeään aikaan liikuttaessa. Myös autoilijan on syytä varmistaa, että takavalot varmasti palavat myös hämärässä ja huonolla ajokelillä.

Pimeä vaikeuttaa yllättäviin tilanteisiin reagoimista. Maanteillä ajaessa on tärkeä huomioida, että tiellä saattaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden lisäksi kulkea myös hirviä, kauriita ja peuroja sekä pohjoisessa poroja, jotka voivat ilmestyä ajoreitille yllättäen.

Haasteita talvikaudella aiheuttavat myös liukkaat kelit. Kunnolliset talvirenkaat ja tilanteen mukaan mitoitettu ajonopeus ovat turvallisen talviajon kulmakivet. Ajokelin voi tarkistaa etukäteen ennen liikenteeseen lähtemistä.

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvi jatkaa entisin veroprosentein
Seuraava artikkeliJuha Paimenelle SM-kultaa SE-tuloksella!