1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Kirppis ja kahvila yhteen sopii

Vimpelin keskustan paraatipaikalla, Kuntalan kiinteistössä käy uudenlainen kuhina.

Maaliskuun puolivälin jälkeen perustettu Nisunjyvän Vuokrakirppis on nimensä mukaan vuokrakirppis ja kahvila. Yrityksen veturit, Laila Järvenpää ja Lea Vasalampi, tunnustautuvat kirpputorien ystäviksi ja haluavat tarjota palvelua niin vimpeliläisille kuin muuallakin asuville.

MAINOS

Samassa Kuntalan liikehuoneistossa on aikaisemmin ollut kahvila ja lähetyskirpputori. Lea Vasalampi kertoo Vimpelin helluntaiseurakunnan ylläpitämän kahvilan tulleen tiensä päähän, kun seurakunta ei löytänyt vapaaehtoisia toiminnan pyörittämiseen. Seurakunnalla ei ollut myöskään mahdollisuutta palkata työntekijää.

Vasalampi oli pohtinut vuokrakirppiksen perustamista ja oli ehtinyt kysyä Järvenpäätä kumppaniksi – ja saanut kieltävän vastauksen.

Eräänä iltana Laila Järvenpää otti yhteyttä Lea Vasalampeen ja totesi, että ryhdytään pyörittämään kirpputori- ja kahvilatoimintaa. Syntyi Nisunjyvä Oy. Kaksikko osti yhteensä 200-neliöisen liikehuoneiston kellaritiloineen helluntaiseurakunnalta.

Selkeä työnjako

Kahvilan toiminta jatkui Kuntalassa keskeytyksettä. Kirpputorin puolella tehtiin muutostöitä. Ensi alkuun myyntipaikkoja oli yhdeksän ja nyt määrää on kasvatettu 30:een.

Hyvin toisensa tuntevien Laila Järvenpään ja Lea Vasalammen välinen työnjako on selkeä.

– Lea on kova myymään ja minä leivon. Siinähän se, sovitaan yhteen, tiivistää Järvenpää, jolla on 20 vuoden kokemus kotileipomon pyörittämisestä.

Osa-aikaisena työntekijänä asiakkaita palvelee Anna Honkonen.

Järvenpää jatkaa kotileipomotoimintaa ja leipoo Nisunjyvään tuotteita sekä kotonaan että yrityksen toimitiloissa. Sämpylöitä ja rieskaa leivotaan tarpeen mukaan. Tuotekehittelyäkin tehdään. Itse leivottu, perunarieska täytettiin juustolla, kinkulla, kurkulla, tomaatilla ja paprikalla. Asiakas keksi tuotteelle veikeän nimen: Räpylärieska.

Nisunjyvän keittiöstä löytyy taikinamolla, palakone, paistouuni ja rasvakeitin sekä vastikään hankittu sähköuuni. Kahvilan aikaisemmat kalusteet saivat tehdä tilaa valkoisille talonpoikaisrokokoota edustaville pöytäryhmille. Suunnitelmissa on myös myyntitiskin uusiminen.

Hellevi Kallioranta vuokrasi kaksi myyntipistettä kahdeksi viikoksi. Muuton jäljiltä on löytynyt paljon tavaraa, joista osa on jo löytänyt tiensä uusille omistajille ja uuteen käyttöön.

Tavara vaihtaa omistajaa

Laila Järvenpää ja Lea Vasalampi tunnustautuvat kirpputori-ihmisiksi. Tutuksi ovat tulleet niin Nurmon, Pietarsaaren kuin Kokkolan kirppikset.

Vasalampi kertoo, että maailman hienoimmat kirpputorit löytyvät Itävallan Wienistä ja Unkarin Budapestistä. Siellä suunnalla hän on matkaillut aikaan ennen koronapandemiaa.

Tieto melko uudesta vuokrakirppiksestä on kiirinyt Hellevi Kalliorannan korviin hänen siskonsa kautta. Torniossa neljä vuosikymmentä asunut Hellevi Kallioranta on paluumuuttaja ja muuton jäljiltä on Vimpeliin kulkeutunut vaatteita, verhoja, pyyhkeitä, retrotavaraa ja esimerkiksi puntareita.

– Minulla on toinen vuokraviikko menossa. Olen vuokrannut kaksi myyntipaikkaa.

Kahvilan tapaan maanantaista lauantaihin avoinna oleva vuokrakirppis on jo kerännyt asiakaskuntaa sekä Vimpelistä että lähikunnista. Kävijöitä on ollut aina Teerijärveä myöten.

Paikkavaraukset tehdään pääosin paikan päällä tai Facebookissa, mutta puhelinvarauskin onnistuu. Myyntipaikoilla on viikkovuokra, mutta yrittäjien mukaan myyntipaikan vuokraaminen kuukaudeksi onnistuu. Lahjoituksiakin otetaan vastaan.

– Jo nyt on tullut lomalaisilta varauksia kesä-heinäkuuksi. Olemme avoinna aina kun Vimpelin Vedolla on kotiottelu miesten Superpesiksessä, kertoo Lea Vasalampi.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät