Ville Hautamäellä kaikki eväät mestaruuden uusimiseen

Ville Hautamäki ja Ari-Pekka Hautanen ottivat jo kolmannen voiton putkeen. Kuva: Jari Kohonen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Rallin suomenmestaruussarjan viides osakilpailu Seinäjoen ympäristössä tarjoili kesäisten olosuhteiden ääri-ilmiöitä ankarasta pölystä kaatosateeseen.

Kaksipäiväinen ralli koetteli kilpailijoiden kärsivällisyyttä, sillä nopeuttakin tärkeämmäksi osoittautui varmuus.

MAINOS

Sen saivat kokea myös Ville Hautamäki ja Ari-Pekka Hautanen. Jo varmalta näyttänyt kakkossija vaihtui voitonjuhliksi lähes kalkkiviivoilla.

Avauspäivä ajettiin lämpimissä ja aurinkoisissa olosuhteissa. Ville Hautamäki ja Ari-Pekka Hautanen saapuivat yötauolle SM2-luokan kakkospaikalla. Autokunta Arttu Lähdeniemi-Jukka Toivonen oli kehittänyt tasan kymmenen sekunnin etumatkan kahdella pitkällä ja pölyisellä erikoiskokeella.

– En halunnut ottaa siellä pölyssä kovin hulluja riskejä. Lauantaina puolestaan päätettiin sateessa tulla sellaista vauhtia, että pysytään tiellä, Hautamäki kertasi.

Ajoittain rankaksi yltynyt sade muutti tiet kuravelliksi. Ulosajoja nähtiin poikkeuksellisen paljon, joten kokeneen ajajan riskejä välttävä taktiikka tähtäsi varmoihin sarjapisteisiin. Silti sekään ei ollut riittää.

– Viitalan erikoiskokeella (EK 5) oli se meidän tilanteemme, jossa oli onneksi paljon tuuria matkassa, Hautamäki kertasi.

– Ajoin kallioleikkaukseen, jossa tukivarsi vääntyi ja vanteesta lähti pala pois. Onneksi rengas ei mennyt rikki ja ilmat pysyivät sisällä. Huollossa vaihdettiin tukivarsi, mutta epähuomiossa jäi toteamatta, että takapyöräänkin oli osunut. Siksi ajettiin loppu ralli takapyörä harituksella, mikä toi vielä ajamiseen oman mausteensa, Hautamäki huokaisi.

Lopulta sekuntikamppailu päättyi Lähdeniemen keskeytettyä harmittavaan tekniikkavikaan. Vaihteensiirtäjän vaijeri petti ja näin haastaja jäi reitin varteen viimeistä edellisellä erikoiskokeella.

– Artun vauhti ei ollut lainkaan yllätys. Hän on mennyt aina kovaa, mutta usein sattuu jotain. Vauhtia kaverilla on kyllä reservissä, mutta tässä lajissa pitäisi päästä maaliin saakka, Hautamäki muistutti.

– Missään vaiheessa ei periksi annettu, vaikka Lähdeniemi pääsi jo jonkin verran pakoon. Se tultiin koko ajan, mitä päästiin, mutta kuitenkin niin, että tiellä pysyttiin, Hautamäki jatkoi.

Riskikynnystä laskettiin Lähdeniemen keskeytettyä entisestään. Määränpää Seinäjoen torilla ja palkintojenjaossa oli kirkkaana mielessä.

– Viimeinen erikoiskoe oli jo aika varovaista, mutta tuloksista päätellen se oli sitä myös muilla. Ilmeisesti kaikki halusivat varmistella maaliin pääsyä. Sillä ajolla ei olisi pitänyt tulla pohja-aikaa, Hautamäki naurahti.

Sarjan kannalta tilanne näyttää erinomaiselta. Hautamäellä on kaikki eväät mestaruuden uusimiseen.

– Tämä oli nyt kolmas voitto putkeen, mikä on hieman kuronut sitä Rovaniemen keskeytystä ja nollaa pistettä umpeen. Kaksi kisaa on vielä jäljellä ja viimeisessä jaetaan korotetut pisteet, joten kaikki on edelleen omissa käsissä, Hautamäki laski.

MAINOS
Edellinen artikkeliKoronatilanne tasainen, potilaita yhä sairaalahoidossa
Seuraava artikkeliKuninkaantupa esittelee ainutlaatuisen kuvakavalkadin Lapuanliikkeestä Isänmaalliseen Kansanliikkeeseen