-8.6 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Vimpeli tavoittelee yleisöryntäystä heinäkuulle

Vimpelin heinäkuu tarjoaa kansallispeli pesäpalloa monelta kantilta vajaan kahden viikon ajan. Vimpelin kunta ja Vimpelin Veto järjestävät Pesisfestivaalit, josta tavoitellaan – ei sen enempää eikä vähempää – kansallispelin satavuotisjuhlavuoden suurinta tapahtumaa.

Noin 10000 kävijää viikossa havitteleva festivaali tarjoaa monenlaista pesäpalloon liittyvää tapahtumaa ja runsaasti oheisohjelmaa kaikenikäisille.

MAINOS
Mikko Liikala toimii festivaalikoordinaattorina ja on ollut vahvasti mukana järjestämässä porrasjuoksun SM-kisoja Lakeaharjulle.

Uutuusfestivaalia vietetään Vimpelissä 9.–17. heinäkuuta. Festivaalien aikana järjestetään esimerkiksi räpylänheiton MM-kisat, junioreiden pesisturnaus, useampipäiväinen lasten pesiskerho, vaikuttajien pesisottelu takavuosien Julkkispesis-hengessä ja pesismuistelot.

Jännittämään pääsee myös Vedon ja Alajärven Ankkureiden veteraanien kohtaamisessa. Veto anoi Pesäpalloliitolta kolmea kotiottelua festivaaliviikoille ja sai haluamansa. Festivaalien oheistapahtumia ovat esimerkiksi porrasjuoksun SM-kisat, Hevisaurus-yhtyeen konsertti ja painitapahtuma sekä nuoremmalle väelle tarkoitettu graffitityöpaja.

Viikon aikana Vimpelin katukuvassa vilahtavat myös roolioppaat Keijo Koppi ja Niilo Näppi kertomassa tarinoita ja toivottamassa festivaalivieraita tutustumaan uudistettuun Suomen Pesäpallomuseoon.

Pitkä suunnitteluaika

Pesisfestivaalit-idean isä on kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli, joka ihmetteli pian virkaan astumisensa jälkeen maaliskuussa 2019, että miksi Vimpelissä ei ole järjestetty pesäpalloon liittyvää festivaalia tai muuta tapahtumaa.

Kunta ja Veto lanseerasivat festivaalin saman vuoden toukokuun lopussa ja Vimpeli julistautui pesäpallon maailmanpääkaupungiksi. Ensimmäinen tapahtuma oli tarkoitus järjestää kesällä 2020, mutta koronapandemia vesitti suunnitelmat. Viime kesänä kokoontumisrajoitukset estivät festivaalin järjestämisen.

– Tapahtumaa on suunniteltu vuodesta 2019 lähtien. Oheistapahtumien runko on ollut selvillä jo vuonna 2020. Mikko Liikala on aika pitkälle järjestänyt porrasjuoksun SM-kisoja.

– Tapahtumaa ei ole hankkeistettu eikä yhtiöitetty, joten on vaikea sanoa sen kustannusarviota. Kunta on sitoutunut tukemaan tapahtuman markkinointia. Lisäksi se on mukana tapahtumassa esimerkiksi infran suhteen, kertoo Sam Leijonanmieli.

Tapahtumaa tukee yhdeksän sponsoria, joista suurin on Töysän Säästöpankkisäätiö.

Pesisfestivaalien järjestelyjä on tehty useilla kokoonpanoilla. Aivoriihessä Vetoa ovat edustaneet muiden muassa puheenjohtaja Jari Lakaniemi ja miesten Superpesis-joukkueen joukkueenjohtaja Heikki Seppä.

Vapaa-aikasihteeri Ari Takala ja vapaa-aika- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Tero Lassila ja Pesäpalloa sata vuotta – museossa -hankkeen hanketyöntekijä Eija Koskela ovat myös olleet vahvasti mukana.

Toisinaan on palaveerattu Alajärven kaupunginjohtajan ja Lappajärven kunnanjohtajan kera ja mukaan on otettu myös Hotelli Alvariinin ja Hotelli Kivitipun edustajat pesäpalloturistien yöpymistä silmällä pitäen.

Mikko Liikala hyppäsi mukaan isoon rooliin tapahtuman järjestelyissä. Hän työskentelee festivaalikoordinaattorina kolmen kuukauden ajan.

Matias Rinta-aho näpyineen mittaa Sotkamon Jymyn Aapo Komulaisen kesäterän heinäkuussa Pesisfestivaalien aikaan osuvassa Superpesis-ottelussa. Pesispitoinen ohjelma oheistapahtumineen tarjoaa koettavaa ja nähtävää kaikenikäisille.

– Pesisfestivaalien kotisivut on avattu. Sinne lyödään materiaalia heti, kun valmistuu. Sivulle päivitetään tietoa mahdollisista uusista tapahtumista. Festivaaleja voi seurata Facebookissa ja Instagramissa. Suunnitteilla on oma YouTube-kanava.

Yhteinen voimannäyte

Festivaaliorganisaatio tekee tiivistä yhteistyötä Vimpelin 4H-yhdistyksen, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vimpelin paikallisyhdistyksen ja No Trouble ry:n kanssa. Talkooväkeä tarvitaan ja sitä myös on saatu. Liikala kertoo, että Vimpelin Vedon fanijaosto eli Vetofanit on luvannut koristella kylää tapahtumaa varten.

Vedon Superpesis-miehistö kohtaa maanantaina 11.7. Hyvinkään Tahkon, perjantaina 15.7. Sotkamon Jymyn ja sunnuntaina 17.7. Seinäjoen JymyJussit. Naisten Ykköspesistä on tarjolla keskiviikkona 13.7., kun Lappajärven Veikot kohtaa Oulunsalon Vasaman Saarikentällä.

Pesisfestivaalien tiedotustilaisuudessa Vedon puheenjohtaja Jari Lakaniemi jututti Vedon Janne Mäkelää ja Teemu Kinnusta sekä LaVe:n pelinjohtajana toimivaa Matti Larikkaa. Pelaajat, pelinjohtaja ja koko tapahtumaorganisaatio ovat odottavalla kannalla sekä kauden että uutuustapahtuman suhteen.

Jari Lakaniemi kertoo, että Suomessa järjestetään tulevana suvena 50 uutta kesätapahtumaa. Suurin osa musiikkitapahtumia, mutta Vimpelissä tapahtuma nivoutuu urheiluun ja matkailuun.

 – Suomen kansallispeli täyttä tänä vuonna sata vuotta. Vimpeli on ykköspaikka viettää kesää ja satavuotisjuhlaa, vastaa Sam Leijonanmieli kysymykseen, että miksi Pesisfestivaalit kannattaa merkitä kalenteriin ja myös tulla paikan päälle.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät