-15.4 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Menestyksekkäät ratsastajat palkinnoilla

Vuonna 2011 perustettu Järvi-Pohjanmaan Ratsastajat palkitsi viime vuoden aikana menestyneitä nuoria urheilijoitaan kevätkokouksensa yhteydessä.

Samalla juhlistettiin seuran kymmenvuotista taivalta kakkukahveilla. Viime vuodelle suunnitellut juhlallisuudet jouduttiin siirtämään koronapandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten takia.

Yhdistyksen perustajajäseniin kuuluva Ann-Lis Kivipelto kertoo, että seurassa harrastetaan sekä kouluratsastusta että esteratsastusta. Järvi-Pohjanmaan Ratsastajat kokoaa yhteen sekä harrastajat että aluetason että kansallisen tason kilpauralle lähteneet.  Aktiivista valmennustoimintaa on pääasiassa Hoiskon Hevostilalla.

MAINOS

Seuralla on kolme ammattimaista nimikkovalmentajaa – Hillevi Huttunen, Susanna Kupari ja Riina Vainionpää – jotka ovat toimineet pitkään alalla ja saaneet valmentajakoulutuksen. Huttunen ja Vainionpää valmentavat sekä este- että kouluratsastajia ja Kupari on erikoistunut kouluratsastajien valmentamiseen. Kesäisin seura on järjestänyt lapsille ponikerhoa.

Laadukasta työtä

Puheenjohtaja Ann-Lis Kivipelto muistelee, että Riina Vainionpää oli aktiivisin seuraa perustettaessa, mutta muillakin harrastajilla oli mielessä, että olisi mukavaa, jos alueella olisi oma seura.

– Riina puki asian ääneen. Hän sanoi, että kaikissa muissa lähikunnissa on oma seura: Seinäjoki, Kauhava, Perho – mutta Alajärvellä ei ollut omaa ratsastusseuraa. Nanne Korpivaaralla oli ratsastuskoulu Hoiskossa ja sen jäljiltä oli nuoria harrastajia, jotka olivat hankkineet omia hevosia. Heitä varten tarvittiin seura, joka toteuttaa laadukasta toimintaa ratsastuskouluvaiheesta eteenpäin.

Tällä hetkellä Suomen Ratsastajainliiton alaisessa seurassa on noin 50 jäsentä, jotka tulevat Alajärveltä, Lappajärveltä ja Vimpelistä sekä muista lähialueen kunnista. Pienen taantumavaiheen jälkeen jäsenmäärä on lähtenyt nousuun.

Seura on Ann-Lis Kivipellon mukaan jonkin verran profiloitunut kouluratsastukseen, mutta varsinkin nuoremman polven harrastajista löytyy myös taitavia esteratsastajia.

– Kouluratsastusta oli aikaisemmin helpompi harrastaa, sillä olimme pitkään tilanteessa, että meillä ei ollut maneesia käytössä. Kouluratsastuksen lajiharjoittelua pystyy toteuttamaan jonkin verran talvellakin. Esteiden hyppääminen ulkokentällä lumella ja jäällä ei ole hevoselle turvallista.

Toiveissa kisat ja lisää arvostusta

Hyvään vauhtiin päässyt vuosi 2022 on toivottavasti vuosi, jota kokoontumisrajoitukset eivät häiritse niin paljon kuin edellisvuosia.

Järvi-Pohjanmaan Ratsastajien jäsenistö on toivonut, että tänä vuonna järjestettäisiin match show eli vapaamuotoinen hevosnäyttely ja kilpailuja. Lisäksi seuran aktiiviset nuoret ovat valmiita järjestämään lapsille suunnattua toimintaa.

Laatuponikilpailun voittaja Ninni Sadeharju ja heppakerhon ohjaajat Emilia Kujala ja Sara Korpela palkittiin Järviseudun Ratsastajien tilaisuudessa.

11 vuotta toiminut Järvi-Pohjanmaan Ratsastajat on saanut taakseen viisi yrityssponsoria. Pitkälti vapaaehtoistoimintaan ja nuorten harrastajien vanhempien tukeen nojaavalla toiminnalla on Ann-Lis Kivipellon mukaan haastetta siinä, että ratsastuksen arvostus saataisiin muiden lajien tasolle.

