Esilämmitä auto ja varmista näkyvyys

Tien päälle ei pidä lähteä iglussa istuen, vaan talvikeleissä ajoneuvo on putsattava huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva.
Mainos[adrotate banner="3"]

Talvikeleillä on tärkeää huolehtia, että näkyvyys autosta ulos on riittävä. Lähtöä kannattaa ennakoida ajoissa ja huolehtia auton esilämmityksestä sekä varata aikaa lumen ja jään poistoon. Esilämmitys nopeuttaa jään sulamista tuulilasista, koska moottori on valmiiksi lämmin ja puhaltimet antavat nopeammin lämmintä ilmaa.

– Valmiiksi lämmin auto on mukavampi ja turvallisempi, kun turvavyön voi kiinnittää oikein ilman paksuja toppavaatteita. Moottorin esilämmitys vähentää moottorin kulumista ja lähipäästöjä. Ja näin ollen kuormittaa ympäristöä vähemmän. Kylmäkäynnistys ja joutokäynti eivät kumpikaan ole kannatettavia tapoja, vahvistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen.

MAINOS

Pohjonen muistuttaa, että autoa saa käyttää joutokäynnillä enintään kaksi minuuttia. Jos pakkasmittari näyttää kylmempää kuin -15, saa auto olla joutokäynnillä korkeintaan neljä minuuttia.

Riittävä esilämmitys ehkäisee myös huurtumista. Jos matkan aikana huurretta alkaa muodostua ikkunoihin, saa kosteuden pois nostamalla puhallintehoa ja -lämpöä. Kosteuden on poistuttava autosta, joten ilman kierrosta on huolehdittava. Tästä syystä onkin tärkeää tietää miten oman auton sisäpuhaltimet toimivat.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä

Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa useimmiten myös lumien putsaamista. Turvavyön kiinnitys oikein onnistuu ilman paksuja toppavaatteita esilämmitetyssä autossa helpommin.

Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.

Ehkäise kosteuden kertyminen sisätiloihin kopistelemalla lumet kengistä, kun istut autoon.

Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.

Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

MAINOS
Edellinen artikkeliLähes puolet terveydenhuollossa otetuista koronatesteistä positiivisia – tartuntojen kokonaismäärä huomattavasti tilastoja suurempi
Seuraava artikkeliTuulivoimaa ja tukea opiskelijoille Soinin kunnanhallituksessa – Geopark-hankkeeseen ei lähdetä mukaan