Merenkurkun avaruuskeskus säteilee myös Järviseudulle

Mainos[adrotate banner="3"]

Tekniikan tohtori, tietotekniikan ja satelliittipaikannuksen professori Heidi Kuusniemi johtaa Merenkurkun avaruuskeskusta. KvarkenSpaceEco-hanke voi avata väylän paikallisille yrityksille väylän uusille markkinoille avaruusteollisuuteen.

KvarkenSpaceEco on uuteen avaruustalouteen keskittyvä hanke, jonka toteuttajia ovat Vaasan ja Uumajan yliopistot sekä kahdeksan muuta suomalaista ja ruotsalaista korkeakoulua ja instituuttia.

Ne ovat mukana kehittämässä Merenkurkun avaruuskeskusta ja avaruusdatan ja -talouden ympärillä toimivaa ekosysteemiä.

MAINOS

Hanke tuo avaruusdataa alueen koulujen, yritysten, muiden toimijoiden ja kuntalaisten ulottuville. Järviseudulle suuntautuva kytkös löytyy AIRA:n eli Asteroid and Impactite Research Academyn eli asterodi- ja impaktitutkimuksen keskittymän ja Vimpelin kunnan hallinnoiman Nordic Baseball Program -hankkeen kautta.

KvarkenSpaceEco -tutkimus- ja kehityshanketta hallinnoi Vaasan yliopisto. Syyskuussa 2019 alkanut hanke jatkuu kuluvan vuoden kesäkuuhun. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1860005 euroa. Rahoittajina toimivat Interreg Botnia-Atlantica -EU-ohjelma, Pohjanmaan liitto ja Region Västerbotten.

Projektin aikana hankekumppanit toteuttavat Vaasaan Merenkurkun avaruuskeskuksen eli Kvarken Space Centerin, josta kaavaillaan pitkäaikaista avaruustalouden innovaatiokeskusta.

Sen tehtävänä on kehittää liiketoimintamahdollisuuksia Merenkurkun molemmin puolin ja käyttää saatavilla olevaa avaruusdataa esimerkiksi maa- ja metsätaloudessa, energiataloudessa, ympäristönseurannassa ja talouden ennakoinnissa.

Piensatelliitista monta hyötynäkökulmaa

Erilaisia innovaatioita kehittävän toiminnan lisäksi hankkeessa toteutetaan oma, avaruuteen laukaistava piensatelliitti ja satelliittidatan vastaanottoantenni. KvarkenSat-pienoissatelliitti on tarkoitus laukaista avaruuteen loppuvuodesta kaupallisen toimijan laukaisemasta kantoraketista.

KvarkenSatin ohjaus ja muu toiminnan hallinta tehdään Vaasasta käsin. Piensatelliitin suunnittelusta ovat vastanneet Luulajan teknillinen yliopisto, Aalto-yliopisto, Vaasan yliopisto, Novia ammattikorkeakoulu, Ruotsin avaruusfysiikan instituutti ja Ruotsin maatalousyliopisto.

Vimpelin lukion ja yhteiskoulun oppilaat osallistuivat #MyKvarkenSat-kilpailuun maalamalla KvarkenSatin 3D-mallin. Kuva vimpeliläisten työstä matkaa pienoissatelliitin mukana maata kiertävälle radalle.

Satelliitin tarjoama data hyödyttää monen eri alan toimijoita. Vimpelin kunnan hallinnoiman Nordic Baseball Diplomacy Programin projektipäällikkö Heikki Mäkipää valottaa hankkeen olevan kaukokartoitusta.

Maapallon alemmalla kiertoradalla noin 150 kilometrin korkeudessa kiertävä piensatelliitti kartoittaa maapalloa myös sen pinnan alapuolelta ja antaa sitä dataa, mitä Järviseudulla halutaan esimerkiksi ympäristönseurantaan liittyen.

Satelliitin avulla pystytään muiden muassa yksilöimään vesistöjen saastuttamispisteet ja se, millaisia toimia pitäisi tehdä.

– Alueemme maa- ja metsätalous voi hyödyntää dataa välittömästi saamalla tarkempaa tietoa esimerkiksi kasvillisuusolosuhteista, kuten esimerkiksi kosteusolosuhteista ja maaperästä. Liikennesektoria varten saadaan tietoa liikenneratkaisuista tai esimerkiksi suunnitteilla olevaa Fingridin uutta voimajohdon linjausta varten.

KvarkenSat hyödyttää myös kraatteritutkimusta. Laserkeilauksen avulla saadaan uutta tietoa Lappajärven kraatterista.

– Sähkömagneettiset mittaukset on aikaisemmin tehty jään päältä. Satelliitin tuottaman datan perustella saadaan uutta tietoa siitä, mikä on kraatterin nykytila. Magneettikentän satelliittimittauksia on tehty pitkään ja on mitattu pääasiassa maapallon magneettikenttää. Pistekohtaista magneettikentän mittausta ei ole tehty. Haluamme hyödyntää näitä asioita tässä yhteistyössä, kertoo Mäkipää.

Uutta potkua teollisuuteen ja koulutukseen

KvarkenSpaceEco tarjoaa järviseutulaisille kunnille uudenlaisia koulutukseen ja teollisuuteen liittyviä mahdollisuuksia. Vaasan yliopistossa on avaruuteen liittyvä osaamiskeskittymä, johon on tullut huippuluokan tutkijoita ja myös huippuluokan opiskelijoita, jotka haluavat tulla tutkijoiksi ja osaksi uutta keskusta.

– Ala tarvitsee fyysikkoja, kemistejä, matemaatikkoja ja nykytekniikan osaajia. Tämä luo puolestaan pohjan alueen omiin koulutusyksiköihin. Meidän kannattaa mielestäni jo lukio- tai ammattikouluvaiheessa katsoa myös näitä aloja, jotka tarjoavat työllistymismahdollisuuksia tulevaisuudessa. Ei tarvitse aina katsoa siihen, että ollaan menossa etelään tai muualle vaan omalla alueella voisi tarjota tällaisia mahdollisuuksia. Luen Vaasan olevan meidän omaa aluetta, miettii Heikki Mäkipää.

KvarkenSpaceEco tarjoaa Vimpelin ja Alajärven monialaiselle teolliselle infrastruktuurille uudenlaisia mahdollisuuksia. Heikki Mäkipää tietää, että Vimpelin Rannilanmäeltä aina Alajärvelle saakka löytyy monipuolisia eri teollisuudenalan osaajia sellaisilla aloilla, jotka ovat olennaisia avaruusteknologialle.

– Siinä käytetään paljon alumiinia ja uusia muovipohjaisia tuotteita, joita tehdään täällä meillä. Tämä avaa teollisuusyrityksille mahdollisuuksia, jotka ovat pelkästään yrityksistä itsestään kiinni. Kesällä perustettu AIRA eli asterodi- ja impaktitutkimuksen keskittymä hoitaa käytännön asioita eli selvittää esimerkiksi erilaisia koulutusvaateita tai paikallisten yritysten valmiuksia tuottaa KvarkenSatin tutkimustuloksiin liittyvä laite.

Nuoret mukaan

Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli kokee Kvarken-hankkeen mielenkiintoisena alueen teollisuusyritysten kannalta. Suomi kuuluu avaruusteknologian huippumaihin ja Leijonanmieli näkee, että avaruusteknologiaan liittyviä laitteita voitaisiin valmistaa myös Vimpelissä, josta löytyy metallialan ja teollisuuden vahvaa osaamista.

Vimpelin kunnan edustajat ovat käyneet jo aiemmin keskusteluja Vaasan yliopiston edustajien kanssa. Kunnan toiveena oli tarjota Vaasan yliopistolle rajapintatyöskentelyä. Kunnan edustajien toiveena on, että nuoret oppisivat jotakin uutta ja pääsisivät mukaan mielenkiintoiseen hankkeeseen.

Merkityksellistä oli etenkin se, että avaruustekniikka on valmistettu paikallisissa konepajoissa – ja tämä onnistuisi myös Vimpelissä. Nuoret ovat hankkeen KvarkenSpaceEco -hankkeen avulla päässeet oppimaan, miten satelliitit toimivat ja voivat saada kipinän avaruusteknologiaan.

Vimpelin kunnan tavoitteena on järjestää Vaasan yliopiston mallin tapaisia, nuorille suunnattuja yrityskiihdyttämöjä, joissa nuoret pääsisivät käyttämään mielikuvitustaan ja ideoida uusia tapoja toimia. Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu toimii tässä asiassa auttavana organisaationa ja Vimpelin Yrittäjien jäsenyrityksistä tulisi nuorille yrityskummeja, jotka sparraisivat ja auttaisivat eteenpäin.

Yrityksen perustamisesta kiinnostuneet nuoret tai yrityselämään liittyvän keksinnön ideoineet nuoret voisivat osallistua erilaisiin kilpailuihin tai Vimpelissä järjestettäviin yrityskiihdyttämöhankkeisiin.

– KvarkenSpaceEco ja AIRA mahdollistavat lapsille ja nuorille alustan tiedekilpailuille, joissa voi käyttää mielikuvitusta ja luovuutta.

Virpi Poikelin

 

MAINOS
Edellinen artikkeliEtelä-Pohjanmaan ilmaantuvuusluku hipoo jo tuhatta
Seuraava artikkeliKoronapositiivinen saa vastedes toimintaohjeet tekstiviestillä