1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Sairaalahoidon tarve on nyt epidemian tärkein mittari

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nyrkki toteaa tämänpäiväisessä tiedotteessaan, että koronan ilmaantuvuusluvut eivät enää anna kokonaiskuvaa epidemiatilanteesta.

Ilmaantuvuuteen lasketaan ainoastaan terveydenhuollon tietoon tulleet koronatartunnat, ei kotitestillä todettuja. Tartuntojen kokonaismäärä on huomattavasti tilastoja suurempi.

MAINOS

Oleellisempi epidemiatilanteen mittari on tällä hetkellä sairaalakuormituksen taso, joka on tasaantumisen jälkeen noussut uudelleen.

Erikoissairaanhoidossa oli tänään maanantaina 7.2. yhteensä 18 koronapotilasta. Maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla oli niin ikään 18 koronapotilasta.

Aiemmasta poiketen rajoitustoimilla ei enää kyetä hillitsemään laajasti väestössä leviävää omikron-muunnosta.

Aluehallintoviraston kevennetyt määräykset tulivat voimaan Etelä-Pohjanmaalla 5.2. alkaen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 1214 koronatartuntaa, joista 498 viime viikonlopun aikana.

Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 12141.

Kotitestillä todetut tartunnat eivät näy terveydenhuollon tilastoissa, joten koronatapausten määrä on huomattavasti tilastoitua suurempi.

Selvitetyistä tartunnoista suurin osa tuli edelleen perhepiiristä tai jäi epäselväksi. Joukkoaltistumisia tapahtuu edelleen muun muassa sote-yksiköissä, koululuokissa ja päiväkotiryhmissä.

14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on nyt 1551/100000 asukasta, 7 vuorokauden ilmaantuvuus 629/100000 asukasta.

Ilmaantuvuusluvun lasku johtuu terveydenhuollon koronatestauksen kohdentamisesta ensisijaisesti riskiryhmiin kuuluviin sekä sote-työntekijöihin. Ilmaantuvuusluvut eivät näin ollen enää kuvaakaan epidemian todellista tilannetta.

Viime viikolla otettiin yhteensä 3347 pcr-testiä. Testimäärä on edelleen laskenut viimeviikkoisesta. Viive näytteenotosta tuloksen valmistumiseen on myös vähentynyt ja on nyt keskimäärin 14,1 tuntia.

Positiivisten koronatestien osuus on jonkin verran laskenut: viime viikolla 38 prosenttia otetuista pcr-näytteistä osoittautui positiivisiksi.

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 18 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on niin ikään 18 koronapotilasta.

Koko Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus yli 12-vuotiaiden osalta: 87,3 % on saanut 1. roko-tuksen ja 84,8 % myös 2. rokotuksen. 3. rokotusannoksen on saanut 55,1 % alueen yli 12-vuotiaista.

Koko Suomessa yli 12-vuotiaista 88,2 % on saanut 1. rokotuksen ja 85,5 % myös 2. rokotuksen. 3. rokotusannoksen on saanut 57,4 % yli 12-vuotiaista.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät