MAINOS

Soinillinen -festivaali luottaa upean musiikin, gastronomian ja yhdessäolon voimaan!

Juhana Inkinen ja Juuli Holma, sekä perhettä kiireisenä pitävä 1,5-vuotias Alma, ovat tekijät Soinillinen festivaalien takana. Perheen kotiosoite löytyy Rovaniemeltä ja kesäpaikka Soinista.

Soinillinen -festivaali järjestetään tänä kesänä 17.-19. kesäkuuta upean musiikin, herkullisen ruoan ja yhdessäolon voimin jo viidettä kertaa.

Vaikka vuosia aloituksesta on kulunut jo kuusi, laskevat festarien järjestäjät Juuli Holma ja Juhana Inkinen tämän kesän tapahtuman järjestyksessään viidenneksi, sillä viime vuonna, koronarajoituksista johtuen, järjestettiin konserttisarja.

MAINOS

Nyt rajoitukset ovat poissa, mutta ohjelmaa suunniteltaessa sitäkin vahvempana mielessä oli Ukrainan sota. Holma ja Inkinen viettivät talvea Italiassa, jossa Juuli oli barokkisello-opinnoissa, ja Ukrainan sodan syttyessä käsillä oli myös kesän festareiden suunnittelu Italiasta käsin.

Niinpä festivaalien avajaiskonsertissa perjantaina 17.6. Ukrainan tilanne näkyykin vahvasti. Konsertissa lähdetään matkalle varhaisimman suomalaisen kansanperinteen, Pyhän Henrikin riimioficiumien, Piae Cantiones -sävelmien sekä Naantalin birgittalaissisarten maailmaan.

– Kyseessä on suomalaisista muusikoista muodostuva trio Ensemble Gamut!, joka luo kansalinvälistä uraa ja on tämän hetken kiinnostavin suomalainen vanhan musiikin yhtye. Se häivyttää tyylilajien ja -kausien rajapinnat yhdistelemällä esityksiinsä improvisaatiota sekä elektroniikkaa, Holma toteaa.

Kokonpanon ensimmäinen levy sai Vanhan musiikin teko 2020 -tunnustuksen. Soinin kirkossa kuultavassa konsertissa kuullaan tulevan levyn materiaalia ja sen teemana ovat muun muassa kolonisaatio ja vieraan vallan tunkeutuminen alueelle.

Konsertin tuotto lahjoitetaan UNICEFille Ukrainan lasten ja perheiden auttamiseksi. Kokoonpanossa soittavat Aino Peltomaa (laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka), Ilkka Heinonen (jouhikko, alttojouhikko, elektroniikka) sekä Juho Myllylä (nokkahuilut, elektroniikka9.

Konsertin jälkeen kokoonnutaan iltapalalle Soinin Pappilan pihalle, jossa Soinillisen debyyttinsä tekee keittiömestari, ravintoloitsija ja ruokatoimittaja Maija Silvennoinen.

Lauantaina päivällä on vuorossa odotettu Kaihiharjun konsertti, jossa on haettu erityisesti naisnäkökulmaa keskiajalta tähän päivään säveltäjien ja runoilijoiden kautta. – On hienoa tuoda eurooppalaista runoutta suomalaiseen metsään, Holma toteaa.

Tapahtuma alkaa Aino Peltomaan ohjaamalla meditaatiohetkellä ja päättyy Maija Silvennoisen suunnittelemaan lounaaseen Ison Kaihijärven rannalla. 

Korvessa soi -meditaatiossa mukana ovat Aino Peltomaa (meditaation ohjaus, laulu, keskiajan harppu), Pekka Niskanen (klarinetti), Juhana Inkinen (viulu) sekä Juuli Holma (barokkisello).

Mikäli sää on sateinen, konsertti toteutuu jossain muussa paikassa, joka tiedotetaan myöhemmin.

Lauantai-iltana on vuorossa odotettu konsertti kylätalo Puuhissa, joka pienestä koostaan huolimatta halutaan pitää yhtenä tapahtumapaikkana sen ainutlaatuisuuden vuoksi. Puuhia kiittävät vuosi toisensa perään niin taiteilijat kuin yleisökin.

Aikojen loppua -konsertissa kuullaan Olivier Messiaenin teos Aikojen lopun kvartetto, joka syntyi toisen maailmansodan aikaisella keskitysleirillä, jossa se sai myös kantaesityksensä tuhansien vankien todistaessa tapahtumaa ankarassa pakkassäässä.

– Olosuhteet kesäisessä Soinissa ovat ehkä toiset, mutta Messiaenin sävelkieli puhuttelee paitsi sodan kauhujen tullessa jälleen lähelle eurooppalaisia konserttiyleisöjä, myös säveltäjälle tärkeiden aiheiden: uskon, ajan suhteellisuuden sekä koko olemassaolon mysteerin kautta.

– Päivää ennen Ukrainan sodan alkamista saimme suru-uutisen suomalaisen musiikkikentän moniottelija Jaakko Kuusiston poismenosta. Konsertissa kuultava Kuusisoton teos Play on kuin valoisa kehoitus jatkaa musiikin tekemistä – olosuhteista riippumatta. Kaikella on aikansa, mutta musiikki elää!

Konsertissa esiintyvät Juhana Inkinen, Juuli Holma, Pekka Niskanen ja Anna Kuvaja (piano). Ennen konserttia nautitaan Silvennoisen valmistama päivällinen.

Sunnuntain päätöskonsertti Yhteistalolla on järjestäjien pitkäaikainen unelma, jazzblues -brunssi, johon Silvennoinen valmistaa huikean brunssin ja tarjolla on myös yhtä maukasta musiikkia.

Suomi-jazzin elävä legenda Jukka Perko tekee paluun Soiniin yhdessä ystäviensä, eturivin jazz-muusikoiden rumpali Teppo Mäkysen sekä basisti Eero Sepän kera. Trio soittaa konsertissa suurelta yleisöltä lähes salaisiksi jääneitä upeita amerikkalaissävelmiä.

– Vakaviakin teemoja käsitellyt festivaali päätetään näin positiivisissa tunnelmissa, Holma toteaa.

Festareille lippuja on myynnissä vain ennakkoon, koska kaikki tapahtumat sisältävät myös lipun hintaan kuuluvan ruokailun. Järjestäjät toivovat, että yleisö löytäisi jälleen festivaalit ja kulttuuritapahtumat yleensäkin, sillä muuten ei ole elävää kulttuuriakaan.

Soinillinen festivaalien suhteen suuria kasvuodotuksia ei ole tulevaisuuteenkaan, koska tapahtuma halutaan pitää korkeatasoisina, mutta silti helposti lähestyttävinä. Jos koko kasvaa, menetetään jotain olennaista.

Pienuus kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että Soinillinen voidana toteuttaa lähinnä avustusten varassa. Soinin kunnan ja Taiteen edistämiskeskuksen lisäksi festarit ovat saaneet tärkeää rahoitusta myös Etelä-Pohjanmaan rahastolta.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version