0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Poikien Superpesiksestä tukea pelaajapolulle

Alajärven Ankkuritpesis ry:n B-poikien joukkue pelaa kaudella 2022 poikien Superpesiksessä. Superpesistä Santeri Särkisen ja Mikko Viitasaaren suojatit pelaavat pohjoislohko C:ssä yhdessä esimerkiksi hopeaa puolustavan Veteli Pesiksen ja Seinäjoen Maila-Jussien kanssa.

Tukea omalle pelaajapolulleen B-ikäiset saavat suomensarjapeleistä. Poikien Superpesis on nuoren pelaajan viimeinen steppi ennen aikuisten sarjoihin siirtymistä. Osa B-pojista pääsee haistelemaan Ykköspesis-tunnelmia AA:n edustusjoukkueen mukana.

MAINOS

Marraskuussa tulevaan kauteen valmistautumisen aloittanut joukkue muodostuu 15 pelaajasta, jota kirittää viiden pelaajan haastajaryhmä. Jos ykköskorin pelaajalla on jokin pelin osa-alue kateissa, pääsee haastajaryhmäläinen kilvoittelemaan pelipaikasta.

Joukkue on nuori, sillä vain yksi pelaaja on ylintä ikäluokkaa: pelaajat ovat syntyneet vuosina 2003–2006. Tarvittaessa – esimerkiksi loukkaantumistilanteissa – apuja saadaan myös C-ikäisistä.

Suurin osa joukkueen pelaajista on saanut pesäpallo-oppinsa Alajärvellä. Eetu Haapalan ja Onni Juurakon juuret juontavat Alavudelle, Lassi Hannin Kannukseen ja Tomi Viljasen Koskenkorvalle.

Jokaiselle sopiva pelipaikka

Pesäpalloilijoiden pelaajapolku koetaan Alajärvellä tärkeäksi. Yhteistyö Ykköspesistä pelaavan miesten edustusjoukkueen, poikien Superpesis-joukkueen, miesten suomensarjajoukkueen ja C-poikajoukkueen välillä on luontevaa.

Poikien Superpesis-joukkueen joukkueenjohtaja Veli-Matti Raja-aho sanoo, että jokaiselle nuorelle pelaajalle yritetään löytää omaa tasoa vastaava pelipaikka.

– Tässä kasvatetaan tulevaisuuden pelaajia, hän pohtii.

Ryhmän fysiikkavalmentaja Petteri Perälä komppaa Raja-ahoa toteamalla, että poikien Superia pelaavista nuorukaisista tulee kovia pelaajia ja sitä kautta Ankkureiden nousu miesten pääsarjatasolle helpottuu, kun Ykköspesis-joukkueeseen saadaan omia junioreita.

Perälä painottaa, että harjoittelussa tähdätään tulevaa kautta pidemmälle: kuluvalta kesältä ei hamuta pikavoittoja vaan harjoittelua suunnitellaan useampaa vuotta silmällä pitäen.

– Pelaajan ei tarvitse olla valmis nyt vaan 24–25-vuotiaana. Harjoittelussa ja uralla saa edetä rauhassa. Kiirettä tai menestymispakkoa ei ole.

Tämänhetkistä treenivaihetta Perälä kuvailee siten, että yfsiikkapuolella tekeminen nopeutuu ja lajiharjoittelussa tekeminen on lajinomaisempaa. Harjoittelussa ollaan aikataulussa.

Ankkurilaiseen pelaajapolkuun kuuluu myös se, että poikien Superpesis-joukkueen jäsenet markkinoivat omaa joukkueettaan ja ovat hankkineet osan joukkueen tukijoista. Joukkueen taustavaikuttajien mukaan tämäkin puoli luonnistuu nuorukaisilta hyvin.

Tavoitteena jakso- ja otteluvoittoja

Pelinjohtaja Santeri Särkinen kertoo joukkueen menneen eteenpäin kokonaisvaltaisesti – sekä fysiikassa, lajitaidossa ja nopeudessa.

– Näin jo viime kesänä näiden poikien pelejä nuorissa ja aikuisten sarjoissa. Näillä on olut hyvä meininki ja on edelleen. Joukkueen yllätyksellisyys piilee siinä, että teemme omaa juttuamme. Emme hirveästi mieti, että onko jokin joukkue kovempi kuin joku toinen. Minua ei yllätä, vaikka ensi kaudella ottaisimmekin jaksoja ja sitä kautta pelejä. Tavoite on, että otetaan voittoja.

Santeri Särkinen sanoo suojattiensa menneen kokonaisvaltaisesti eteenpäin talvikauden aikana. Kuva: Matias Hyytiäinen.

Joukkueen kapteenina toimii Niko Raja-aho. Eetu Haapala lukkaroi jo viime kaudella Ankkureiden poikien Superpesis-joukkueessa ja pelasi Ylistaron Kilpa-Veljissä miesten suomensarjaa. Hän kertoo pelanneensa Alavuden Peli-Veikoissa C-ikäiseksi, josta vanhemmille ei junioritoimintaa ollut.

– Haluttiin tulla Onnin kanssa kokeilemaan, että millaista on hyvätasoinen pesäpallo. Oli halu ja motivaatio pelata kovempia ja parempia pelejä.

Myös miesten maakuntasarjasta ja Ykköspesiksen yhdestä harjoituspelistä kokemusta ammentaneen Niko Raja-ahon mielestä poikien Superpesis-joukkue on motivoitunut. Tämä näkyy muiden muassa treeneihin keskittymisessä siinä, että tulla paremmaksi pelaajaksi.

– Joukkueemme vahvuus on värikkyys ja monipuolisuus. Ensi kesän pelit tulevat olemaan kovia ja vastassa kovia pelimiehiä.

Poikien Superpesiksessä pelaa ensi kaudella 21 joukkuetta. Etelä- ja pohjoislohkot on jaettu kahteen lohkoon. C-lohkossa pelaavat Ankkureiden lisäksi Joensuun Maila, Jyväskylän Kiri & Kirittäret Juniorit, Kiteen Pallo -90, Seinäjoen Maila-Jussit ja Veteli Pesis.

D-lohkon joukkueet pelaavat runkosarjassa yhteensä 14 ottelua, joista kuusi ristikkäisotteluina C-lohkon joukkueiden kanssa. Jokaisella lohkolla on omat sarjataulukkonsa. Lohkojen voittajat jatkavat suoraan puolivälieriin.

Lohkoissaan toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet pelaavat pudotuspelipaikoista ottelupareina ja otteluparien voittajat jatkavat lohkovoittajien seuraksi puolivälieriin.

Poikien Superpesis-joukkue kaudella 2022:

Eetu Haapala, Lassi Hanni, Antti Isoniemi, Onni Juurakko, Aapo Koivunen, Kimi Lassila, Santtu Mattila, Elias Mertaniemi, Mico Paalanen, Jere Peltomäki, Olavi Perälä, Niko Raja-aho, Elias Särkinen, Matias Uusitalo, Tomi Viljanen. Haastajaryhmä: Miika Etula, Eeli Hänninen, Ville Isokangas, Samu Mattila, Roni-Matti Rantakangas. Pelijohtaja: Santeri Särkinen, kakkospelinjohtaja Mikko Viitasaari. Voimavalmennus: Petteri Perälä, fysiikkavalmennus: Tapio Rajala. Rahastonhoitaja Tuulia Mattila. Taustaryhmä: Jouni Peltomäki, Tuija Mattila, Veli-Matti Raja-aho, Petteri Perälä.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät