Vapaaseurakunnan ruokajako tulee tarpeeseen

Alajärven vapaaseurakunnan Juhani Raunio (vas.) ja Jorma Suopuro ovat tyytyväisiä neljän kauppaliikkeen kanssa tehtävään yhteistyöhön, joka mahdollistanut seurakunnan ruokajaon jo vuodesta 2016.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven vapaaseurakunta on toteuttanut ruokajakoa jo useamman vuoden ajan. Joka toinen keskiviikko toteutettava jakelu tavoittaa kerralla noin 60 avuntarvitsijaa. Toiminta on ympärivuotista ja sitä pyörittää 6–10 vapaaehtoisen joukko.

Vapaaseurakunnan seurakuntasalin edustalla tehtävä ruokajako on tarkoitettu kaikille avuntarvitsijoille. Ruokaa hakevilta ei kysytä nimeä, taloudellista tilannetta, kotikuntaa tai uskonnolliseen vakaumukseenkaan liittyviä asioita.

MAINOS

Toiminnan mahdollistaa tiivis ja hyväksi koettu yhteistyö ylijäämäruokaa seurakunnalle lahjoittavien kauppaliikkeiden kanssa.

Ajatus ruokajaosta konkretisoitui vuonna 2016. Seurakunnassa uudenlainen tapa toimia lähti liikkeelle siitä, kun eräs seurakuntalainen sai sydämelleen uudenlaisen työmuodon.

Kun seurakuntalaisten joukosta löytyi asiaan sitoutuneita henkilöitä, lähdettiin kysymään kaupoilta, että olisiko näiltä mahdollisuus saada ylijäämäruokaa. Alkuun ruokajaossa kävijöitä oli muutama henkilö.

– Seurakuntana olemme kokeneet, että tämä on meidän juttu. Haluamme tehdä tätä työtä hengellisen toimintamme lisäksi. Ruokajako on konkreettista lähimmäisen kohtaamista ja auttamista – ei sanoja vaan myös tekoja, summaa seurakunnan vt. johtaja ja vanhimmiston jäsen Jorma Suopuro.

Tiivis yhteistyö

Alajärven vapaaseurakunnan ruokajaon yhteistyökumppanina on neljä Järvi-Pohjanmaalla toimivaa kauppaliikettä. Kaupat lahjoittavat pääosin pakastettua ruokatavaraa – kuten esimerkiksi lihaa ja kalaa.

Kauppiaat pakkaavat ruokajakoa varten myös esimerkiksi eineksiä, leikkeleitä, kananmunia, erilaisia hiutaleita, säilykkeitä, leipää, pullaa, mehua, kahvia ja joskus makeisiakin.

Vapaaseurakunnan sihteeri ja lähetysyhdyshenkilö Eija Kyrönlahti kertoo, että kuivatarvikkeet laitetaan eri pusseihin kuin muut elintarvikkeet. Tällä tavoin hakija saattaa saada kotiin viemisiksi kaksi pussillista ruokaa, jos kaupat ovat lahjoittaneet myös kuivatarvikkeita.

Ruokajaon asiakkailta saatu palaute on ollut pääsääntöisesti erittäin hyvää. Jorma Suopuro sanoo, että ruokaa hakeneilta tulee kiitosta hyvästä työstä ja tarpeeseen saatavasta ruoka-avusta. Toiminnalle toivotaan jatkoa.

Ruokajaon primus motor on Juhani Raunio, joka kertoo tekevänsä viikossa 16 ruuanhakureissua.

– Yhteistyö kauppiaiden kanssa on hyvä. Ruoat on pakattu valmiiksi, kun menen sovittuna kellonaikana hakemaan tavaraa. Vuoden vaihtuessa sovitaan aina jatkosta. Kauppiaiden kanssa on puhuttu, että ruokajako hyödyttää sekä kauppoja, seurakuntaa että avuntarvitsijoita. Kanssamme yhteistyötä tekevien kauppojen ei myöskään tarvitse huolehtia hävikkiruuasta.

Juhani Raunio kertoo tekevänsä viikoittain 16 ruuanhakureissua Järvi-Pohjanmaalla. Hänet tapaa usein myös niin sanotusti tiskin takaa eli jakamasta ruokapusseja.

Jorma Suopuro kertoo seurakunnan olevan kauppiaille kiitollinen saadusta ruoasta, sillä ruoka menee tarpeeseen.

– Olemme kiitollisia, että voimme olla yhtenä kätenä tässä. Ruokajakomme on monipuolista, kun kyseessä on valmis ruoka.

Pakastimet apuna

Alajärven vapaaseurakunnan ruokajaon yksi mahdollistaja on ViaDia ry., joka on Suomen vapaakirkon arvoihin perustuva diakoniatyön järjestö.

Jo 75 vuotta Alajärvellä toiminut seurakunta on saanut ViaDialta avustusta, jonka turvin on useampana vuonna voitu ostaa pakastin. Seurakunnalla on käytössään seitsemän kappaletta 450 litran vetoisia arkkupakastimia, joiden avulla mahdollistetaan ruokajakoa.

– Meillä on omavalvonta, jossa pidämme kirjaa esimerkiksi pakastimien lämpötiloista ja kylmäketjun säilymisestä, kertoo Juhani Raunio.

ViaDia ry:n avustus on mahdollistanut Alajärven vapaaseurakunnalle arkkupakastimien hankkimisen. Seurakunta suorittaa omavalvontaa ja huolehtii omalta osaltaan kylmäketjun katkeamattomuudesta.

Aurinkoisena maaliskuun keskiviikkona Alajärven vapaaseurakunnan seurakuntasalin edustalle kokoontuu väkeä pikku hiljaa.

Tuttuja tervehditään, kysytään kuulumisia, jutellaan arkisista asioista. Seurakuntasalin puolella Juhani Raunio, Jorma Suopuro ja muutama muu vapaaehtoinen on koonnut ruokapusseja.

Juuri ennen kello viittä iltapäivällä Raunio nostaa oven eteen puisen pöydän, jonka takaa hän ojentaa ruokapussit, vaihtaa jonkun kanssa muutaman sanan ja toivottaa jokaiselle hyvät päivänjatkot.

Viimeksi järjestetyssä ruokajakelussa kävi 60 ihmistä: nuorempia, iäkkäämpiä, pariskuntia tai äiti lapsensa kanssa. Ruokajaossa kävi myös eläkeläismies, joka kertoo kuulleensa vapaaseurakunnan ruokajaosta Alajärven seurakunnan diakoniatyöltä.

– Olen hakenut täältä ruokaa seitsemän kertaa. Pakko käydä, kun on pieni eläke ja useampia sairauksia. Olen tähän erittäin tyytyväinen, tällaista pitäisi olla muuallakin. Käyn ilman muuta ruokajaossa jatkossakin, jos vain pystyn. Tämä on erittäin tarvittu palvelu, hän toteaa.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliPoikien Superpesiksestä tukea pelaajapolulle
Seuraava artikkeliRUK toi perinnepäivän Vimpeliin