25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Sinilevää havaittu jo Lappajärvessä

Pohjalaismaakunnissa on tehty kesän ensimmäiset sinilevähavainnot, mutta tilanne on kuitenkin vielä rauhallinen. Juhannukseksi ennustetut helteet voivat kuitenkin muuttaa tilanteen nopeasti.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto teki kesän ensimmäisen Järvi-meriwikiin viedyn havainnon viikko sitten Räyringinjärven uimarannalla, jossa sinilevää havaittiin hieman.

MAINOS

Lappajärveltä tehtiin kuluneen viikon aikana kaksi kansalaishavaintoa, toinen Myllyniemen rannalla, jossa sinilevää oli havaittu eilen runsaasti. Toinen havainto oli tehty Lappajärven Sahin uimarannassa 21.6, jossa sinilevää ei havaittu.

Kunnan ympäristöterveydenhuolto seuraa ja tiedottaa sinilevätilanteesta muun muassa kunnan verkkosivuilla. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ilmoittaa pohjalaismaakuntien sinilevätilanteesta tiedotteessaan torstaisin.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vakiohavaintopisteitä on Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, näistä havaintopisteistä tehdyt havainnot viedään Järvi-meriwikiin.

Lisäksi tiedotteessa kerrotaan muutkin pohjalaismaakunnissa tehdyt havainnot, jotka on viety Järvi-meriwikiin. Kansalaisten havainnot tuovat tärkeää lisätietoa alueemme sinilevätarkkailuun. Levähavaintoja voi ilmoittaa myös leväpuhelimen numeroon 0295 027 990.

Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havainnointipisteellä, jolloin levätilanne eri puolilla järveä saattaa vaihdella.

Sinileväesiintymät ovat usein peilattavissa ajankohtaisiin säähavaintoihin. Esimerkiksi tyyni, aurinkoinen ja lämmin sää saavat sinileväkukinnat runsastumaan ja nousemaan vesipatsaasta vedenpintaan. Lisäksi runsaiden sateiden myötä vesistöihin valuvat ravinteet luovat leville otolliset lisääntymisolosuhteet.

Runsaasti sinilevää sisältävän veden käyttöä ei suositella, sillä sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa iho-oireita, silmien kutinaa, huimausta ja pahoinvointia. Sinileväistä vettä ei saa juoda, käyttää tiskivetenä, pesuvetenä eikä löylyvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät