-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Duudsonit kannustavat uskomaan unelmiin

Joulunalusviikolla Vimpelin yhteiskoulun ja lukion oppilaat saivat liikuntahallille maailmanluokan vieraita, kun Duudsonit-ryhmän Jarppi Leppälä ja HP Parviainen kävivät kertomassa omaa ja ryhmänsä tarinaa. Vierailun pääpointtina oli puhua koulukiusaamisesta.

Vierailukutsun oli esittänyt Vimpelin nuorisovaltuusto. Puheenjohtaja Veeti Hietala kertoo, että valtuuston oli tarkoitus järjestää disko. Kun disko jouduttiin perumaan koronan takia, haluttiin järjestää jokin muu nuorille suunnattu tapahtuma.

MAINOS

– Vapaa-aikasihteeri Ari Takala alkoi selvittää vaihtoehtoja diskon peruuntumisen jälkeen. Duudsoneiden vierailu tuotiin nuorisovaltuustolle käsiteltäväksi ja esitys hyväksyttiin.

Kiusaamista vastaan

Duudsonit ovat vierailleet kouluilla tekemässä kiusaamisen vastaista työtä jo reilun kuuden vuoden ajan.

– Tämä ei ole meille projekti, vaan muiden työasioiden ohella kulkeva asia. Koemme, että koulukiusaamisen vastustaminen on meille tärkeä asia ja tällä tavalla olemme halunneet tuoda oman panoksemme siihen, sanoo HP Parviainen.

Jarppi Leppälä painottaa puolestaan, että he eivät ole sanomassa kenellekään, että mitä pitää tehdä.

– Haluamme tuoda asiaa esille oman esimerkkimme kautta eli mitä kiusaaminen meidän tilanteessamme olisi voinut tarkoittaa. Haluamme hyvin vahvasti kannustaa ihmisiä tavoittelemaan omia unelmiaan. Kiusaaminen on asia, joka tuhoaa unelmia.

Duudsoneiden HP Parviainen allekirjoitti sopimuksen, jonka mukaan meidän luokassa ei kiusata. Jokainen Vimpelin yhteiskoulun ja lukion luokka sai oman julisteensa, joka kiinnitettiin näkyvälle paikalle koulussa.

Kuten muuallakin Suomessa, myös Vimpelissä on fiksuja lapsia ja nuoria, jotka kuuntelivat tarkasti, mitä Leppälällä ja Parviaisella oli sanottavanaan. Kaksikko kertoi nuorille kuulijoilleen, ettei kiusaaminen hyödytä ketään, eikä kiusaamisella saavuta yhtään mitään.

Ryhmän jäseniltä löytyy kokemusta sekä kiusaajan että kiusattavan roolista. Jarno Laasalaa kiusattiin koulussa esimerkiksi tönimällä ja jättämällä ulos porukasta. Jukka Hildén oli puolestaan kiusaaja, joka osasi lopettaa kiusaamisen ja pyysi kiusaamiltaan ihmisiltä anteeksi.

– Me olemme tavanneet ala-asteiässä. Jos olisimme kiusanneet toisiamme, emme olisi kavereita ja tehneet telkkariohjelmia. Kiusaaminen on asia, mistä puhumme jatkuvasti ja se edustaa täysin päinvastaista mitä Duudsonit edustavat, kiteyttää Leppälä.

Ystävyys kantaa

Positiivisen anarkian puolestapuhujat kertasivat Vimpelissä matkaansa maailmanmaineeseen. Jarno Laasala oli nuorempana niin innokas videokuvaaja, että videokamera tuntui kasvaneen kiinni hänen päähänsä. Hän teki koostevideoita nuorukaisten temppuilusta ja pätkiä näytettiin kavereille.

Kuvaamisen kautta nelikolle syntyi unelma näyttää videoita muille ja päästä tekemään televisio-ohjelmaa. Kaapelikanavalle harjoitteluun päässyt Laasala puhui nelikon kanavalle ja ohjelmantekoon.

– Emme tienneet, miten televisio-ohjelmia tehdään. Meillä ei ollut asiantuntemusta. Pyrittiin tekemään parempi ohjelma kuin kanavan huonoin ohjelma. Se oli ohjelma, jossa luettiin katsojapalautetta. Olimme oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja Extreme Duudsoneista tuli kanavan katsotuin ohjelma. Sitten Nelonen otti meihin yhteyttä ja meillä olikin oma ohjelma kansallisella kanavalla, muisteli Leppälä.

Sittemmin Duudsonit laajensivat toimintaansa unelmiensa mukaisesti Yhdysvaltoihin. Nelikon ohjelmia on näytetty 150 maan televisiokanavilla. Mukaan on tullut myös oma Youtube-kanava. Ryhmä on tehnyt useiden televisiosarjojen lisäksi kokoillan elokuvan ja perustanut tuotantoyhtiön.

– Mikä on se syy, miksi teemme tätä? Ystävyys motivoi, se on kaikkein tärkein. Ollaan tunnettu toisemme yli 30 vuotta, HP Parviainen kertoi.

Pesäpallo kuuluu Vimpeliin ja myös Duudsonit-kaksikon kouluvierailuun. Jarppi Leppälä oli ensimmäisenä tulessa, kun Mikko Rantalahti laittoi tennispalloja liikkeelle.

Ja kun Vimpelissä oltiin, ei pesäpalloa voitu tälläkään kertaa unohtaa. Seinäjoelta maailmalle ponnistanut kaksikko laitettiin varsinaisen asiaosuuden jälkeen ulkopelaajan hommiin.

Vedon miesten Superpesis-joukkueen takavuosien lyöjäjokeri Mikko Rantalahti näytti yhdessä nuorempaa Superpesis-polvea edustavan Mikko Vihriälän kanssa, mitä tuleman piti: Rantalahti löi tennismailalla tennispalloa, joka piti ottaa Vihriälän esimerkin mukaisesti kiinni.

Mikot totesivat, että tennispallo ei oikein tartu räpylään – ja tätä huomiota iltapäivän päätähdet käyttivät selityksenä, jos pallo viuhui ohi tai ei jäänyt räpylään.

Ensimmäisenä ulkopelaajan tehtäviä haisteli Leppälä, joka teki hyvän pohjatuloksen ja onnistui koppaamaan muutaman pallon. Parviaisen käsi kävi sen sijaan ajoittain kuin ruoska ja pallot jäivät räpylän uumeniin. Suoritukset palkittiin asiankuuluvin aplodein.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät