Koirapuisto ja mopoparkki sekä pitkä pätkä katuvaloja on mahdutettu Alajärven ensi vuoden budjettiin

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven kaupunginhallitus esittää 20.12. kokoontuvalle valtuustolle hyväksyttäväksi vuoden 2022 talousarvioehdotusta, joka on vakaalla taloudellisella pohjalla, säilyttää palvelut ja investoi kunnostuksiin ja ylläpitoon.

Budjettiin on mahdutettu myös entisen A-katsastuksen läheisyyteen sijoittuva koirapuisto ja 30 vuotta tapetilla olleelle mopoparkille etsitään nyt paikka, joka toivottavasti saadaan käyttöönkin vielä ensi vuoden aikana.

MAINOS

Myös lapset ja nuoret ovat olleet budjettiesityksen laatijoiden mielessä. Sen takaamiseen, että Paavolan 430 oppilaan koulussa voidaan työskennellä terveissä tiloissa, on varauduttu ja nykyisin kolmannessa kerroksessa sijaitsevat nuorisotilat muuttavat uuteen paikkaan entisen matkahuollon tiloihin, johon saman katon alle mahtuvat toivottavasti myös monien yhdistysten toiminnot.

Voimakkaat investoinnit takana

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan kaupungin talousarvio 2022 ja taloussuunnitelma vuosille 2023-2024 ovat edelleen tarkan taloudenpidon aikaa.

Toimintatuotot laskevat vajaat 400000 euroa ja toimintakulut kasvavat vajaat 600000 euroa. Käyttötaloudessa toimintakate on -63,1 miljoonaa nousten 0,9 miljoonaa kuluvan vuoden talousarvioon verrattuna.

Verotulot nousevat arvion mukaan 1,1 miljoonaa euroa. Talousjohtaja Tapani Kotanen kertoo, että myös valtionosuudet kasvavat merkittävästi, 1,6 miljoonaa, valtionosuusjärjestelmään kohdistuneiden muutosten vuoksi. Tilikauden tulos ensi vuodelle on arvioitu 2,865 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Investoinnit ovat ensi vuonna ovat maltillisia verrattuna viime vuosiin ja keskittyvät nykyisen infran parannusinvestointeihin.

Alajärven kaupungin lainakanta laskee vuoden 2021 tasosta noin 27,9 miljoonaan ja säilyttänee saman tason myös taloussuunnitelmavuosina 2023 ja 2024. Lainamäärän asukasta kohti arvioidaan olevan ensi vuonna noin 2976 euroa asukasta kohden.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Palmu kertoo, että budjettiesityksestä on keskusteltu jo ennen kaupunginhallituksen budjettikeskustelua laajasti eri puolueiden kesken. Palmu kuvailee talousarvioesitystä vastuulliseksi ja se turvaa kaupungin palvelut.

Investoinneissa kysymysmerkki on Paavolan koulu, mitä koulutoiminnan turvallisuuden takaaminen siellä tulee tarkoittamaan. Niin Palmu kuin valtuuston puheenjohtaja Antti Joensuukin kuitenkin näkevät, että se on yksi budjetin tärkeimmistä asioista, koska koulun on oltava kunnossa.

– Perusturvan puolella tehdään satsaus aikuissosiaalityöhön. Kaupunki maksaa vuosittain liki puoli miljoonaa sakkomaksuja pitkäaikaistyöttömyydestä, mikä on ehdottomasti liikaa. Asiaa hoitamaan palkataan nyt henkilö, Palmu kertoo.

Listalla on myös nuorisotilojen siirto nykyisistä ei-esteettömistä kolmannen kerroksen tiloista entiseen matkahuoltoon, johon tehdään pientä kunnostusta. Ajatus on, että tilaa käyttäisivät yhdistykset silloin, kun ne eivät ole nuorisokäytössä.

– Yhdistysten kanssa lopulliset keskustelut asiasta on vielä käymättä. Yhdistyksille on tarjolla tiloja myös vanhasta sairaalasta.

Mopoparkille tullaan katsomaan paikka kaavoituksen yhteydessä ensi vuonna. Koirapuiston paikka on A-katsastuksen vieressä ja sille on varattu rahat.

Myös erillisen moottoriurheilukeskuksen suunnitteluun on varattu rahaa. Katuvaloihin on ensi vuodelle budjetoitu 640000 euroa, josta pieni osa menee uusimisiin, mutta leijonan osa uuden rakentamiseen.

Ensi vuosi kriittinen

Antti Joensuu toteaa talousarvioesityksen kolmen miljoonan ylijäämän tarkoittavan taloudellisesti vahvaa esitystä, mutta haasteitakin silti löytyy. Ensi vuosi on hyvin kriittinen, koska hyvinvointialueiden toiminta alkaa 2023 ja aluevaltuutetut valitaan jo tammikuussa.

– Annamme hyvinvointialueelle 60 prosenttia budjetista ja päätösvallasta. Nyt on kannettava huolta siitä, miten äänemme kuuluu Seinäjoella rahojen perässä.

Joensuu toivoo, että Alajärvellä olevat sote-palvelut olisivat siellä jatkossakin. – Meille on vaaleihin tulossa iso määrä ehdokkaita. Läpimeno vaatii arvion mukaan 600-700 ääntä. Jos äänet hajautuvat kovin paljon, niin kuka valvoo etujamme?

Tärkeää olisikin saada äänestäjät liikkeelle tammikuun vaaleissa.

Historiallinen talousarvio

Kaupunginjohtaja Vesa Koivunen muistuttaa, että vuoden 2022 talousarvio on historiallinen, sillä siinä on viimeistä kertaa mukana sosiaali- ja terveyspuoli.

– Vuoden 2023 alusta alkaen tämä kokonaisuus siirtyy Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Tämän kautta yksi osin ennustamatonkin kokonaisuus poistuu kuntien talousarvioista ja jatkossa talousarvion laadinta tulee olemaan tältä osin helpompaa.

– Vuosien 2021–2022 osalta valtio on asettanut sote-menojen osalta kunnille kannustimen sote-menojen kasvun hillitsemiseen. Mikäli yksittäisen kunnan sote-menot kasvavat, niin se tulee leikkaamaan tämän kunnan valtionosuuksia vuoden 2023 alusta alkaen.

– Tämän odotetaan toimivan kannustimena kustannustehokkaaseen toimintaan sekä siihen, ettei ennen hyvinvointialueisiin siirtymistä tehdä alueellista optimointia minkään sote-kokonaisuuden osalta.

Alajärven taloudellinen tilanne on hyvä ja meidän on helppo siirtyä vuoden 2022 jälkeen uuteen toimintamalliin. Tähän on tosin varauduttu jo ennakolta useamman vuoden ajan pitämällä talous kunnossa ja lainamäärät alle valtakunnan keskiarvojen.

– Näen vuoden 2022 sekä Alajärven tulevaisuuden valoisana talouden osalta, Koivunen päättää.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliKoronapassilla Kauneimpiin joululauluihin Alajärven kirkossa
Seuraava artikkeliAlajärvi-Ruona tien suunnittelu käyntiin joululahjarahalla