-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Avantouinti nostaa tasaisesti suosiotaan

Hyvällä porukalla on mukava kokeilla uusia juttuja! Kuvassa etualalla Johanna Korkea-aho. Takana vasemmalta oikealle Iida Korkea-aho, Kristiina Mäki, Elina Luoma-aho, Seija Aho sekä Minna Ylinen.

Kylmä tuuli, pakkanen ja jäiseen järveen tehty aukko ei ehkä kuulosta houkuttelevalta. Jotakin vetovoimaa hyisestä ajatuksesta kuitenkin löytyy, sillä tänäkin vuonna on avannon äärelle löytynyt uusia harrastajia.

Vimpeliläinen Sonja Peltokangas on yksi heistä. Tietoisuus terveysvaikutuksista sai kiinnostumaan aiheesta ja kun ystävä houkutteli mukaan kokeilemaan, ei asiaa tarvinnut kahta kertaa miettiä. 22- Ensin ajatus kylmästä vedestä hirvitti! Mutta menin silti. Ja itsensä ylittäminen on ollut ihan huippua! Olisi ihan mahtava joskus pystyä menemään avantoon ilman saunaa, mutta siihen on vielä matkaa. Tavoitteita kuitenkin pitää olla, Sonja naurahtaa.

MAINOS

Toisen vuoden avantouimarit Seija Aho ja Minna Ylinen (Vimpeli) paljastavat, että heidätkin harrastuksen pariin houkutteli erityisesti ajatus itsensä ylittämisestä.

– Varsinkin luonnonvesipelkoiselle ajatus avannossa pulahtamisesta tuntui tosi extremeltä! Kokeilu kuitenkin kannatti, koska kaveriporukassa siitä jäi heti viikoittainen tapa, kertoo Seija.

Samoin kävi vimpeliläiselle Tuija Isokedolle. Hän päätyi ystäväporukalla kokeilemaan avantouintia ensimmäistä kertaa jo kuusi vuotta sitten.

Maija Yli-Hemminki saa avantouinnista mielen ja kehon hyvinvointia.

– Avanto on tehnyt hyvää viluisille, hieman levottomille jaloille. Samoin yöunille ja vähän keskittymisvaikeuksista kärsivälle päälle. Jokaisen kerran jälkeen mieli ja keho kiittävät, listaa Tuija.

Avantouinnin hyötyjä

Yhteistuumin naiset kertovat ääreisverenkierron ja kylmänsietokyvyn parantuneen. Fyysisiä vaikutuksia enemmän he kertovat kuitenkin saaneensa henkistä hyvinvointia. Itsensä ylittämisestä seuraa onnistumisen ja rohkeuden tunteita. Kylmä vesi tuntuu huuhtovan myös huolet mennessään.

– Avantoon mennessä keskityn ainoastaan hengitykseen ja kylmän veden kohtaamiseen. Kyllä siinä muut ajatukset unohtuvat täysin, kertoo Minna.

Naiset kertovat, että henkistä hyvinvointia lisää myös yhteiset hetket ystävien kanssa. Saunan lauteilla tulee juteltua kuulumisia, ja joskus käydään läpi isomminkin arjen iloja sekä suruja. Yhteiset kokemukset tuovat iloa ja piristystä arkeen ja jälkeenpäin on aina hyvä mieli!

Vinkkejä varustuksiin

Tarvittaessa avannon korvikkeeksi käy takaterassille pakastimesta tehty kylmäallas!

Avantouinnin konkariksi voisi kutsua Luoma-aholla asuvaa Maija Yli-Hemminkiä.

Kuudennen kauden ahkeralta harrastajalta löytyykin paljon hyviä vinkkejä avantouintia harkitseville.
– Tärkeimmäksi varustukseksi koen kengät. Siis sellaiset uintiin tarkoitetut, jotka ovat jalassa myös järvessä. Päähän pipo. Ponchon tai vastaavan voi halutessaan heittää päälle suojaamaan niskoja viimalta ennen pulahdusta, listaa Maija.

– Ensimmäisillä kerroilla pääset jyvälle siitä, mitä odottaa. Nautinto kasvaa pikkuhiljaa! Toiset nauttivat kuumista löylyistä ja käyvät avannossa useamman kerran. Itse olen huomannut saavani irti enemmän hitaista ja rauhallisista avantokäynneistä ja lempeistä löylyistä. Olen huomannut sekä mieleni, että kehoni hyötyvän tästä enemmän. Avannossa käyn kaksi tai kolme kertaa ja viimeisen uinnin jälkeen en mene enää saunaan, jatkaa Maija.

Aina ei ehdi avantoon asti. Siksi Maija onkin viritellyt takaterassilleen vanhan arkkupakastimen avannon korvikkeeksi. Kannen alla vesi pysyy pienemmillä pakkasilla täysin sulana. Vasta kahdenkymmenen asteen pakkanen ja siitä kylmempi keli tekee pintaan parin sentin jään.

Rohkeasti kokeilemaan!

Jos et vielä ole uskaltautunut avannon reunalle niin nämä naiset ovat sitä mieltä, että ehdottomasti kannattaa kokeilla!

Ajatusta ehtii kuitenkin vielä hetken makustella, nimittäin tällä hetkellä alueen yleiset saunat ovat rajoitusten johdosta kiinni 31.1 asti. Helmikuun osalta kannattaa seurailla pandemiatyöryhmän ilmoittelua asian tiimoilta.

Saunojen avautumista odotellessa voit vaikkapa totutella itseäsi kylmään veteen suihkussa. Hetken ajan kylmän veden alla seisominen ennen suihkusta poistumista antaa pientä esimakua avannon antamasta euforiasta.

Johanna Korkea-aho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät