25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Takalan kauppiassuku neljässä sukupolvessa 90 vuoden ajan

Soinista lähteneen, ja nykyisin Soinin lisäksi Seinäjoella, Lapualla ja Kajaanissa vaikuttavan Takalan kauppiassuvun juuret yltävät jo 90 vuoden taakse.

Tuolloin Väinö Takala aloitti kaupanpidon Soinin Hallaperällä. Alussa pidettiin nimenomaan sekatavarakauppaa, kuten tuohon aikaan kylillä tapana oli. Tarjolla oli kaikenlaista tuotetta, mitä kylä saattoi tarvita.

MAINOS

Muutamaa vuotta myöhemmin kauppatoiminta siirrettiin Hautakylälle Seppälänmäelle ja pian mukaan tulivat myös perheen pojat Oiva ja Heino. Toiminta vahvistui ja monipuolistui.

– Väinö-pappa kuoli jo vuonna 1945 ja isäni Oiva jatkoi veljensä kanssa kauppiaina, kertoo Tavaratalo Takalan ruorissa Soinin keskustassa oleva Leo ja Maija Takala.

Rautakauppa vahvistui merkittävästi vuonna 1972 Rannilan Rauta -toiminimen oston myötä. Raudan ja maatalouden osuus liiketoiminnassa nousi ykköseksi.

Olikin selvää, että myös Oiva -kauppiaan pojat Leo ja Aulis ”kasvoivat kaupassa”. Kolmannen polven kauppiaita pojista tuli vuonna 1977.

Soinin liikkeessä aika on kulkenut ympyrää ja tänä päivänä Tavaratalo Takala on taas paljon muutakin kuin pelkkä rautakauppa. Rautakauppa se toki on edelleen mitä suurimmassa määrin, mutta Maija on järjestellyt liikkeeseen omat osastonsa niin naisten, miesten kuin lasten vaatteille ja kengille, monenlaiselle käyttötavaralle, leluille ja kosmetiikkatuotteille!

– Isä-Oiva sanoi aikanaan, että myynnissä on kaikkea tutista leikkuupuimuriin. Meillä ei näitä ääripäitä löydy, mutta siltä väliltä melkein kaikkea, Leo Takala sanoo. Maija muistuttaa, että jos jotain ei löydy, se pyritään asiakkaalle hankkimaan.

Leo ja Maija pitävät liikettä Soinissa ja Iiro ja Ilkka, jatkaneet kauemmaksi kotikulmilta sukunsa viitoittamalla uralla K-Rauta kauppiaina!

Neljännen sukupolven kauppiaista Iiro lähti tilaisuuden tarjoutuessa K-Rautakauppiaaksi Seinäjoelle ja myös Lapualle uuden K-raudan myötä. Ilkka oli Lapuan myymälässä myymäläpäällikkö ja vuosi sitten aloitti kauppiasuran K-Rauta Kajaanissa.

Leo ja Maija pohtivat, että pojat eivät varmaan tunne muunlaista elämäntapaa, kuin mitä yrittäjäperheessä on eletty, siksi kauppiaaksi lähteminen ja vastuun ottaminen isoista liikkeistä on luonnistunut.

Vanhemmille se, että lapset jatkavat samoissa jalanjäljissä kuin itse ja edelliset sukupolvet, on tietysti hienoa, mutta ilahtuneina ovat Takalat saaneet seurata sitä, että jotain on nuorempi polvi oppinut tekemään paremmin kuin vanhempansa.

– Nuoret pyrkivät pitämään vapaansa ja viettämään aikaa perheensä kanssa paremmin, kuin itse olemme tehneet. He ymmärtävät, että työnteon rinnalla pitää olla muutakin elämää.

Juhlaa kaikissa liikkeissä

Takalan kauppiassuvun nykyisistä yrityksistä kaikki ovat itsenäisiä yrityksiä. Soini varsin erilainen kuin muut, sillä se ei kuulu K-Rauta -ketjuun, vaan on asiakassopimusliike. Asiakassopimus takaa mm. mahdollisuuden myydä Keskon yksinmyyntituotteita ja antaa plussapisteitä.

Oivarauta -verkkokauppa on lisäksi Iiron ja Ilkan hoidossa.

Kaikissa näissä liikkeissä juhlitaan perjantaina 29.10. mainioin 90 -vuotistarjouksin. Soinissa on myös kahvitus kello 10-16.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät