MAINOS

Riitta Nelimarkan näyttely saa ajatuksen laukkaamaan

Poimi päivä! Carpe diem! -fotomontaasi sarjasta Preludes vangitsee katsojansa mielenkiinnon uutuusnäyttelyn Preludes-huoneessa.

Värien leikkiä, koettavaa, lapsenmielisyyttä, yllätyksellisyyttä, tekniikoiden kirjoa. Tätä kaikkea tarjoaa Nelimarkka-museossa Alajärvellä esillä oleva professori Riitta Nelimarkan värikylläinen näyttely Elise travels.

Kansainvälisesti tunnustettu Riitta Nelimarkka on tuonut uransa neljännen taidenäyttelyn Alajärvellä sijaitsevaan Nelimarkka-museoon.

Neljäs Nelimarkka-museossa esillä oleva Riitta Nelimarkan taidenäyttely on esillä syyskuun puoliväliin saakka. Nelimarkan monipuolinen tekninen osaaminen pääsee oikeuksiinsa uutuusnäyttelyssä.

MAINOS

Esillä on niin akvarelleja, öljymaalauksia, fotomontaaseja kuin villareliefejäkin. Eri vuosikymmeniltä peräisin olevat teokset löytävät toisensa Nelimarkan hyvin tunteman rakennuksen seinillä.

Näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 14.5. kello 14 alkaen ja taiteilija itse on avajaisissa paikalla.

Nelimarkka-museoon koottu, hilpeäksi taidematkaksi kuvailtu taide-elämys valottaa Riitta Nelimarkan käyttämiä monipuolisia tekniikoita mantereelta toiselle risteilevien assosiaatioiden kautta.

Museolehtori Oskari Luoma kannustaa ihmisiä tekemään näyttelyvierailun Nelimarkka-museoon. Koko perheelle sopiva näyttely koetaan, sitä ei vain nähdä!

 – Riitta Nelimarkalle on tosi tärkeää se, miten näyttely rakennetaan – että värit, teosten koko ja tekniikka saadaan toimimaan. Hän hakee taiteeseensa lapsenmielisyyttä ja pitää taidetta leikkimielisenä. Elisa travels tarjoaa vastapainoa maailman uutisille: ei ole tarkoitus paeta todellisuutta vaan jaksaa todellisuus.

Tekniikat ja värit sopusoinnussa

Riitta Nelimarkan aikaisemmat Nelimarkka-museon näyttelyt olivat vuonna 1984 piirroksiin ja grafiikkaan keskittynyt näyttely, vuoden 1991 Villateoksia ja vuonna 2014 esillä ollut Nelimarkka-museon 50-vuotisjuhlanäyttely.

DUE Nelimarkka -näyttelyssä oli esillä Riitta Nelimarkan ja hänen isoisänsä Eeron teoksia.

Elisa travels -näyttely on koettavissa neljässä eri huoneessa. Ensimmäisessä huoneessa voi löytää Elise-hahmon – Riitta Nelimarkan rämäpäisen ja seikkailunhaluisen alter egon – seikkailemassa eri puolilla maailmaa.

Elise travels -näyttely tarjoaa tekniikoiden monipuolisuutta ja värien yhteen sointuvaa ilotulitusta. Villareliefejä on esillä seinien lisäksi myös lattialla.

Toisen huoneen yllätyksellisyys piilee siinä, miten värit loistavat poissaolollaan ja keskitytään paksuihin mustiin siveltimenvetoihin ja niiden tuottamaan mielihyvään. Preludes-huone on noussut kahvion ympärille.

Sieltä löytyy sarja fotomontaasi-töitä eli valokuvista työstettyjä teoksia. Pääsalissa on nähtävillä Nelimarkan tavaramerkkitaidetta eli suurikokoisia reliefejä. Villareliefit ovat kuin villalla maalattuja korkokuvia.

Seinien lisäksi on lattia otettu käyttöön. Myös villareliefien värit ja muodot saavat mielikuvituksen laukkaamaan, tekemään havaintoja ja tuomaan hymyn huulille.

Ihana taiteellinen vapaus

Taiteellinen vapaus on taiteen tohtoriksi vuonna 2001 väitelleelle Riitta Nelimarkalle tärkeää. Taiteilijana hän haluaa uusiutua ja olla oman tien kulkija.

Oskari Luoma kertoo, ettei taitelija suostu koskaan aikuistumaan, mikäli se ymmärretään ahtaaseen tyyliin järkevöitymisenä, tasapainoisuutena ja vastuullisuutena. Taiteen fantasiamaailmassa tilanne on tyystin erilainen – jos sitä vertaa perhe-elämän vastuullisuuteen tai tohtoriopintojen kurinalaisuuteen.

Riitta Nelimarkan omien sanojen mukaan hänen taiteensa on orgaanista. Aiheet muhivat päässä ja kun hän alkaa työstää ideoitaan, hän tekee sen nopeasti. Myös Nelimarkan teokset ovat luonnosmaisia eli viimeistellyssä teoksessa on luonnosmainen jälki.

– Jokainen katselija täydentää itse teoksen loppuun, kuvailee Oskari Luoma.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version