25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Pumptrack-rata villitsee Vimpelissä

Vimpelin kunnan lapsiin ja nuoriin kohdistama viimeisin satsaus on avattu virallisesti. Etenkin poikien keskuudessa suuren suosion saavuttanut pumptrack-rata kannustaa kokeilemaan ja kehittämään omia taitojaan esimerkiksi polkupyörällä.

Vapaa-aikasihteeri Ari Takala kertoo nähneensä vuonna 2017 Puoli seitsemän -ohjelmassa jutun pumptrack-radasta. Hän on siitä lähtien haaveillut radan saamisesta Vimpeliin. Nyt haave on toteutunut.

MAINOS
Lassi Suvisalmi näytti pumptrack-radan avajaisissa, mitä kaikkea pyörällä voi tehdä uudella radalla. Häneltä sai myös kysyä vinkkejä.

Helposti saavutettava lähiliikuntapaikka tarjoaa lapsille ja nuorille – ja myös aikuisille mahdollisuuden omaehtoiseen liikuntaharrastukseen. Radan nimitys viittaa radalla liikuttaessa käytettävään pumppaavaan liikkeeseen, joka kiihdyttää vauhtia. Radalla voi ajaa polkupyörällä, skuutilla ja rullaluistimilla.

Mieluisa satsaus

Kunnan omistamalle tontille, lämpölaitoksen viereen rakennetun radan rakentamisesta vastasi Trail It -niminen yritys.

Se on rakentanut lähes kaikki viime vuonna Suomeen nousseet pumptrack-radat. KVR-urakkana toteutetun radan kustannusarvio oli 99940 euroa. Kuntarahoitusosuus oli 30 000 euroa. Aisaparilta saatiin 42000 euron avustus ja valtiolta 28000 euroa.

Vapaa-aika- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Tero Lassila näkee Takalan tapaan radan rakentamisen hyvänä satsauksena.

– Kaikki, mitä lapsille ja nuorille saadaan tehtyä, on plussaa. Kunnan tarkoitus on joka vuosi panostaa kuntalaisille tarkoitettuihin liikuntapaikkoihin. Aikuiset osaavat valita kunnan hyvistä liikuntapaikoista mieleisensä. Ennen kaikkea lapsille ja nuorille täytyy olla jotakin ajanvietettä.

Haastetta löytyy

Ari Takala painottaa, että radalla on kypäräpakko. Hän vinkkaa, että sekä lasten että aikuisten kannattaa lukea radan reunassa oleva infotaulu. Rata on mitoitettu noin 30 ajajalle kerrallaan.

Vakiintunutta kulkusuuntaa ei radalla ole vaan kulkusuunta voidaan sopia radalla ajavan porukan kesken. Takala on huomannut, että Vimpelin uutuusradalla kulkusuunta on yleensä ollut myötäpäivään.

Mukavasti oheisohjelmaakin sisältäneiden, mutta sateen häiritsemien avajaisten aikaan radalla riitti vilskettä. Pojat ja tytöt kokivat vauhdin hurmaa sulassa sovussa.

Lehtihaastatteluun ei moneltakaan löytynyt aikaa, mutta yhdeksänvuotias Elias Rinta-aho ehti kommentoida, että on ajanut radalla polkupyörällä.

– Olen käynyt kokeilemassa rataa, kun olen kylällä liikkunut.

Vimpelin väki sai vinkkejä pumptrack-radan käyttöön ja temppuihin kokeneelta freestyle-BMX-ajaja Lassi Suvisalmelta, joka on harrastanut lajia 15 vuotta. Lajissa häntä viehättää itsensä haastaminen ja harrastajien kesken vallitseva yhteishenki.

– Kannustan lapsia ja nuoria rohkeasti kokeilemaan omia taitojaan. Vimpelin rata on mukava. Aloittelijalle löytyy haastetta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät