-3.7 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Joona on PeKa:n monitoimimies

Alajärveläislähtöinen Joona Etula kuuluu naisten Korisliigassa pelaavan Kotkan Peli-Karhujen taustajoukkoihin kolmatta vuotta.

Joukkueenjohtajana aloittaneen ja myös joukkueen managerin tehtäviä hoitavan Etulan työsarka on monipuolinen ja kattaa niin sopimusneuvottelut kuin pelaajien arkeen liittyvien asioiden hoitamista.

MAINOS

Koripalloa hengittävä Etula tekee seuratyötä suurella sydämellä. Yksin hänen ei kuitenkaan tarvitse puurtaa, sillä Peli-Karhuilla on viiden henkilön ydinjoukko, joka tekee päivittäin työtä joukkueen eteen.

Joona Etula kertoo, että joukkueurheilu ja talkoohenki ovat hänellä verissä. Kun urheiluseura pyytää apua, ei siihen osaa vastata kieltävästi. Joonan äiti Anne-Mari toimii Alajärven Ankkureiden junioripesäpallojaoston puheenjohtaja.

Tarmo-isä tarttuu puolestaan linja-auton rattiin Ankkureiden vieraspelireissuilla. Pesäpalloa Joona pelasi 17-vuotiaaksi saakka, salibandya 15-kesäiseksi ja jääkiekkoakin tuli harrastettua pari vuotta.

Monta rautaa tulessa

Koripalloon Joona Etula tutustui puolisonsa Noora Järvikankaan kautta. Järvikangas edusti Vimpelin Vetoa kaksi kautta. Kun Järvikangas siirtyi syksyllä 2018 Peli-Karhuihin, Etula oli mukana kannustusjoukoissa ja auttoi Peli-Karhuja ottelutapahtumiin liittyvissä asioissa. PeKa:n joukkueenjohtaja Kimmo Koukkula halusi vähentää omaa vastuutaan joukkueen johdossa ja kysyi Etulaa mukaan.

Joona Etula auttoi aluksi Peli-Karhuja ottelutapahtumissa. Tehtäväkenttä ja vastuu on kasvanut matkan varrella. Hän toimii joukkueenjohtajana ja managerina talkoopohjalta ja vastaa esimerkiksi pelaajasopimuksista, täyttelee ottelun aikana pelaajien juomapulloja ja tarvittaessa vaikkapa vaihtaa nuoren pelaajan autonrenkaat.

 – Sanoin Koukkulalle, että suostun hommaan, jos minulle laitetaan A4-kokoiselle paperille puhtaasti ylös, että mitä tehtäviä joukkueenjohtajalle kuuluu. Viimeksi viime viikolla sanoin hänelle, että eipä ole vieläkään sitä paperia näkynyt, nauraa Etula.

Vastuu on kasvanut jatkuvasti ja nyt Etula vastaa managerina esimerkiksi pelaaja- ja valmentajasopimusneuvotteluista, joukkueen kokoamisesta, yhteistyökumppanuuksista ja joukkueen sponsorointiin liittyvistä asioista.

Joukkueenjohtajan ominaisuudessa hän saattaa vaihtaa seuraan tulleen nuoren pelaajan autoon talvirenkaat.

Kotiotteluissa hän tekee ottelutapahtumaan liittyviä tehtäviä ja fiksaa pukukopin kotiluolan pukukopin näköiseksi.

Vieraspelireissuja varten hän sopii esimerkiksi bussiaikataulut ja vastaa ruokailujen rytmittämisestä. Tehtäviinsä Etula on tutustunut käytännön kautta. Omia juttujaankin hän on saanut tehtäviinsä tuoda.

Suurin osa Peli-Karhujen rosteriin kuuluvista naisista pelaa korista ammatikseen. Myös joukkueenjohtajan työ täytyy olla Joona Etulan mielestä ammattimaista, vaikka hän tekeekin sitä täysin talkoilla.

– Viime viikon kotiottelussa Kouvottaria vastaan tartuin mikkiin, kun kotiotteluiden vakiokuuluttaja oli sairastunut. Aloin jopa huudattaa yleisöä, kun puhuttiin Kymenlaakson paikallisderbystä.

Näkyvyyttä naisten urheilulle

Peli-Karhut kuuluu naiskoriksen menestyjiin. Joukkueen kuluvan kauden budjetti on hieman alle 200 000 euroa. Eteläkymenlaaksolainen yritysmaailma on vuodesta toiseen ollut hyvin joukkueen mukana.

– Mestaruusputket ja joukkueen Kotkalle tuoma näkyvyys edesauttavat asioita. Mietin myös sitä puolta, että miten joukkuetta tukemaan saataisiin valtakunnallisia toimijoita, jotka eivät välttämättä toimi Kotkassa, mutta joilla olisi kytköksiä Kymenlaaksoon.

Etula toteaa seuran tavoitteena olevan laajan rosterin ja sen, että naisten pääsarjajoukkueessa on jokaiselle pelipaikalle kaksi laadukasta pelaajaa.

Koripallokentän laidalla viihtyä Joona Etula kertoo saaneensa paljon ystäviä ja tuttuja koripallohenkisistä ihmisistä. Suosikkivieraskentäkseen hän nostaa Vimpelin liikuntahallin. Hän laskeskelee, että mikäli Vimpelin Veto ja Peli-Karhut pääsevät välieriin, joukkueiden tiet kohtaavat jälleen.

– Voisin kuvitella, että siinä vaiheessa Vimpelin liikuntahallilla on melkoinen hornankattila. Itse nautin siitä, jos katsomossa ovat herrat Liikala, Seppä ja kumppanit kuittailemassa vastustajalle. Katsomossa olisivat myös omat vanhempani, isovanhemmat sekä tuttuja Alajärveltä ja Vimpelistä. Vimpelissä pelattavissa otteluissa omat sukulaiseni näkevät, että minkälaisten tehtävien parissa vietän päiväni.

Loppukuusta 26 vuotta täyttävä Joona Etula työskentelee Pihlajalinnassa työterveysmyynnistä vastaavana myyntipäällikkönä.

Perheeseen kuuluvat puoliso Noora ja kaksivuotias tytär sekä koira ja kaksi kissaa. Joonalla ja seurajohdolla on myös koripalloon ja Peli-Karhuihin liittyvä unelma, jossa PeKa koripalloilee Euroopan kentillä Eurocupin peleissä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät