Kuortane Games entistä kovatasoisempi

Johannes Vetter heitti viime vuonna rikki yli 20 vuotta vanhan kenttäennätyksen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Mitä yhteistä on Madridilla, Berliinillä, Manchesterilla ja Kuortaneella? No muun muassa näillä mainituilla paikkakunnilla kisataan vuonna 2022 World Athletics Continental Tour Silver tasolla.

3500 asukkaan Kuortane on pienin paikkakunta, missä näin kovatasoisia yleisurheilukilpailuja tänä vuonna järjestetään. Silver tasolle nousun myötä Kuortane Games on Suomen toiseksi arvokkain yleisurheilukilpailu. Edellä on vain kultatasolla kilpailtava Paavo Nurmi Games.

MAINOS

Kuortane tunnetaan vahvasti urheilusta ja Kuortaneen juhannuskisojen eli nykyisen Kuortane Gamesin historia ulottuu vuoteen 1921. Jo kolmena edellisenä vuonna Kuortane Gamesilla on ollut kansainvälinen status, ensin Classic taso ja kahtena viime vuonna World Athletics Continental Tour Bronze taso. Tänä vuonna kisat järjestetään jo 83. kerran ja jälleen siis astetta kovempana.

– Kisojen tapahtumaranking on kahdesta haasteellisesta koronavuodesta huolimatta noussut. Silver-tasolle pääsyä pitääkin pitää merkittävänä saavutuksena järjestäville osapuolille, mutta myös alueellisesti sekä kansallisestikin, kertoo kisojen pääsihteeri Tuomas Mikkola.

Vetter ja Ståhl jälleen mukana

Saksalainen keihäshirmu Johannes Vetter ja ruotsalainen kiekkotähti Daniel Ståhl ovat tähdittäneet Kuortaneen kisoja kahtena viime vuotena, eikä kaksikko halua tänäkään vuonna jättää mittelöjä väliin.

Viime vuonna Vetter onnistui rikkomaan Aki Parviaisen yli 20 vuotta vanhan kenttäennätyksen ja Ståhl paransi kiekkoringissä Kuortaneen kenttäennätystä jo toistamiseen. Molemmat lähtevät myös tänä vuonna rikkomaan ennätyksiä.

Kiekossa Ståhl saa kiriä maanmieheltään, olympiahopeamitalisti Simon Petterssonilta.

Kotimaan tähtiä laajalla rintamalla

Kuortane Games on vuosia ollut vahvasti sekä ulkomaisten että kotimaisten tähtien suosiossa. Yksi syy kisojen suosioon on Urheiluopiston läheisyys, jossa moni urheilija viettää treenijaksoa ennen kisoja. Myös järjestelyt toimivat urheilijoiden mukaan hyvin Kuortaneella. Tänäkin vuonna kisoissa nähdään iso joukko kotimaisia tähtiä.

Kovia tuloksia viime vuosina tehnyt Topi Raitanen kisaa jälleen 1500 metrillä ja matkalle voi odottaa jälleen kovaa vauhtia.

Naisten kolmiloikassa nähdään Suomen ennätyksen haltija Senni Salminen.

Wilma Murto teki viime vuonna kovan tuloksen Kuortaneella, paransi loppuvuodesta vielä omaa Suomen ennätystään ja oli paras suomalainen yleisurheilija Tokion olympiakisoissa. Onnistuisiko Suomen ennätyksen rikkominen tänä vuonna Kuortaneella?

Naisten 100m aidat on viime vuosina ollut kova kilpailu suomalaisten huippunimien välillä. Tänä vuonna viivalla on varmistunut jo loistavan hallikauden tehnyt Reetta Hurske.

Vuoden 2022 kisoissa sekä miesten että naisten puolella kilpaillaan kahdeksassa lajissa. Lisäksi mukana on kolme paralajia. 

Miesten lajit: 100m, 110m aj, 400m aj, 1500m, keihäs, kiekko, pituus, seiväs

Naisten lajit: 100m aj, 200m, 400m aj, 800m, 3000m seiväs, kolmiloikka, keihäs,

Paralajit: tuolikeihäs ja 100 m sekä 400 m kelaus.

Kisat ovat koko kunnan yhteinen ponnistus

Kuortane Games on iso yhteinen ponnistus koko kunnalle. Kisojen aikana talkootyöläisiä on paikalla lähes 300. Kisojen taustaorganisaatioina toimivat Kuortaneen Kunto, Eliittikisat ry, Kuortaneen Urheiluopisto ja Kuortaneen kunta. Tähtäimet kisojen suhteen ovat jatkuvasti korkeammalla.

– Laaja pitkäaikaisten yhteistyökumppanien joukko on mahdollistanut kisojen järjestämisen ja kehittämisen nykyiselle tasolle. Ilman heidän tukeaan kisojen järjestäminen nykyisellä tasolla ei olisi mahdollista, muistuttaa Eliittikisat ry:n puheenjohtaja Heikki Savela.

– Kisojen kohdalla puhutaan myös kunnan kannalta merkittävästä tapahtumasta. Kunta onkin viime vuosina investoinut kenttäolosuhteisiin ja toivottavasti näin voidaan mahdollistaa kisojen järjestäminen tällä tasolla jatkossakin. Tulevina vuosina ainakin katsomo-olosuhteita tullaan tarkastelemaan, sanoo kunnanjohtaja Teemu Puolijoki.

– Kisoilla sekä Urheiluopistolla on ollut pitkä yhteinen taival, joten kisojen henki elää vahvasti myös opistolla. Kisat ovat tuoneet opiston ja Olympic Training Centerin myös vahvasti kansainvälisten urheilijoiden tietoisuuteen ja opisto tunnetaan nykyään maailmalla hyvänä harjoittelupaikkana. Silver-tasolle pääsy onkin todella hieno asia, mutta tavoitteita pitää tietysti aina olla, joten näkisin silverin tilalla jopa kullan tulevina vuosina, Kuortaneen Urheiluopiston rehtori Tapio Korjus innostuu.

Ukrainalaiset ilmaiseksi kisoihin

Kisajärjestäjät ovat päättäneet, että sotaa pakoon lähteneet ukrainalaiset pääsevät katsomaan kisoja ilmaiseksi.

Kuortane Games järjestetään Kuortaneen yleisurheilukentällä 18.6. kello 15.30.

MAINOS
Edellinen artikkeliLabib Abuzaidin tutkimus lämmönkadosta tyhjiössä poiki matkan Japaniin!
Seuraava artikkeliSoinissa tanssittiin 12 tuntia!