-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Geopark-yhteistyötä Saksan suuntaan

Etelä-Pohjanmaalla toimivalla Leader Aisaparilla ja saksalaisella Leader Silbernes Erzgebirgellä on meneillään elokuun loppuun saakka jatkuva hanke, jonka tarkoituksena on vaihtaa tietoja siitä, miten Geoparkeja kannattaa kehittää hallinnon ja matkailun näkökulmasta sekä pohtia, miten alueen asukkaita osallistetaan Geoparkin toimintaan.

Saksalaisen hankekumppanin edustajat vierailivat äskettäin neljässä Kraatterijärvi Geoparkin kunnassa, saivat tietoa Lappajärven seudun maaperästä ja tutustuivat Leader Aisaparin toimintaan. Vastavierailu on luvassa kesäkuun alkupuolella.

MAINOS

Leader Aisaparin ja Leader Silbernes Erzgebirge tekevät nyt ensimmäistä kertaa yhteistyötä keskenään. Kansainvälisyyskoordinaattori Heli Talvitie kertoo, että tavoitteena on vaihtaa hyviä käytänteitä Geoparkin kehittämisessä ja muodostaa pitkäkestoinen yhteistyö Kraatterijärvi Geoparkin, Geopark Sachsens Mitten, Leader Aisaparin ja Leader Silbernes Erzgebirgen välille.

Hankkeeseen liittyvät vierailut oli suunniteltu vuodelle 2020, mutta koronapandemian takia vierailuajankohdat siirtyivät.

Aisaparin kuntien alueella hankkeen tiedotuskanavana toimi kirjastoissa oli esillä Saksasta tuotu kivinäyttely, jonka yhteydessä järjestettiin Kraatterijärvi Geoparkista kertovia infotilaisuuksia. Hankkeessa toimivat ovat olleet säännöllisesti tavanneet videoyhteyden välityksellä.

Mielenkiintoisia kohteita

Kahdeksan saksalaisvieraan muodostama ryhmä vieraili Lappajärvellä, Evijärvellä, Alajärvellä ja Vimpelissä.

Lappajärvellä Hotelli Kivitipun alakerrassa olevaa meteoriittinäyttely koettiin mielenkiintoiseksi ja informatiiviseksi. Luontokohteista esimerkiksi Evijärven Uittomieskämppä ja Lappajärven Ateljee Autio saivat ihailua osakseen.

– Evijärvi-Seuran Heikki Valijoki ja Ateljee Aution Tapio Autio ovat tarinankertojat vailla vertaa. Saksalaisvieraat ihmettelivät, miksi kohteissa ei käy matkailijoita. Materiaalit hyviin matkailutuotteisiin ovat olemassa, mutta kohteita pitäisi osata tarjota matkailijoille, sanoo Heli Talvitie.

Vimpelin Lakeaharjulla ihasteltiin Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran talkootyön taidonnäytteitä eli Lakis Areenaa, Vaaran askelmat -kuntoportaita ja näkötornia sekä puhuttiin luonnollisesti alueen geologiasta.

Leader Silbernes Erzgebirgen hallinnossa projektipäällikkönä työskentelevä Vivienne Menzer ja Geopark Sachsens Mittessä geologina ja projektiapulaisena työskentelevä Susann Sentek olivat vakuuttuneita näkemästään ja kokemastaan.

Heidän mielestään hankkeiden talkoovoimin toteutetut käyntikohteet – myös Uittomieskämppä – toimivat etulyöntiasemana alueelle. Saksassa talkootyötä ei käytetä hankkeissa.

Kahdeksanhenkiseen saksalaisryhmään kuului Leader-toimijoita, Geoparkissa työskenteleviä, yksi Geopark-opas sekä Halsbrücken pormestari Andreas Beger. Susann Sentek ja Vivienne Menzer vertailivat kahden Geoparkin välisiä eroja. Sachsens Mitte on maaseutualuetta, mutta asukkaita on 200000.

– Meidän Geoparkimme alue käsittää 714 neliökilometriä, täällä alue kymmenen kertaa suurempi. Haluan tietää, miten Geopark toimisi täällä, miettii Sentek.

Kraatterijärvi Geopark -hanke on saanut osakseen epäilyjä ja Soinin kunta vetäytyi kokonaan hankkeesta. Susann Sentek sanoo, että myös monet saksalaispäättäjät ja kaupunginjohtajat kysyvät, mihin Geoparkeja tarvitaan: he näkevät vain sen puolen, että Geoparkia pitää rahoittaa, vaikka summat eivät olekaan Sentekin mielestä suuria.

– Sanomme, että vaalimme maapallomme historiaa ja luomme aktiviteetteja yhteisöjen kanssa: sen pitäisi olla kuntien etu.

Geopark Sachsens Mitten erikoisuus on keskiajalta peräisin oleva kaivostoiminta. Alueella on louhittu 800 vuoden ajan hopeaa ja tinaa sekä kaivettu kovaa hiiltä. Uraania on louhittu vuoden 1945 jälkeen.

Geoparkin alueella sijaitsee myös noin 300 miljoonaa vuotta vanha tulivuoren kraatteri. Geoparkin toimintaan kuuluu esimerkiksi geomobiiliksi kutsuttu pyörillä kulkeva geolaboratorio, jonka avulla viedään geologiaan liittyvää tietoa päiväkoteihin, kouluille, kyliin ja esimerkiksi markkinoille.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät