-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Noora Ojanperän näyttely Nelimarkka-museolla avaa nuoren taiteilijan maailmaa

Scannerivalokuvausta satiinille – siitä syntyi mieleenpainuvia teoksia Nelimarkka-museon näyttelyyn.

Nelimarkka-museossa avattiin lauantaina Vuoden nuoren eteläpohjalaisen taiteilijan 2021 Noora Ojanperän taidenäyttely ”Olen olemassa myöhemmin”. Näyttely on avoinna Nelimarkka-museossa 22.1.-24.4.

Ojanperän Olen olemassa myöhemmin -näyttely kokoaa yhteen yllättävän ja innostavan kokemuksen videon, tekstin sekä skannerilla toteutettujen valokuvien kautta. Teoksissaan Ojanperä käsittelee nykyajasta kumpuilevia tunnekuohuja ja rinnastaa haavekuvia ristiriitaisesti polveileviin sanoihin.

MAINOS

Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat syntyneet päämäärättömän keräilyn tuloksena, jota Ojanperä toteuttaa kuvaamalla, kirjoittamalla ja äänittämällä havaintoja jokapäiväisestä elämästään. Keräilyä seuraa penkominen. Hän etsii jollain tasolla puhuttelevaa materiaalia ja sysäystä.

Jatkotyöstäessään materiaalia Ojanperä suosii kaoottisia prosesseja, joiden aikana muodot, rytmit sekä rakenteet hajoavat luoden samalla tilaa mille tahansa.

Noora Ojanperä on syntynyt Seinäjoella. Hän asuu ja työskentelee nykyisin Keravalla. – Valmistuin Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2020, pandemia-aikana.

– Työskentelen paljon liikkuvan kuvan, äänen ja tekstin kanssa ja nyt viimeiset kolme vuotta teoksissani on ollut keskeistä sattuman mahdollistaminen.

– Suosin prosesseja, joissa en voi aina vaikuttaa lopputulokseen. Tästä esimerkkinä on scannerivalokuvaus. Tulostan kuvan ensin normaalille valokuvapaperille tai vaikkapa kalvolle, otan toisinaan mukaan muitakin elementtejä ja asettelen ne scanneriin. Scannauksen aikana liikuttelen elementtejä scannerin lasilla, Ojanperä selvittää juuri avautuneessa näyttelyssäkin nähtävien teoksien taustoja.

Teoksillaan Ojanperä haluaa kertoa siitä, miten yhteys toisen ihmisen kanssa voi löytyä myös ilman sanoja. Yhteiset kokemukset voivat olla niitä, jotka auttavat tietämään miltä toisesta tuntuu, sanoittakin.

Pandemia-ajalla on varmasti ollut oma vaikutuksensa nuoren taiteilijan töihin. Vaikka jo hänen lopputyössään liikuttiin samoilla aihealueilla, niin pandemia-aika on vain syventänyt tätä ajattelua.

– Näyttelyn teoksissa on epävarmuuden teemoja. Arvaamattomuuden ja epävarmuuden olemus kiinnostaa minua, suhtaudun yleensäkin asioihin ympärilläni uteliaasti.

Kauaksi näkemisen kaipuu

Kun Seinäjoen tyttö lähti taideopintoihin ja pois maakunnasta, ei lakeuksien jättäminen aluksi tuntunut sen ihmeemmin. Ojanperä kiittää Seinäjokea kulttuurimyönteiseksi kasvuympäristöksi, mutta aluksi kotiseudun ajattelemin liittyi lähinnä vain omaan kotiin.

– Nyt olen alkanut huomata, että minulla on kauaksi näkemisen kaipuu. Niin kuin Etelä-Pohjanmaalla näkee.

Oma juttunsa on aina myös se, kun omia töitään saa esille Etelä-Pohjanmaalle. – Siitä tulee aina lämmin tunne, täällä järjestettävät näyttelyt tuntuvat muita tärkeämmiltä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät