Kylätoimintaan uutta potkua

Projektipäällikkö Manar Ameli kannusti kylätoimijoita esittelemään itsensä ja tutustumaan toisiinsa Ylpeydellä kylästä! -työpajan alussa. Positiivinen vire väreili Alajärven valtuustosalissa tapahtuman loppuun saakka.
Mainos[adrotate banner="3"]

Leader Aisaparilla ja Satakunnassa toimivalla Leader Karhuseudulla on meneillään vuoden loppuun saakka jatkuva Vetovoimainen ja vastaanottava kylä -hanke, jossa etsitään työpajojen ja valmennuksien avulla.

Hankkeessa kannustetaan kyliä tunnistamaan oman roolinsa osallisuutta vahvistavana yhteisönä. Alajärvellä järjestettiin Ylpeydellä kylästä! -teeman työpaja, jossa luovien menetelmien kautta puhallettiin uudenlaista henkeä kylille vietäväksi. Veva-hankkeen lisäksi työpajaa olivat järjestämässä Kylille-hanke ja Landemia-hanke.

MAINOS

Alajärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin eri kylien edustajat pääsivät työpajassa pohtimaan muiden muassa omia vahvuuksiaan, yhteistyön merkitystä ja tulevaisuudennäkymiä – ja samalla olemaan ylpeitä omasta kylästään.

Parituntisen työpajan aluksi tutustuttiin toisiin niin sanotusti jäätä murtamalla. Projektipäällikkö Manar Ameli kertoo, ettei työpajasta haluttu tehdä kuivaan keskusteluun perustuvaa tilaisuutta vaan haluttiin positiivista tunnelmaa.

– Loppukeskustelussa tuli hyviä huomioita yhteistyön merkityksestä ja siitä, miten kylät voisivat tehdä yhteistyötä ja että miten järvipohjalaiset kylät pysyisivät elinvoimaisina.

Apua vaikka brändäykseen

Positiivinen ote ei jäänyt naurun sävyttämään tutustumishetkeen vaan pöhinää riitti, kun edettiin kohti ydinkysymystä: miten tiedotetaan oman kylän asioista, kuinka rohkaistaan toista kylää toteuttamaan jokin hanke.

– Tässä voitaisiin antaa tukea ja neuvoa ja auttaa löytämään toistemme vahvuudet, kannustaa Manar Ameli.

Veva-hanke auttaa kyliä monella eri tavalla. Hankkeen järjestämissä valmennuksissa ja työpajoissa korostetaan yhteisöllisen tekemisen riemua, oivaltamista ja yhteistä matkaa kohti lopputulosta. Manar Ameli kertoo, että hankkeessa järjestetään myös kyläkohtaisia työpajoja.

– Erään järvipohjalaiskylän kanssa on järjestetty yksi työpaja ja seuraavassa työpajassa mietimme heidän kylätalonsa brändäämistä.

Myös Alajärvellä järjestetylle kylien yhteiselle työpajalle on luvassa jatkoa. Järjestelyistä vastaavat Veva-, Kylille- ja Landemia-hankkeet.

Yhteistoimintaa vireille

Soinissa – kuten muissakin kunnissa – kylätoimijat uskovat yhteistyön voimaan. Hautakylän Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Aila Rinne kertoo, että Soinissa viritellään yhteispalaveria, johon osallistuisivat kyläyhdistysten puheenjohtajat ja sihteerit.

– Tapaamisessa saisi tuoda esille sen, mitä kenelläkin on sydämellä ja että mitä voitaisiin tehdä yhdessä. Samalla kartoitettaisiin kylien omia vahvuuksia.

Soinin Hautakylän Kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja Kukonkylän Kyläyhdistyksen Tauno Alkula haistelivat kylätoiminnan uusia tuulia Alajärvellä pidetyssä työpajassa.

Aila Rinteen mukaan kylät saavat entistä enemmän ääntään kuuluville kunnallisessa päätöksenteossa. Tilanne on muuttunut positiivisempaan suuntaan kymmenen viime vuoden aikana.

Vanhan ajan iltamistaan tunnettu Hautakylä osallistuu Avoimet kylät -tapahtumaan kesäkuussa koko perheen tapahtumalla, jossa ohjelmaa suunnitellaan myös lapsille. Ohjelmassa on myös kahvitarjoilut. Kylän alueelle on myös muuttanut uusia perheitä, joita on tarkoitus kutsua Avoimet kylät -tapahtumaan.

Hautakylällä ja noin seitsemän kilometrin päässä sijaitsevalla Kukonkylällä on yhteistä toimintaa. Kyläyhdistykset ovat järjestäneet jo useamman vuoden ajan Senioriparkkia, jonka kokoontumispaikkana toimii Hautakylä-sali.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliWanhat tanssivat tänään Alajärvellä ja Vimpelissä
Seuraava artikkeliEnsimmäinen alueemme lukumummi Paavolan koululla – mummeja ja vaareja kaivataan joka koululle!