0.3 C
Alajärvi
lauantai 27.4.2024
MAINOS

Aisapari myönsi Lappajärven 4H:lle rahoituksen TAITO -hankkeeseen

Lappajärven 4H -yhdistyksellä on tänä vuonna moninkertainen juhlavuosi. Paitsi että yhdistys sai rahoituksen TAITO -hankkeeseen, niin se myös täyttää tänä vuonna 50 -vuotta.

Toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho kertoo, että juhlavuoteen haluttiin järjestää jotain uutta ja erilaista, jotta yhdistyksen toiminta voisi tavoittaa yhä enemmän lapsia ja nuoria.

MAINOS

– Siitä syntyi ajatus hakea rahoitusta! Tämä on Lappajärven 4H -yhdistykselle ensimmäinen Aisaparin rahoittama hanke. Loppuvuodesta sille näytettiin vihreää valoa ja saman tien laitoimme hanketyöntekijän paikan hakuun, kertoo Sänkiaho.

– TAITO -hankkeessa edistetään innostavasti ja kannustavasti lasten ja nuorten kädentaitoja muun muassa digitalisuutta hyödyntäen. Hankkeessa myös opitaan paikallisesta kulttuurihistoriasta kerhojen ja kurssien muodossa. Yhdessä lasten ja nuorten kanssa sitten järjestetään hankkeen tuotoksista näyttely. Teemana on tekemällä oppiminen.

Haastattelujen jälkeen hanketyöntekijäksi valittiin Johanna Korkea-aho Vimpelistä.

Hakijalta edellytettiin kädentaitojen lisäksi kykyä itsenäiseen suunnitteluun ja työhön. Kohderyhmän ikähaitari liikkuu kahdeksan – kahdeksantoistavuotiaissa, joten työskentely sen ikäisten parissa täytyy sujua luontevasti.

Lähihoitajaksi ja mentaalivalmentajaksi kouluttautuneelta Korkea-aholta löytyi monipuolista kokemusta itsenäisestä työskentelystä ja ryhmien vetämisestä.

– Olen psykiatrisen sektorin töissä pyörittänyt itsenäisesti päivätoimintaa. Siinä tuli tutuksi tikkuamiset, virkkaamiset ja kangaspuiden käyttö. Muutenkin rakastan kaikkea luovaa tekemistä, joten tämä hanke istuu minulle kuin nenä päähän. Linkin työpaikkahausta minulle laittoi ystäväni, joka oli sitä mieltä, että tämä on aivan näköiseni homma, kertoo Korkea-aho.

Kokemusta löytyy myös yhdistystoiminnasta. Kuuluin pitkään MLL:n Vimpelin paikallisyhdistyksen hallitukseen, ja niinä vuosina tuli paljon järjestettyä erilaisia kerhoja ja tapahtumia. Tuntuukin oikein luontevalta lähteä suunnittelemaan erilaisia kokonaisuuksia ja lähteä toteuttamaan niitä. Odotan innolla, naurahtaa Johanna.

4H -yhdistyksen matka 1900 -luvulta tähän päivään

4H:n juuret ulottuvat niinkin kauas kuin 1900 -luvulle Yhdysvaltoihin. Sen jälkeen toiminta on laajentunut useisiin maihin ja tällä hetkellä pelkästään Suomesta löytyy 4H -yhdistys yli 200 paikkakunnalta.

4H on alusta asti ollut olemassa lapsia ja nuoria varten. Yhdistyksen toimintaperiaatteena on 4H:n toimintamenetelmä ”Learning by doing” (tekemällä oppiminen). Menetelmä pohjautuu amerikkalaisen kasvatusfilosofi John Deweyn teoriaan, jossa korostetaan omaa kokemusta ja yhteisöllisyyttä (lähde: 4H)

– 4H:n kerhot antavat loistavan mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Yhdistys pyrkii tarjoamaan monipuolista kerhotoimintaa heille, joita ei välttämättä kiinnosta liikunnalliset harrastukset.

– Tässä aktiivisuus ja määrätietoisuus on kyllä tuottanut tulosta! Viime vuonna yhdistys on sekä Lappajärvellä, että Vimpelissä tavoittanut hurjasti uusia lapsia ja nuoria toiminnan pariin, sanoo Sänkiaho.

Uudesta hankkeesta Sänkiaho on innoissaan. Vaikka Korkea-aho vetääkin hanketta itsenäisesti, on toiminnanjohtaja luvannut antaa tukensa ja naiset ryhtyivätkin jo ensimmäisessä yhteisessä palaverissa innolla suunnittelemaan tulevaa vuotta.

– 4H tulee olemaan isosti esillä tänä vuonna, joten kannattaa ottaa sosiaalisen median kanavat seurantaan, vinkkaa Sänkiaho.

Sänkiaho on toiminnanjohtajana sekä Vimpelin, että Lappajärven yhdistyksessä. Facebook: Lappajärven 4H, Vimpelin 4H-yhdistys. Instagram: lappajarven4h, vimpelinneljahoo.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät