Suuret sademäärät heikentävät sorateiden pintakuntoa

Mainos[adrotate banner="3"]

Lokakuu on tuonut suuria sademääriä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueille. Yhtäjaksoiset sateet aiheuttavat sorateiden pintakunnolle tienkäyttäjiä vaivaavia ongelmia, muun muassa reikäsarjoja ja tienpinnan kantavuuden heikentymistä eli pintakelirikkoa.

Pitkät sadekaudet tuovat sorateiden kunnossapitoon haasteita, sillä tien pintaa ei päästä tasaamaan tiehöylällä, ennen kuin sää poutaantuu ja tienpinta kuivaa. Välittöminä kunnossapitotoimenpiteinä maanteiden hoitourakoissa tehdään tarvittaessa murskeen lisäämistä tien ongelmakohtiin ja kevyttä tasausta liikennöinnin turvaamiseksi.

MAINOS

Tasaustöitä keskeytetty

Syksyllä maanteiden hoitourakoissa tehdään sorateiden pinnan tasausta ennen tienpinnan jäätymistä. Samassa yhteydessä voidaan tehdä sorastusta eli murskeen lisäystä tien kulutuskerrokseen. Näillä toimenpiteillä pyritään saamaan tiet tasaiseen kuntoon ennen talven tuloa. Tänä vuonna osassa pohjalaiskuntia sateet ovat keskeyttäneet tasaustyöt ja niitä päästään jatkamaan tämänhetkisen säätietojen perusteella loppuviikosta tai ensi viikolla alkuviikosta. Toisinaan sorateitä joudutaan tasaamaan uudelleen toistuvien sateiden jälkeen.

Soratiet on jaettu liikennemäärien sekä tieympäristössä olevien tekijöiden perusteella eri hoitoluokkiin, joissa määritellään sallitut arvot tien tasaisuudelle, pölyävyydelle sekä kiinteydelle. Poikkeuksena ovat kuitenkin kevään ja syksyn kelirikkoajat, joissa vaatimuksena on tien pitäminen liikennöitävässä kunnossa.

Painorajoituksia pintakunnon heikkenemisen takia

Tällä hetkellä painorajoituksia on jouduttu asettamaan lähinnä Pietarsaaren hoitourakan alueen tiestöllä, sekä yksittäisillä teillä muualla pohjalaismaakuntien alueilla yhteensä noin 130 kilometrin matkalle tiestöä.

Sorateillä pehmeillä ja liejuuntuneilla osuuksilla raskaat kuljetukset kannattaa ajoittaa kuivemmille ajanjaksoille sekä tienkäyttäjien tulee sopeuttaa ajonopeutensa olosuhteiden edellyttämälle tasolle.

Painorajoitetuilla teillä sallitaan kuitenkin joitakin rajoitusten ylittäviä liikennöintejä, joita ovat muun muassa hälytys- ja tienpitoajoneuvot, reittiliikenteen linja-autot, elintarviketuotannon kuljetukset, talousjätteiden kuljetukset, energiahuollon kuljetukset, myymäläautoliikenne sekä kauppojen päivittäistavarakuljetukset.

MAINOS
Edellinen artikkeliTakalan kauppiassuku neljässä sukupolvessa 90 vuoden ajan
Seuraava artikkeliYksi uusi koronatartunta Alajärvellä