– Alajärvelläkin on tietyt lajit, joita tuetaan. Tyttöjen laji, ratsastus, jää tosi pienelle huomiolle ja kaupungin tuelle. Laji on kallis: hevonen, valmentautuminen, infra kenttien ja maneesien ylläpitämisineen on kallista.

Valitettavasti olen kuullut hieman halventavan lauseen kuntapäättäjien taholta, että ”kyllä ne tytöt on ennenkin siellä pellolla tykänneet ratsastaa”, kun asiasta on yritetty keskustella.

Matkalla menestykseen

Viime vuosi oli Järvi-Pohjanmaan Ratsastajille kilpailullisesti menestyksekäs. Kouluratsastuksen Pohjanmaan alueen aluecupeissa JRa oli viides kaikkiaan 22 seuran joukossa.

Seuran kymmenvuotistilaisuudessa muistettiin kilpailuissa menestyneitä. Viivi Hämeenniemi valittiin Vuoden junioriratsastajaksi, Viivi Petäjämäki Vuoden tulokkaaksi, Aurora Hernesniemi Vuoden poniratsastajaksi ja Irina Hernesniemi vuoden menestyjäksi. Lisäksi palkittiin laatuponikilpailun voittaja Ninni Sadeharju sekä heppakerhon ohjaajat Emilia Kujala ja Sara Korpela.

Viivi Hämeenniemi ja Wald Hit voittivat muiden muassa kouluratsastuksen aluemestaruushopeaa ja junioreiden aluemestaruushopeaa ja hallimestaruuskultaa niin ikään junioreissa.

17-vuotias lukiolainen kertoo harrastaneensa ratsastusta noin kymmenen vuotta. Aikaisemmin hän harrasti ponilla sekä este- että kouluratsastusta. Kun hänelle hankittiin hevonen puolitoista vuotta sitten, hän joutui tekemään valinnan kouluratsastuksen ja esteratsastuksen välillä.

– Poni oli enemmän koulupainotteinen, laji vei mukanaan ja minusta tuli kouluratsastaja. Kouluratsastuksessa minua viehättää, että se ei ole liian helppoa. Aina löytyy jokin haaste, jota pitää harjoitella. Kilpailuissa pääsee näyttämään, mitä osaa. Treenaan valmentajan kanssa 2–3 kertaa viikossa ja itsenäisesti 3–4 kertaa viikossa.

Viivin tähtäimessä on päästä kisaamaan SM-kisoihin ja myöhemmin edustaa Suomea EM- ja MM-tasolla.

Viivi Petäjäniemi (vas.) ja Viivi Hämeenniemi harjoittelevat tavoitteellisesti ja hakevat oppia Suomen Ratsastajainliiton valmennuksista.

Viivi Petäjämäki ja Maylie Samswn 9 WC eli Samu veivät puolestaan nimiinsä muiden muassa kouluratsastuksen aluekilpailut omassa luokassaan. Ratsukon yhteistyö alkoi vuoden 2020 loppupuolella ja viime kaudella kaksikko eteni seuratasolta kansalliselle tasolle. Viime vuonna startteja kertyi yhteensä 16.

 – Olen harrastanut ratsastusta 12 vuotta. Olen käynyt ratsastuskoulussa ja minulla on ollut omia vuokraponeja. Kun olin pieni, meillä oli kotona hevosia. Kisamaailmaan hyppääminen on ollut uusi asia. Nyt kun minulla on oma poni ja kisaan sen kanssa, harrastus vie paljon aikaa: pitää tosi tarkkaan suunnitella, että koska menee tallille ja milloin tapaa kavereita, sanoo 15-vuotias Viivi.

Viivi kertoo, että Samu opettaa häntä tosi paljon radalla. Tällä kaudella Viivi haluaa kehittyä ratsastajana ja startata FEI-luokkia ja kansallisia kisoja ja kiertää ponicupia.

Sekä Viivi Hämeenniemeä ja Viivi Petäjämäkeä valmentaa vimpeliläinen Eveliina Havinen. Molemmat nuoret ratsastajat osallistuvat Suomen Ratsastajainliiton liittovalmennuksiin.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät