Mallipiirustuskurssin poikkileikkaus Villa Väinölässä

Elina Matilan omakuvassa hehkutaan vihreän sävyissä.
Mainos[adrotate banner="3"]

Kevät on perinteisesti kansalaisopistojen kuvataide- ja kädentaitoryhmien näyttelyiden aikaa. Alajärvellä Ritva Lindbergin ohjauksessa kokoontuneen Mallipiirustus ja -maalaus -ryhmäläisten töitä on ripustettu Villa Väinölään.

Järvi-Pohjanmaan kansalaisopiston Mallipiirustus ja -maalaus -kuvataideryhmän näyttely on esillä Villa Väinölässä. Alajärvellä kokoontuneen ryhmän näyttelyn keskiössä on ihminen.

Laaja kattaus syys- ja kevätlukukausien töistä on esillä Villa Väinölässä kuluvan kuun 28. päivään saakka.

MAINOS

Kuten kurssin nimikin kertoo, kurssilla harjoiteltiin mallista piirtämistä ja maalaamista. Töiden aiheena oli ihminen. Ritva Lindberg kertoo, että osassa töiden lähtökohtana oli elävä malli ja osassa apuna käytettiin puolestaan kuvaa. Hän ei muista, että milloin viimeksi hänen kurssillaan on ollut elävä malli.

– Elävän mallin käyttämistä on toivottu todella pitkään. Malli oli mukana syyslukukaudella viisi kertaa eli 20 tuntia. Opiskelijoille mallin mukanaolo oli tosi mieluisaa, mutta haastavaa. Elävä, kolmiulotteinen malli haastaa tekijän.

Jos oli mallin käyttäminen poikkeuksellista, niin poikkeuksellinen on myös kurssin kevätnäyttelyn pitopaikka eli Villa Väinölä. Ritva Lindbergin mukaan aikuisten kansalaisopistoryhmän näyttelyä ei ole aikaisemmin ripustettu Villa Väinölään.

Kurssin aloitti syksyllä 12 opiskelijaa. Koronatilanne vaikutti Ritva Lindbergin mukaan kertakohtaiseen opiskelijamäärään. Kevätnäyttelyssä on esillä kurssin loppuun saakka käyneiden töitä.

Lindberg kertoo, että syyslukukausi käynnistettiin hänen pitämiensä kurssien perinteiseen tapaan eli piirtämällä lyijykynällä. Tämän jälkeen ryhdyttiin käyttämään hiiltä ja pastelliliituja. Kevätlukukaudella keskityttiin maalaamaan akryyli- ja akvarelliväreillä. Ryhmä kokoontui joka toinen viikko, neljä tuntia kerrallaan.

Reilut kymmenen vuotta Ritva Lindbergin vetämille kansalaisopiston kursseille osallistunut Elina Matila kertoo pitävänsä akryyleillä ja akvarelleilla maalaamisesta. Tämänkertaisella kurssilla liikuttiin Matilan mielestä epämukavuusalueella, joka alkoi syksyllä siitä, että Lindberg laittoi opiskelijat piirtämään sipuleita.

– Sitten lähdettiin tekemään ihmistä, mikä olikin vaikein juttu. Kun teit – ja kotonakin vielä teit – alkoi silmä-käsi toimia. Ylität mielessäsi olevan esteen, kun ihmisen mittasuhteet alkavat olla kohdallaan ja työ alkaa muistuttaa ihmistä, kertasi Matila omaa prosessiaan.

Vihreän sävyissä leiskuvaa omakuvaansa Elina Matila kertoo tehneensä neljä tuntia. Hänelle itselleen kansalaisopiston kuvataideryhmä tuli aikanaan vastikään Alajärvelle muuttaneena tärkeäksi viiteryhmäksi.

– Olen huomannut kehittyneeni ja se innostaa jatkamaan. Töihini on tullut omaa ilmaisua mukaan, samoin värillistä rohkeutta. Olen myös rohkeampi aiheissa, joita olen ottanut käsittelyyn.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliInnostusta ja historian havinaa Monitoimihallilla
Seuraava artikkeliSuvi Lindell Duo konsertti Lappajärven Onnintuvalla