-15.7 C
Alajärvi
tiistai 05.12.2023
MAINOS
MAINOS

Kurejoen Puutarhan kevät käynnistyy Taimipäivällä

Kurejoen Puutarhalla Alajärvellä kevät on pikkuhiljaa saapumassa ja kausi käynnistetään erityisesti hedelmäpuiden ja pensaiden tiimoilta Taimipäivällä sunnuntaina 15.5. kello 10-15.

Tarjolla on jo kaikkea muutakin kesäkukista lähtien, mutta viileä alkukevät ja kevään kosteus maassa antavat nyt aikaa erityisesti hedelmäpuiden ja pensaiden istutukselle. Hedelmäpuut ja hyötykasvit ovat nouseva trendi, moni haluaa harrastaa omatarveviljelyä edes pienimuotoisesti.

MAINOS
Petunioissa loistavat ihanat kesän värit.

Puutarhuri Tuula Karjanlahti ja Taimipäivään mukaan tuleva puutarhasuunnittelija Marjo Joensuu kertovat, että kiinnostus hyötykasvien viljelyyn on näkynyt jo vuosien ajan. Perinteisten omenapuiden rinnalla suosiotaan nostavat mm. päärynäpuut sekä kirsikka.

Kurejoen Puutarha on tehnyt Marjon kanssa yhteistyötä jo usean vuoden ajan. Yhteistyö lähti liikkeelle siitä, kun pihasuunnitelmia kyseltiin ja Tuula teinkin niitä alkuaikoina jonkin verran.

– Itse kasvihuoneviljely ja taimimyynti vei kuitenkin niin paljon aikaa, että en enää ehtinyt riittävästi paneutua suunnitelmiin, eikä se ole asiakkaitakaan kohtaan oikein. Tuli mieleen, että asianhan voisi ulkoistaa ja olenkin ohjannut pihasuunnittelua tarvitsevia Marjon, pihasuunnittelun ammattilaisen, pakeille. Marjo taasen ohjaa meille päin taimiasiakkaita ja yhteistyötä on ollut viime vuosina myös kesäkukkien ja näiden neuvontatapahtumien osalta, Tuula kertoo.

Kun kevät etenee, aletaan istuttaa myös perennoita, joissa ei ole paleltumisvaaraa. Kesäkukista orvokki on lähtenyt jo nyt hyvin liikkeelle, sillä se kestää hetkellisesti jopa seitsemän pakkasastetta.

Pelargoniasta löytyy hennon vaaleanpunainen, ruusunnuppumainen lajike.

– Orvokki kannattaa pitää ulkona koko ajan. Jos sää on oikein tuulinen ja sateinen, on sisälle nostamista parempi vaihtoehto nostaa orvokki vaikkapa kylmän ulkovaraston suojiin, Tuula huomauttaa.

Kesän alkaessa käynnistyvät kesäkukkamarkkinat ja tarjolla on vanhaa tuttua ja uusia lajikkeita. Esimerkiksi pelargoniasta löytyy hennon vaaleanpunainen, ruusunnuppumainen lajike, uutena valikoimissa on kohtalonkukka, joka sopii pieniin sekaistutuksiin.

Petuniasta on niin vanhat suosikit kuin uutta piristystä. Tarhaneilikka on lisännyt suosiotaan ja siitä on nyt saatavilla amppeleihin sopiva versio.

Opastusta taimien valintaan

Taimipäivässä on mahdollisuus saada ammattilaisen opastusta sopivien taimien valintaan, olipa kyseessä sitten puut, pensaat, perennat tai kesäkukat. – Kannattaa ottaa valokuva ja vähän mittoja mukaan, ne helpottavat aina oikeiden kasvien valinnassa paikkaan, puutarhasuunnittelija Marjo Joensuu sanoo.

Hyötykasveista Marjo kertoo, että pihaan kannattaa suunnitella pienimuotoinen hyötytarha, josta saa omaa satoa tuoreena ja pakastimeen.

– Marja- ja hedelmäkasveissa on monipuolisesti lajeja kokeiltavaksi. Marjapensaiden ja omenapuiden lisäksi hyvällä aurinkoisella kasvupaikalla voi kokeilla luumua, kirsikkaa tai päärynää.

Yksivuotisia vihanneksia ja yrttejä voi kasvattaa kasvimaalla tai lavakauluksissa. Yrttejä voi kasvattaa myös ruukuissa sekä perennapenkin reunassa.

Tarhaneilikasta on nyt saatavilla amppeleihinkin sopiva versio.

Puut tuovat pihaan korkeutta, tuulen- ja näkösuojaa. – Havukasveilla saa pihaan vehreyttä myös talviaikaan. Valitse kasvit kasvupaikan olosuhteiden mukaan. Ota mallia luonnosta. Sielläkin kasvavat monikerrokselliset istutukset sopusoinnussa keskenään.

– Perusta piha kestävillä kasveilla. Usein samassakin pihassa on kasvuolosuhteiltaan erilaisia paikkoja. Lämpimillä ja suojaisilla kasvupaikoilla voi kokeilla myös erikoisempia kasveja.

Koristepensaiden ja perennojen suhteen Marjo neuvoo yhdistelemään pihan kasveja monipuolisesti.

– Sijoittele istutusalueelle pieniä pensaita, rungollisia pikkupuita ja kukkivia perennoja. Perusta istutukset korotettuihin istutusaltaisiin tai maan tasolle. Rajaa ryhmät hoidon helpottamiseksi. Ota selvää kasvin vaatima kasvutila täysikokoisena ja sopiva istutusetäisyys.

Tontin rajaukseen sopivat puiden ja monilajisten istutusten lisäksi pensasaidat ja vapaasti kasvavat aidanteet. – Mieti lajin valinnassa rajaistutuksen tilan ja hoidon tarve. Pensasaidat voidaan pitää kapeampina ja ne vaativat säännöllistä leikkausta.

– Vapaasti kasvat aidanteet vaativat enemmän tilaa ja saavat kasvaa luontaiseen muotoonsa vapaasti. Esimerkiksi pensasangervot, kanukat, aroniat ja syreenit ovat vapaasti kasvavissa aidanteissa paljon käytetettyjä kasvilajeja.

Pihaan saa näyttävyyttä erilaisilla kesäkukkaruukuilla. – Hyödynnä amppeleita, parvekelaatikkoja, astioita ja ruukkuja. Sijoittele ruukut paikkoihin, jossa ne näkyvät, josta kuljetaan ohi ja oleskellaan paljon. Sijoittele eri kokoisia ruukkuja myös ryhmiksi ja valitse niihin sopivat kesäkukat kasvupaikan mukaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät