Toimelan korjaus käynnistyy välittömästi

Vimpelin valtuusto hyväksyi maanantaina muiden muassa määrärahan siirron, joilla tähdätään avopalvelukeskus Toimelan käynnistämiseen. Rakennuksessa toimi aiemmin Metsätarhan päiväkoti, jonka toiminta siirtyi lokakuussa Rantakylän koulun pihalle tuotuun parakkirakennukseen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Maanantaina kokoustanut Vimpelin kunnanvaltuusto hyväksyi kunnanvaltuuston esityksen, jolla muutetaan kuluvan vuoden talousarvion investointiosaa siten, että avopalvelukeskus Toimelan korjaustöiden käynnistämiseen perustettavalle kustannuspaikalle siirretään 30 000 euron määräraha entisen osuuskaupan julkisivun kuunnostamiseen varatulta kustannuspaikalta.

Tekninen toimi käynnistää Toimelan kiinteistön ulkopuolisen kuivatuksen peruskorjauksen ja tilaa korjaussuunnitelman rakennuksen sisäilmaongelmien korjaamiseksi.

MAINOS

Kokouksen aluksi valtuutetut viettivät hiljaisen hetken äskettäin pois nukkuneen kunnallisneuvos Sauli Männikön muistoksi. Elämäntyönsä opettajana tehnyt Männikkö toimi muiden muassa Vimpelin kunnanvaltuuston puheenjohtajana ja useissa muissa luottamustehtävissä.

Toimelassa toimeen

Polygon Finland Oy teki viime kesäkuussa teknisen toimen tilaamana avopalvelukeskus Toimelan kiinteistössä – jossa Metsätarhan päiväkoti vielä tuolloin toimi – kosteus- ja sisäilmateknisen selvityksen.

Selvityksestä ilmenee, että tasamaalla sijaitsevan rakennuksen sade- ja sulamisvedet voivat jäädä paikoin rakennuksen viereen ja aiheuttavat kosteusrasitusta sokkeli- ja perustusrakenteille. Syöksytorvista tuleva vesi kastelee paikoin sokkelirakennetta, kun kaikkien syöksytorvien alla ei ole rännikaivoa tai se on ollut pois paikoiltaan.

Selvityksen mukaan sokkelin ulkopinnalla oli paikoin jälkiä veden roiskumisesta maanpinnasta sokkeliin, mikä viittaa siihen, että räystäskourut joko vuotavat liitoksesta tai vuotavat yli liitoskohdissa. Tarkistetuissa salaojakaivoissa ei havaittu merkittäviä puutteita.

Selvityksessä on ilmennyt vaurioita rakennuksen yläpohjassa ja vesikatossa ja huomautettavaa löytyy myös esimerkiksi ilmanvaihdosta. Polygonin mukaan Toimelan kiinteistön korjaamiseksi tulee käynnistää rakennuksen ulkopuolinen kuivatus ja korjaussuunnitelman laatiminen mahdollisimman pian.

Pasi Sova (Haloo Vimpeli) ihmetteli, miten kolmisenkymmentä vuotta vanhassa rakennuksessa on voinut käydä kaikenlaista, mitä Polygonin selvitys pitää sisällään. Hän huomioi etenkin rakennuksen ulkopuolisen kosteuden: rännit ovat vuotaneet ja alastulot eivät ole paikallaan eli vedet ovat valuneet minne sattuu.

Tekninen johtaja Ville Karjalainen kertoi, että Toimelan kiinteistössä ilmenneet rasitteet ovat pitkäaikaisia eli 10–15 viime vuoden aikana syntyneitä, ja joihin olisi pitänyt tarttua jo aikapäivää sitten.

– Nyt asioihin on pyritty puuttumaan ja korjaamaan paikkoja. Tarkoitus on saada rakennus kuivumaan ennen kuin sitä lähdetään korjaamaan.

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli valotti, että kiinteistöjen kohdalla Vimpelissä tullaan siirtymään vuosikellojärjestelmään. Vuosikelloon tulee tietyt päivät, jolloin esimerkiksi rännit puhdistetaan, salaojat tarkastetaan.

Verot ennallaan

Sekä Vimpelin tuloveroprosentti että kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan. Ensi vuoden tuloveroprosentti on 22,25. Tuloveroprosenttia perustellaan muiden muassa sillä, että uuden kuntalain taloutta koskevia säännöksiä on muutettu ja että esimerkiksi alijäämän kattamisvelvollisuutta koskevaa sääntelyä on tiukennettu.

Vimpelillä on taseessa kattamatonta alijäämää noin 165 000 euroa. Se tulee kattaa viimeistään vuoden 2023 tilinpäätöksissä. Sam Leijonanmieli kertoi, että 0,25 prosenttiyksikön korotuksella kunta pystyisi saamaan 100 000 euroa lisää verotuloja.

Leijonanmielen mukaan parempaa kohti mennään, sillä pahimmillaan taseessa on ollut alijäämää 1,5 miljoonaa euroa. Mutta kuivilla ei Vimpeli kunnanjohtajan mielestä vielä ole.

– Osataan tehdä reaktiivisia toimia ja toiminnan tehostamista. Kovin korkea tuloveroprosentti ei ole kovinkaan houkutteleva tekijä eikä houkuttele muuttamaan kuntaan.

Vimpelin kunnan yleinen kiinteistöveroprosentti on ensi vuonna 1,10, vakituisten asuntojen kiinteistöprosentti 0,65, muiden kuin vakituisten asuntojen kiinteistöprosentti 1,30, kaava-alueilla sijaitsevien rakentamattomien tonttien kiinteistöveroprosentti 3,00, yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti 0,00 ja voimalaitosten veroprosentti 3,10.

Kokouksen lopussa nuorisovaltuuston edustaja Lia Järvelä teki nuorisoaloitteen, jossa toivotaan vakituista nuorisotyöntekijää.

– Nuorisotyöntekijä toimisi yhteiskoululla nuorten keskuudessa. Nuorisotyöntekijä on koettu tarpeelliseksi ja hyväksi palveluksi oppilaille, tärkeäksi osaksi koulunkäyntiä ja myös ryhmähenki on parantunut nykyisen nuorisotyöntekijän johdosta.

Vapaa-aikasihteeri Ari Takala kertoi valtuutetuille ja kokousta striimin välityksellä seuranneille, että vapaa-aikalautakunta on kirjannut taloussuunnitelmaansa, että vuonna 2023 kuntaan palkattaisiin nuoriso- ja liikunnanohjaaja, jonka työajasta puolet olisi puolet nuoriso-ohjaajan työtä ja puolet liikunnanohjaan työtä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKorona leviää laaja-alaisesti Etelä-Pohjanmaalla – sairaalakuormitus suurta
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaalla lähes joka neljäs eläkeläinen tekee työtä eläkkeen ohella