-19.9 C
Alajärvi
perjantai 08.12.2023
MAINOS
MAINOS

Kuntajohtajilta avoin kirje ELY-keskukselle itäisen Etelä-Pohjanmaan teiden talvikunnossapidosta

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen, Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala, Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara, Soinin kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi ja Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli ovat kirjoittaneet ELY-keskukselle avoimen kirjeen koskien itäisen Etelä-Pohjanmaan teiden talvikunnossapitoa.

Kirjeessä todetaan, että tänäkin talvena olemme saaneet nauttia runsaista lumisateista, jotka ovat mahdollistaneet hyvät hiihtoladut ihmisille. Runsaat lumisateet tuovat myös haasteet teiden talvikunnossapidolle.

MAINOS

– Olemme tuoneet esiin jo muutaman vuoden ajan, että teiden talvikunnossapito ei kyllä täytä talvihoidon laatuluokituksia täällä itäisellä Etelä-Pohjanmaalla valtion ylläpitämillä teillä.

– Talvihoitoon kuuluvat muun muassa liukkauden torjunta, lumen auraus, tienpintojen tasaaminen, lumivallien poisto ja liikennemerkkien puhdistaminen. Teiden talvihoidon laatuluokitukset löytyvät eri tieluokille väyläviraston sivuilta (https://vayla.fi/kunnossapito/tieverkon-kunnossapito/talvihoito). 

– Käytännön tasolla ELY-keskus kilpailuttaa teiden kunnossapidon urakoitsijoille, jotka vastaavat sopimuksen mukaan valtion teiden kunnossapidosta. Valvontavastuu teiden kunnossapidosta kuuluu edelleen ELY-keskukselle, jonka sen pitäisi hoitaa omin toimin tai sitten jonkun ulkopuoliselta ostetun palvelun avulla.

– Vastuu säilyy tässäkin tapauksessa ELYllä, että tiet ovat laatuluokitusten ja sopimusten edellyttämällä tasolla. Talvihoidon ohjeiden mukaan valtateiden auraamisen pitäisi käynnistyä, kun lumipeite tienpinnalla on 2 cm ja seututietasoilla teillä puolestaan 4 cm.

– Näin harvemmin täällä alueella tapahtuu ja tämän seurauksena teistä tulee uraisia ja polanteisia lumen tamppaantuessa auton renkaiden alla tienpintaan. Kelien lauhtuessa ja pakastuessa tien pintaan on muodostunut hengenvaarallisia syviä uria.

– Tilanne on heti toinen, kun ylittää maakuntarajan Etelä-Pohjanmaalta Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan tai Pohjanmaan puolelle jopa samalla valtatie osuudella. Maakuntarajan takana tie on aurattu ja polanteet poistettu.

Allekirjoittaneet vaativat asiaan pikaista korjausta, että itäisen Etelä-Pohjanmaan teiden kunnossapitoon tulee korjaus laatuvaatimusten edellyttämälle tasolle.

– Tuomme myös vielä esiin, että kunnossapidon valvontavastuu on ELYllä.  Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan osalta teiden kunnossapitoa valvoo ELY-keskuksen tilaama ulkopuolinen taho. Mikäli ELYn oma henkilökunta ei riitä valvontaa tekemään, niin tämä lienee hyvä ratkaisu edellyttäen, että ulkopuolisen suorittama valvonta pelaa ja valvoja puuttuu havaitsemiin epäkohtiin teiden kunnossapidossa.

– Tuomme myös esiin, että ymmärrämme poikkeuksellisten lumimyrskyjen aiheuttamat viiveet teiden talvikunnossa pitämisessä ja silloin jokainen tiellä liikkuja pienentää nopeutensa sääolosuhteita vastaavaksi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät