Etelä-Pohjanmaalla yli 70 koronapotilasta osastohoidossa

Mainos[adrotate banner="3"]

Tänään maanantaina kokoontunut Nyrkki muistuttaa, että vaikka koronapandemia on uutisotsikoista väistynyt, ei virus ole kadonnut joukostamme minnekään.

Etelä-Pohjanmaalla sekä tartuntamäärät että sairaalahoidon kuormitus jatkuvat korkeina. Keskussairaalassa oli maanantain tietojen mukaan 28 koronapotilasta. Maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla oli 43 potilasta.

MAINOS

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 1099 koronatartuntaa. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 18233.

14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on nyt 1109 / 100 000 asukasta, 7 vuorokauden ilmaantuvuus 569 / 100 000 asukasta.

Kotitestillä todetut tartunnat eivät näy terveydenhuollon tilastoissa. Todellisten tartuntamäärien arvioidaan olevan noin nelinkertaisia tilastoihin verrattuna. Omikron-variantti leviää laajasti ja koronaan sairastuvat nyt kaikenikäiset.

Viime viikolla otettiin yhteensä 1844 pcr-testiä, päivittäin keskimäärin 299 testiä. Viive pyynnöstä testitulokseen oli 12,3 tuntia.

Koronapotilaiden sairaalahoidon taso jatkuu korkeana. Erikoissairaanhoidossa oli maanantaina 14.3. yhteensä 28 koronapotilasta, terveyskeskusten vuodeosastoilla 43 koronapotilasta.

Keskussairaalassa hoidettavissa koronapotilaissa korostuu 70–89-vuotiaiden ikäryhmä, jossa monilla on iän lisäksi vakavalle koronavirusinfektiolle altistavia perussairauksia.

Nyrkki korostaa, että koronarokotteen ottaminen on edelleen erinomainen keino suojautua vakavalta koronavirustaudilta.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuudessa ei ole juurikaan muutoksia yli 18-vuotiaiden osalta. 87,4 % on saanut 1. rokotuksen, 85,2 % 2. rokotuksen ja 58,8 % myös 3. rokotuksen.

Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 88,7 % on saanut 1. rokotuksen, 86,3 % 2. rokotuksen ja 61,4 % myös 3. rokotuksen. 

Etelä-Pohjanmaan kuntien rokotuskattavuudet 3. annoksen osalta vaihtelevat hieman alle 50 %:sta reiluun 64 %:iin.

Nyrkin suositukset

1. Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettäväksi pienimuotoisesti terveysturvallisista käytäntöjä noudattaen. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain täysin oireettomana.

2. Suositukset työpaikoille

Työnantajia suositellaan arvioimaan työpaikkakohtaisesti mahdollisuudet lähityöhön paluu-seen, hyvien etätyökäytäntöjen edistämiseen sekä joustavaan etä- ja läsnätyön yhdistämiseen. Työpaikoilla suositellaan edelleen noudatettavaksi terveysturvallisia käytänteitä.

3. Suositukset kouluun ja oppilaitoksiin

Kouluissa ja oppilaitoksissa suositellaan jatkettavaksi terveysturvallisia käytänteitä, kuten hy-västä käsihygieniasta ja ilmanvaihdosta huolehtimista sekä maskien käyttöä Nyrkin suosituk-sen mukaisesti. Opetusryhmien sekoittumista tulee välttää. Vähäisissäkin oireissa tulee jäädä kotiin.

4. Vierailut ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

5. Maskisuositus

Laajaa maskin käyttöä suositellaan kaikille 5. luokkalaisille ja sitä vanhemmille:

  • Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.
  • Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppi-laitokset.
  • Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.
  • Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjes-tettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testitulok-sen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikis-sa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä.
MAINOS
Edellinen artikkeliKankurikisällit siirtää ja uudistaa käsityöperinnettä
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaalla kuntatyöntekijöistä eläköityy 34 prosenttia 10 vuodessa