Alajärven 4H-yhdistyksen kerhot käynnistyvät AVI:n ohjeita kuunnellen

637
Miia Saukko on aloittanut työt Alajärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan sijaisena. Lapsille ja nuorille järjestetään monipuolista toimintaa AVI:n ohjeistuksia kuunnellen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven 4H-yhdityksessä alkanutta toimintavuotta suunnitellaan normaaliin tapaan ja osa kerhoista on jo käynnistynyt.

Toiminnanjohtajan sijaisuutta tekevä Miia Saukko kertoo, että tavoitteena on turvata lapsille ja nuorille tutut mahdollisuudet harrastaa vallitsevasta tilanteesta huolimatta, sillä AVI:n päätöksen mukaan kerhotoimintaa ei rajoiteta. Rajoitukset koskee vain yleisötilaisuuksia, eli eivät kerhoja, joihin tullaan ilmoittautumisen mukaan.

MAINOS

– Olen päätöksestä helpottunut. Voimme hyvillä mielin jatkaa kerhojen mainostusta, Miia toteaa.
Jos kuitenkin myöhemmin eteen tulee tilanne, että kerhot eivät saisi kokoontua, siirrytään suunnitelmaan B ja pyritään järjestämään kerhot muilla keinoilla.

– Kerhoihin uskaltaa ilmoittautua aivan normaalisti, vaikka tilanne on ollutkin nyt todella hämmentävä. Jos muutoksia tulee, tiedotamme niistä aina koteihin. Voimme normaalista poiketen ja tapauskohtaisesti myös sallia ilmoittautumisten peruuttamisen, mikäli tilanteet muuttuu huonompaan äkisti, Miia toteaa.

Miia tarttui toiminnanjohtajan tehtäviin marraskuun loppupuolella ja on nyt päässyt mukavasti kiinni työn touhuun. Hän on kotoisin Seinäjoelta, mutta asunut Alajärvellä jo 13 vuoden ajan. Perheen koti on Kurejoella ja perheessä on kolme lasta. Heistä nuorimman kanssa Miia on ollut kotona viimeiset 2 vuotta.

Miia tunnetaan alueella ennestään parhaiten yrittäjänä ja naapurikunnissa myös opettajana. Hänellä oli aikaisemmin yritys Niittylä Home ja opettajana hän on toiminut Lappajärvellä, Vimpelissä sekä Soinissa, jossa opetti seitsemän vuoden ajan.

Lisäksi Miia järjesti yhdessä ystävänsä Roosan kanssa Alajärvellä suosittua Kirppisrallia muutama vuosi sitten.

– Nyt edessäni on ihan uudenlainen haaste, sillä tällaista työtä en aikaisemmin ole tehnyt, Miia sanoo, mutta toteaa samalla, että työssään 4H-yhdistyksessä hän voi hyödyntää lähes kaikkea aikaisemmilta työuriltaan oppimaansa.

– Tämä työ tuntuu tosi mukavalle. Olen idearikas ja innostuva ihminen, ja tässä saa ideoida ihan vapaasti sekä keksiä kaikkea uutta alajärveläisille lapsille ja nuorille. Työ sisältää esimiestyöskentelyä, hanketyötä kuin lasten ja nuorten kanssa toimimista.

Alajärven 4H-yhdistyksellä on useampia, jopa maakunnallisia hankkeita ja uusia ideoidaan parhaillaan. Yhtenä uutena hankkeena voisi olla se, että Kirppisralli järjestettäisiin jatkossa 4H:n kautta ja samalla työllistettäisiin paikallisia nuoria kesätapahtuman järjestelyihin. Tälle haetaan hankerahaa ja aika näyttää, päästäänkö sitä toteuttamaan.

– Elämää pitää uskaltaa myös suunnitella positiivin mielin eteenpäin, Miia miettii.

Lasten ja nuorten harrastukset tärkeitä

Osa yhdistyksen vanhoista tutuista kerhoista on jo aloittanut toimintaansa. Uuttakin on luvassa, sillä suunnitelmissa on Enkkukerho 2-5-luokan oppilaille, jossa opitaan englantia mukavien ja hauskojen touhujen ohessa.

Lisäksi alakouluikäisille on alkamassa Lautapelikerho sekä Askartelukerho! Uudet kerhot alkavat, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi.

– 4H:n kerhot toimivat läpi kevätkauden tavalla tai toisella. On tärkeää, että lapset ja nuoret saisivat jatkaa elämää mahdollisimman normaalisti, Miia sanoo ja muistuttaa, että lapset ovat joutuneet elämään poikkeustilanteessa jo kahden vuoden ajan.

Loppukevääksi uutena kerhona on tulossa kasvimaakerho – eli 4H palaa juurilleen! Kerhossa tehdään yhteistyötä Jamin ja mahdollisesti myös kaupungin kanssa, sillä kerholaiset voisivat olla mukana vaikkapa istuttamassa kukkia tai yrttejä vanhusten palvelutaloille.

– Jos kerhoihin haluaa tulla mukaan kesken toimintakauden, niin sekin onnistuu! 4H-yhdistyksen jäsenyys on siitä hyvä, että jäsenmaksu on voimassa aina vuoden maksupäivästä, eikä vain jäljellä olevaa kalenterivuotta. Jäseneksi liittymällä saa heti käyttöönsä kaikki jäsenedut.

Muutakin uutta

Myös seuraavaa kesää suunnitellaan aivan normaaliin tapaan leireineen. Työntekijäpuolella uutta meininkiä on Miian lisäksi saatu muutenkin, sillä Alajärvellä uutena toiminnanohjaajana on aloittanut Marjo Yli-Mannila, kun taas Liu Eteläaho keskittyy nyt pelkästään Lehtimäen alueen aktiiviseen toimintaan.

– Alajärvellä meillä on aika paljon vielä työsarkaa tässä keskustan alueella, että toimintamme tulisi tutuksi kaikille lapsille ja nuorille. Välillä tuntuu, että 4H tunnetaan kylillä paljon peremmin, kuin täällä keskustassa, Miia Saukko toteaa.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa