Ukrainaan kerätään apua Alajärveltä, Soinista ja Lehtimäeltä – nyt on sinun vuorosi auttaa!

Manja Raitanen ja Ulla Seppälä iloitsevat siitä, että keräyspisteen ovi Alajärvellä Talenom -tilitoimiston takana alkoi käydä nopeasti aamulla heti keräyksen alettua.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven, Lehtimäen ja Soinin alueella järjestetään parhaillaan keräystä Ukrainan apua tarvitseville.

Ajatus keräyksestä syntyi ensihoitajille Ulla Seppälälle Lehtimäeltä ja Manja Raitaselle Soinista, kun naiset tuskailivat, mitä muuta he voisivat tehdä, kuin päivitellä tilannetta.

MAINOS

– Samaan aikaan kun me jo melkein käännettiin auton nokka kohti Ukrainaa, oli Facebookin Esson baari -sivuilla kyselyä, olisiko täälläpäin innostuneita koordinaattoreita toimimaan kerääjinä tarpeellisille tavaroille lähetettäväksi Ukrainaan.

– Tartuimme heti asiaan ja keräys polkaistiin käyntiin. Täällä paikallisesti olemme saaneet muutaman työkaverin mukaan apukäsiksi, Seppälä kertoo.

– Käytännössä me Manjan kanssa olemme mukana jokaisella keräyspisteellä jokaisena päivänä, ellei mitään maata mullistavaa tapahdu. Mukaan houkutellaan apukäsiä tarpeen mukaan lajittelemaan, merkkaamaan ja pakkaamaan tavaroita. Tavaroiden määrästä sitten riippuu se, paljonko tämä vaatii resursseja, ja määrähän taas riippuu ihmisten aktiivisuudesta ja halusta auttaa.

Tuotteet oli alun perin tarkoitus saada perille Operaatio Toivon kautta. Koska Toivon toiminta on paisunut mittasuhteisiin, joita perustajat eivät osanneet odottaa, on toimitukset välillä takunneet. Myös yksityiset tavaranviejät ruuhkauttavat toimintaa rajalla ja toive olisikin, että kaikki avustus tehtäisiin järjestäytyneen toiminnan kautta.

– Tavarat toimitetaan perille Repsikka ry:n kautta. Sitä pelkoa ei ole, ettei apua saataisi perille, Seppälä lupaa.

– Meidän keräyspisteillä ei oteta vastaan rahaa, ainoastaan tavaraa. Naisten ja lasten vaatteita alkaa olla jo paljon, joten niitä emme tässä vaiheessa kerää lainkaan. Suurin tarve on haavahoitotarvikkeilla ja lääkkeillä, joita menee paljon ja joista on ollut pulaa jo rauhan aikana Ukrainassa.

Miesten maiharit ja käsineet ja sukat ovat tarpeellisia rintamalle meneville ukrainalaisille taistelijoille, joilla ei välttämättä ole armeijan puolesta muuta varustetta kuin ase ja tahto puolustaa omaa maataan. Ukrainassa on talvi, yöllä pakkasta ja tuulista.

– Lapsille toivomme pieniä pelejä, joihin ei tarvitse ohjeita, tarra- ja muita kirjoja, jotka saisivat ajatukset edes hetkeksi pois sodan kauhuista ja lievittäisivät kodin ja isän jättämisen ikävää.

K- Supermarket Ilmajoki ja kauppias Jaana Jokiaho ovat keräyksessä mukana lahjoittamalla mm. vauvanvaippoja, terveyssiteitä ja puhdistuspyyhkeitä, ja myös paikallisissa kaupoissa on ollut kiinnostusta lahjoittaa. Halpa-Hallin väki Alajärveltä lahjoitti tarvikkeita pakkaamiseen ja tavaroiden merkitsemiseen ja Soinissa JS-pinta teki kylttejä ja tiedotteita keräyksessä käytettäväksi.

Seppälä muistuttaa, että tilanne Ukrainassa on kaoottinen. Moni on lähtenyt kodistaan pelkät päällysvaatteet mukanaan. Raskaana olevat naiset ovat synnyttäneet ennenaikaisia vauvoja stressin ja pelon takia jopa pommisuojissa, ilman kivunlievityksiä ja lääkinnällistä apua. – Tähänkin tarpeeseen yritämme edes pieneltä osin vastata.

– On ollut mahtavaa huomata, miten tämä kriisi koskettaa ihmisiä ja nyt olisi todellinen mahdollisuus tehdä jotain konkreettista näiden ihmisten hyväksi, ilman että tarvitsee miettiä, meneekö apu perille tai vetääkö joku välistä.

Keräyspäivät, paikat ja ajat löytyvät facebookista. – Kerromme keräyksen edistymisestä ja saamme toivottavasti myös tietoa ja kuvamateriaalia siitä minne lahjoitukset konkreettisesti päätyvät, myöhemmin niin netin kuin Torstai-lehden kautta.

– Nyt on sinun vuorosi auttaa! 

Keräyspaikat ja -ajat

Alajärvellä, Kiertotie 7, tänään perjantaina 4.3. kello 10-14 ja sunnuntaina 6.3. kello 15-18.

Soinissa Alajärventie 5 ( entinen Kuntokulma) torstaina 10.3. kello 15-18 ja perjantaina 11.3. kello 11-14.

Lehtimäellä Keskikylän Nuorisoseuralla torstaina 10.3 kello 11-14 ja perjantaina 11.3. kello 15-18.

Keräykseen voi tuoda hygieniatarvikkeita, kuten suihkusaippuaa, normaalikokoisia shampoita, hammastahnaa ja yksittäispakattuja harjoja, hajustamatonta perusvoidetta, terveyssiteitä, lasten vaippoja, puhdistus pyyhkeet (baby wipes), hiusharjoja ja kampoja.

Sidostarpeista kerätään haavataitoksia ja idealsiteitä.

Lisäksi keräykseen voi tuoda taskulamppuja ja niihin pattereita.

Keräykseen vastaanotetaan myös eräitä lääkkeitä, kuten Ibuprofeenia, Parasetamolia ja Aspirinia – myös lasten!

Lisäksi tervetulleita ovat lasten väritys- ja kuvakirjat, tarrakirjat, värit ja muut viihdykkeet matkoille.

Vaatteista tarvetta on vain miesten sukille ja hanskoille.

Tällä hetkellä ei ole muille vaatteille tarvetta. Muuta vaatetta ei oteta vastaan tässä vaiheessa, ei myöskään ruokaa tai muita elintarvikkeita. 

Tavarat tulee pakata läpinäkyviin pusseihin, älä teippaa tai tee paketista vaikeasti avattavaa. Tavarat käydään läpi ja lajitellaan kuljetuslaatikoihin.

Uutta keräystä nyt järjestettävän keräyksen jälkeen ei tällä tietoa ole suunnitteilla ainakaan ennen, kuin nyt kerätyt tavarat saadaan määränpäähänsä. Siinä vaiheessa tarkastellaan tilannetta uudelleen, sillä on mahdollista, että avun tarve kääntyy pian Suomeen saapuvien pakolaisten auttamiseksi.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliMiesten Halli-SM-ottelu Vimpelin Veto vs. Koskenkorvan Urheilijat on peruttu
Seuraava artikkeliMäkelä Alulta kannanotto Ukrainan puolesta