Kaihiharjulla juhlittiin esteettömän luontoreitin ja Hermannin lenkin avajaisia!

Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi leikkasi nauhan Kaihiharjun alueen uusille luontopoluille!
Mainos[adrotate banner="3"]
Näissä maisemissa on mukava levähtää reippailun keskellä, olipa vuodenaika mikä tahansa!

Soinin Kaihiharjulla juhlistettiin sunnuntaina esteettömän luontoreitin ja Hermannin lenkin avajaisia. Reitit avasi ja nauhan leikkasi Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi.

Paikalla juhlahetkessä olivat Metsähallituksesta Tuija Waren ja rahoittajista Kuudestaan ry:n Paula Erkkilä. Parviaisen kyläyhdistyksen talkoolaisia oli myös tilaisuudessa mukana ja talkoolaisten työpanos onkin ollut merkittävä luontopolkujen aikaansaamisessa.

MAINOS

Hermannin lenkki -hankkeen avulla toteutettiin Soiniin Kaihiharjuun matalan kynnyksen noin seitsemän kilometrin pituinen rengasreitti, jossa hyödynnettiin jo olemassa olevaa retkeilyreittiverkostoa, Arpaistenreittiä ja Hermanninpolkua.

Samaan aikaan Hermannin lenkki -hankkeen kanssa Soinissa oli käynnissä myös Esteetön luontoreitti -hanke. Nämä kaksi erillistä hanketta tukivat toinen toisiaan ja nyt on valmiina hieno kokonaisuus, joka sopii monille käyttäjäryhmille.

Hermannin lenkki soveltuu kierrettäväksi kävellen tai maastopyörällä ja on pituudeltaan sopiva melkein kaikenikäisille. Hermannin lenkki- hanketta toteutti Soinin kunta ja arvokasta yhteistyötä teki lenkin valmistumiseksi tekivät Parviaisen kyläyhdistyksen puuhamiehet. Vielä on valmisteilla opastekyltit uusille reiteille, jotka on tarkoitus saada paikalleen vielä tänä syksynä.

Sunnuntain avajaistapahtumassa oli kaikenikäisiä osallistujia liikuttamassa Liis Ranta-Knuuttila Liikunnasta hyvinvointia-hankkeen puitteissa. Yleisö vietiin ensin patikoimaan, jonka jälkeen Liis veti kevyen jumpan.

Soinin kunnan vapaa-ajan ohjaaja Ninja Sironen paisteli osallistujille makkaraa ja esteettömän luontopolun osalta taustoista kertoi hankevetäjä Kari Laasala. Hanke on Soinin kunnan ja rahoitus on tullut Kuudestaan ry:ltä sekä yhteistyökumppaneilta Kuusiolinna Terveys Oy:lta, Alajärven Osuuspankilta ja UPM:lta.

Talkootyön hankkeen toteuttamiseksi hoiti Parviaisen kyläyhdistyksen ja EL Soinin puuhamiehet ja -naiset. Rakennustyön toteutti Pentti Saarimaa Oy ja kustannusarvio oli 30000 euroa.

Esteettömiä reittejä rakennettiin kaksi. Niistä toinen on 200 metrin mittainen lankkupolku, jossa sijaitsee laavu ja maisemalaituri. Kohde on helppo saavuttaa vaikkapa pyörätuolilla. Haastava esteetön reitti johtaa Kaihiharjun parkkipaikalta harjun päälle.

Maasto on helppoa, mutta parkkipaikalta edessä on mäki, jonka vuoksi avustajaa tarvitaan pyörätuolin kanssa. Reitti soveltuu hyvin myös vaikkapa lapsiperheille rattaiden kanssa tai muille esteetöntä reittiä tarvitseville.

Reitti on pituudeltaan 700 metriä ja sen varrella on neljä levähdyspaikkaa. Kahdella niistä on pöydät ja penkit, kahdella penkit. Nuotiopaikalla ja parkkipaikalla on lisäksi esteettömät wc:t.

Laasala kertoo, että esteettömät reitit ovat valmistuneet syksyn aikana ja niillä on jo nyt ollut valtavasti käyttöä ja kävijöitä. Esteettömät mahdollisuudet päästä luontoon ovat houkutelleet kävijöitä kauempaakin.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSosiaalinen media lietsoo naisia ja nuoria kuluttamaan
Seuraava artikkeliJärvi-Pohjanmaa haluaa rokotekattavuudeltaan maakunnan parhaaksi alueeksi!