Sääksjärven Nuorisoseuran talolle kymmenvuotisen remontoinnin kruunuksi upea katettu terassi

Mainos[adrotate banner="3"]
Uusi terassi sopii Sääksjärven Nuorisoseuran talon kylkeen, kuin sen olisi aina kuulunutkin olla siinä.

Sääksjärven Nuorisoseuran taloa Vimpelissä on kunnostettu viimeisen kymmenen vuoden aikana oikein urakalla. Talo oli päässyt jo varsin huonoon kuntoon, kun ensimmäinen Aisaparin kautta rahoituksen saanut hanke käynnistyi.

Lämmitys talossa oli pidetty jatkuvasti, mutta ikkunat ja eteläseinän ulkovuoraus kaipasivat kipeästi kunnostusta. Myös katot maalattiin ja juhlasaliin asennettiin ilmalämpöpumput. Samalla rakennettiin ulko-ovelle kuisti, joka siihen talon rakennusvaiheessa oli piirretty, mutta jätetty toteuttamatta.

MAINOS

Kun kunnostuksen alkuun oli päästy, niin seuraavana hankkeena laitettiin keittiö kuntoon. Tämän jälkeen kolmannessa hankkeessa oli vuorossa yläkerta, jossa kunnostettiin kahvio. Sen lattia kunnostettiin ja valaistus uusittiin, samalla tehtiin myös toimistohuone.

Neljännessä hankkeessa kunnostettiin jälleen alakertaa, maalattiin katot ja seinät ja uusittiin valaistusta.

Nyt viimeisin hanke oli sitten se, joka muutti koko talon ulkonäköä perusteellisesti. Sisällä kunnostettiin eteistilan lattiaa noin 35 neliön alalta ja puuseppä Kuisma Rentoja teki eteiseen lahjoituksena myös komean baaritiskin.

Iso ja kauas näkyvä juttu hankkeessa oli 110 neliön katettu terassi valoineen. Hannu Särkisen suunnittelema terassi istuu talon kylkeen kuin nakutettu ja sen myötä talon käyttömahdollisuudet lisääntyvät yhä edelleen.

– Hankkeiden kustannusarvio on kaikkiaan ollut yli 200000 euroa ja talkootyötunteja on tehnyt varmaankin noin 2000, toteaa nuorisoseuran johtokunnan jäsen Harri Hänninen.

Intoa yhdessä tekemiseen löytyy kyläläisiltä edelleenkin, sillä seuraavana tavoitteena on saada talon kunnostukseen seuraavatkin hankerahat, sillä wc- ja pesutilat ovat vielä saneeraamatta.

Talon käyttö on viimeisen kahden vuoden aikana ollut hiljaista koronan vuoksi, kuten kaikissa muissakin vastaavissa paikoissa. Puheenjohtaja Marko Aho kertoo, että tarkoitus on kuitenkin jatkossakin järjestää talolla tanssi- ja bileiltoja noin kuusi kertaa vuodessa.

Seuraavana talolla ovat tulossa joulumarkkinat, joissa myös terassin tiloja voidaan hyödyntää. Markkinat on 3.12. kello 18 eteenpäin ja luvassa myyntipöydille on monenlaista ihan speciaaliakin herkkua ja joulutavaraa. Samalla juhlistetaan terassin avajaisia ja sytytetään jouluvalot!

Elokuun viimeiseen viikonloppuun kuuluvat Sääksjärven markkinat ovat tärkeä tapahtuma, jota järjestään yhdessä kyläseuran kanssa.

– Talvella alamme pitää täällä nuorten iltoja viikon tai parin välein. Vimpelin kunnalta olemme saaneet rahaa näyttämön kunnostukseen ja valaistukseen sekä pelien hankkimiseen, joten voimme tarjota täällä omalla kylällä nuorille nyt maksuttoman paikan viettää aikaa, Aho toteaa.

– Taloa vuokrataan myös häihin ja muihin perhejuhliin. Ensi kesälle häitä on tulossa ainakin kolmet. Vuokraustoimintaan on nyt paremmat mahdollisuudet panostaa, kun paikat ovat kunnossa.
Nuorisoseuralla on myös anniskeluoikeudet ja seuran väki voi olla tilaisuuksissa baarissa myymässä, jos tähän on tarvetta.

Sääksjärveläisten hankkeissa yhteyshenkilönä Aisaparilta toiminut Eeva Arpala kertoo, että monipuolinen toiminta ja etenkin nuorille tarjottavan toiminnan suunnittelu ovat juuri sitä, mitä Aisapari rahoitettavilta hankkeilta toivoo, Tiloja ei kannata korjata tyhjänpantiksi.

Johtokunnassa pitkään mukana ollut Seppo Mäkelä kertoo, että nuorisoseuran talo on valmistunut vuonna 1954 ja se avattiin tuolloin tapaninpäivänä. Samalla vietettiin seuran 60 vuotisjuhlaa.

Edellinen 1908 rakennettu talo oli jäänyt aivan liian ahtaaksi, mistä syystä uuden talon rakennuspuuhiin ryhdyttiin.

Nyt Nuorisoseuran talo kohoaa ylväänä keskellä kylää ja enää ei puutu kuin Mikko Juoperin lahjoittama 12 -metrinen lipputanko, joka sekin on vielä tulossa pihaa komistamaan!

Tulevaisuus näyttääkin tällä hetkellä hyvälle, sillä paitsi että talo on jälleen arvoisessaan kunnossa, niin myös sen 11 jäseninen johtokunta on aktiivinen ja nuorekas. Ikähaitari johtokunnassa on 25-50 vuoden välillä, joten sellaista ukkoontumista ja akkaantumista mitä monissa yhdistyksissä on nähty, ei Sääksjärvellä ole havaittavissa!

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliJärviseudun yrittäjät elinkeinomatkalla Vaasassa
Seuraava artikkeliUusia koululuokkia karanteeniin Kuusiokuntien alueella