Villa Väinölä pukeutui marraskuuksi Tapio Hirvosen maalauksiin

Marraskuun taiteilijana Villa Väinölässä on Kuortaneen Salmella pian kymmenen vuoden ajan viihtynyt, Helsingistä lähtöisin oleva taidemaalari Tapio Hirvonen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vaikka ulkona sää on harmaa ja pimeä, ei Villa Väinölässä vieraileva sitä edes huomaa. Päinvastoin, näyttelytilan seinät pursuavat väriä ja tunnelmaa.

Marraskuun taiteilijana Villa Väinölässä on Kuortaneen Salmella pian kymmenen vuoden ajan viihtynyt, Helsingistä lähtöisin oleva taidemaalari Tapio Hirvonen.

MAINOS

Hirvosen tausta taidemaalarina on mielenkiintoinen. Hän on opiskellut klassista musiikkia; pianoa, laulua ja vaskisoittimia, Sibelius-Akatemiassa tavoitteenaan tulla sotilassoittajaksi.

Kuitenkin jo 11-13 ikävuoden välillä kiinnostus maalaustaiteeseen syttyi voimakkaana ja vaikka perhe tuki harrastusta, niin häntä ohjattiin enemmän musiikin saralle, varmemman leivän syrjään. Niinä opintojen jälkeen hän teki pitkän uran klassisen musiikin palveluksessa.

Kuvataide ei kuitenkaan jättänyt miestä rauhaan, joten vuonna 2011 Hirvonen aloitti taideoppilaitos Alfassa opinnot monimuoto-opetuksena työn ohessa. Hän valmistui taidemaalariksi 2014, kulkien siitä kaksi viimeistä vuottaan opinnoissaan Kuortaneelta käsin.

– Kun kaikkien musiikkivuosien jälkeen osallistuin ensimmäisille taidekursseille, tunsin heti palanneeni omimmalle itseilmaisun alueelleni, Hirvonen muistelee. Veto oli vahva.

Mutta mikä toi Kirkkonummella syntyneen ja Helsingissä sen jälkeen eläneen miehen Kuortaneelle? – Saan kiittää siitä isääni. Hän tiesi minun etsivän työ- ja asumistiloja maaseudulta ja huomatessaan ilmoituksen vanhasta kyläkaupasta Kuortaneelta, hän esitteli sen minulle.

– Vanhassa kaupassa minulla on nyt sadan neliön työtilat ja yläkerrassa asunto. Toki muutossa oli paljon seikkailumieltä mukana, koin etten menettäisi mitään lähtiessäni maaseudulle, vaikka yleensä kaikki taiteen tekijät muuttavat Helsinkiin.

– Taidetta tehdään muuallakin ja internet tuo maailman lähelle. Sen kautta omia töitään voi levittää kaikkialle. Kuortaneelta työt myös kulkevat muualle, se on vain järjestelykysymys.
Paljon teokset ovatkin Kuortaneelta maailmalle matkanneet, sillä kotimaisten näyttelyjen lisäksi Hirvonen on osallistunut lukuisiin näyttelyihin esimerkiksi Pariisissa, Lontoossa, Berliinissä, New Yorkissa ja Italiassa Venetsiassa.

Hirvonen myöntää ystäväpiirin pääkaupunkiseudulla haukkoneen henkeään muuttoratkaisusta, mutta mies itse luotti isän neuvoihin.

– Kun muutin, en asettanut ympäristölleni ehtoja. Ehkäpä siksi olen sopeutunut niin hyvin. Seinäjoen Taiteilijaseuran kautta on ystäviä, joita taide yhdistää ja ovathan kuortanelaisetkin toki saaneet jo ennen minua hyvän nykytaidekasvatuksen Soile Yli-Mäyryn myötä.

Läpi näkyvän

Villa Väinölän näyttelyssä esillä on Hirvosen töitä vuodesta 2018 nykyhetkeen saakka.
Läpi näkyvän -näyttelyn työt ovat syntyneet tarpeesta tavoitella näkyvän havainto maailman ulkopuolella olevia virtauksia ja tunnelmia.

Hirvonen tekee taidetta sisäisen välttämättömyyden sekä itseilmaisun tarpeesta. – Taiteen tekeminen on itselleni välttämättömyyttä sekä ajattelun jatketta ja tunteen kuvausta. Haluan ilmaista taiteellani läsnä olemisen tärkeyttä sekä sen jatkuvaa muutosta, metamorfoosia, muutos -liike – jälki -ajatuksella.

– Tavoittelen taiteellani eräänlaista ajattomuutta ja universaalia kieltä. Tunnelmat sekä rytmi ja liike ovat tärkeitä elementtejä töissäni ja antavat niille olemisen edellytyksen ja merkityksen, Hirvonen jatkaa.

– Kiinnostukseni psykologiaan, henkiseen, hengelliseen sekä näkymättömiin aistihavainnon ulkopuolisiin aiheisiin tulee esille töissäni eri painotuksin. Pohdin ja käytän töissäni elämisen ja kokemisen eri vaiheita aina unista valvetilaan. Tässä mielessä töitäni leimaa aina liike jostakin johonkin. Muutosta tapahtuu koko ajan. Luonto vuoden aikoineen, eläimet ja kasvit ovat isossa roolissa töissäni.

– Meditoiminen on kuulunut päivärytmiini jo useiden vuosien ajan ja uskon tämän myös vaikuttavan sekä ajatteluuni että työskentelyn kautta myös töihini jollain tasolla. Ihmisen toiminnasta johtuva ilmastonmuutos sekä siitä aiheutuvat seuraukset kulkeutuvat kaikkialle ja aiheuttavat huolta ja toimenpiteitä.

– Koen taiteilijana tärkeäksi osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan yhdessä muiden kanssa eri tavoin. Ihmisoikeudet eivät edelleenkään toteudu edes sivistysvaltioiksi julistautuneissa maissa tai maanosissa, siksi näitä teemoja on pidettävä jatkuvasti esillä. Taide voi toimia tässä tärkeässä roolissa, Hirvonen pohtii.

Näyttely on avoinna Villa Väinölässä 26.11. saakka. Torstaina 11.11. kello 16-17 paikalla järjestetään taiteilijatapaaminen, jolloin taiteilija itse on paikalla kertomassa teoksistaan ja hänelle voi esittää niitä koskevia kysymyksiä.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliYhä useampi kouluikäinen poika on ylipainoinen
Seuraava artikkeliKuisti jatkaa EP:n vihreiden johdossa – Hämäläinen ehdolle aluevaaleissa