-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Omikron BA.2 alavariantti noussut valtavirukseksi

Koronatilanne jatkuu Etelä-Pohjanmaalla aiempien viikkojen kaltaisena. Sairaalahoidon tarve on suurta sekä keskussairaalassa että terveyskeskusten vuodeosastoilla.

11.4. kokoontunut Nyrkki kohdensi maskisuositustaan vastedes toisen asteen opiskelijoihin ja tätä vanhempiin.

MAINOS

Korona-aiheiden ulkopuolelta Nyrkki kävi myös keskustelun Ukrainasta tulevien pakolaisten terveystarkastuksista.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 811 koronatartuntaa. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 22455. 14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on 925 / 100 000 asu-kasta.

Tuoreiden sekvensointitulosten mukaan omikron-viruksen alkuperäinen alavariantti BA.1 on väistymässä myös Etelä-Pohjanmaalta. Valtaviruksen asemaan on noussut toinen alavariantti BA.2, joka ei kuitenkaan taudinkuvaltaan poikkea aiemmasta variantista.

Muunnosten syntyminen on eri viruksille tyypillistä. Koronavirusmuunnosten leviämistä voi torjua tutuilla keinoilla: ottamalla suositusten mukaiset rokotukset sekä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, maskien käytöstä ja turvaväleistä. Oireisena tulee pysytellä kotona.

Etelä-Pohjanmaalla on todettu koko pandemia-aikana yhteensä 100 koronakuolemaa. Näistä peräti 61 on todettu helmi–huhtikuussa 2022. Vaikka uusia koronakuolemia tulee tällä hetkellä ilmi lähes päivittäin, tartuntamääriin suhteutettuna kuolleisuus on matalimmalla tasolla sitten pandemian alun. Todellisten tartuntamäärien arvioidaan olevan moninkertaisia virallisiin testi-tuloksiin verrattuna. Kun virus leviää väestössä näin laajasti, ihmishenkien menetyksiltäkään ei ole valitettavasti vältytty.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve jatkuu korkeana. Erikoissairaanhoidossa oli maanantain 11.4. tietojen mukaan yhteensä 24 koronapotilasta, terveyskeskusten vuodeosastoilla 50 ko-ronapotilasta. Keskussairaalan pandemiaosasto on palautettu ennalleen keuhko- ja infektiosairauksien osastoksi A31. Koronapotilaita hoidetaan keskussairaalassa tällä hetkellä teho-osastolla, osasto A31:llä sekä muilla osastoilla.

Viime viikolla otettiin yhteensä 1303 pcr-testiä, päivittäin keskimäärin 211 testiä. Viive pyyn-nöstä testitulokseen oli 9,5 tuntia.

THL:n uuden suosituksen mukaisesti 4. koronarokotusannosta suositellaan nyt 80 vuotta täyt-täneille ja hoivakodeissa asuville iäkkäille.

Etelä-Pohjanmaalla yli 18-vuotiaista 87,6 % on saanut 1. rokotuksen, 85,5 % 2. rokotuksen ja 59,9 % myös 3. rokotuksen.

Koko Suomessa yli 18-vuotiaista 89,5 % on saanut 1. rokotuksen, 87,2 % 2. rokotuksen ja 63,0 % myös 3. rokotuksen.

Korona-aiheiden lisäksi Nyrkin jäsenet kävivät keskustelun Ukrainasta tulleiden pakolaisten terveystarkastuksiin liittyen. Terveystarkastukset toteutetaan halukkaille pääsääntöisesti vastaanottokeskusten koordinoimina, aikataulut saattavat vaihdella kunnittain.

Koronarokotuksia tarjotaan samaan tapaan kuin maakunnan asukkaille yleensäkin. Terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen näkemys on, että oireeton lapsi voidaan ottaa mukaan suomalaiseen varhaiskasvatukseen tai koulutyöhön, vaikka terveystarkastusta ei olisikaan edeltävästi tehty.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät