-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Ensimmäinen alueemme lukumummi Paavolan koululla – mummeja ja vaareja kaivataan joka koululle!

MLL:n lukumummi on kevätlukukauden aikana vieraillut Paavolan koululla Alajärvellä torstaisin ja tavannut siellä neljää tokaluokan oppilasta lukemisen ja sanavaraston kehittämisen sekä mukavan yhdessäolon merkeissä.

Lukumummit ja -vaarit tukevat lasten teknisen lukutaidon ja sanavaraston kasvua ja innostavat heitä lukemisen pariin. Lukumummina Paavolassa on toiminut Anne-Mari Alanen, jolle talo on tuttu ennen eläkkeelle jääntiä pitkän opettajauran varrelta.

MAINOS

– Lukumummin tai -papan ei kuitenkaan tarvitse olla entinen opettaja, vaan tähän hommaan sopivat kaikki, jotka nauttivat lasten kanssa olemisesta ja heille lukemisesta, Anne-Mari kannustaa ja toivoo, että esimerkiksi Paavolaan löytyisi niin paljon uusia vapaaehtoisia, että oma lukumummi tai -vaari saataisiin syksyllä joka luokalle tai vähintään joka luokka-asteelle.

Lukumummit ja -vaarit toimivat kouluissa vapaaehtoisina edistäen lasten lukusujuvuutta. Lukumummit ja -vaarit ovat vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita henkilöitä, luotettavia aikuisia, jotka halauavat antaa aikaansa lapsille.

Vapaaehtoiset perehdytetään tehtäviinsä, eikä mukaan lähtemiseen tarvita erityistaitoja tai kokemusta, jokaisen tiedot ja taidot ovat yhtälailla tärkeitä. Tärkein tehtävä on innostaa ja rohkaista lapsia lukemisen pariin.

Lukumummit ja -vaarit lukevatkin kouluilla yhdessä niiden 2.-6. luokkalaisten lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen. Lukutuokiossa luetaan yhdessä mukavaa kirjaa, joka on sopivan tasoinen oppilaalle. Samalla jutellaan kirjasta ja lukuharrastuksesta.

– Pelaamme myös lautapelejä yleensä lukutuokion lopuksi, ja pelaamme muistipeliä jossa lapset sanallistavat kuvaa, Anne-Mari kertoo.

Hän itse sai idean lukumummiksi ryhtymisestä Lapualla asuvalta ystävältään Benita Ruohomäeltä, joka on MLL:n Pohjanmaan piirin tukihenkilötoiminnan koordinaattori ja häneen yhteyttä ottamalla lukumummi tai -vaari toiminnasta kiinnostuneet pääsevät toimintaan mukaan.

Vapaaehtoisia kaivattaisiin kaikille kouluille asuinpaikasta riippumatta; yhtä lailla Soiniin, Vimpeliin, Lappajärvelle kuin Alajärvellekin.

Anne-Mari kertoo, että lukumummina hän on saanut huomata, miten paljon lapset ovat rohkaistuneet esimerkiksi ääneen lukemisessa, kun paikalla ei olekaan koko luokkaa kavereita sekä opettajaa arvioimassa.

Myös lukumummin luona torstaina vierailleet tokaluokkalaiset Janette ja Joel kertovat, että lukumummin kanssa on kivaa ja lukumummilla kävisi vaikka useamminkin!

– Täällä lapset saavat iloa kirjoista, sillä niitä ei tarvitse lukea niin, että ne pitäisi myös osata, Anne-Mari huomauttaa ja kertoo, että ilo on myös se mahtava palkkio, jonka vapaaehtoinen toiminnastaan saa. – Uskon, että minä saan itse tästä vielä enemmän, kuin nämä lapset saavat!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät