-5.1 C
Alajärvi
lauantai 07.12.2024
MAINOS
MAINOS

Tavoitteena ystävyyskylätoiminta

Kansainvälisyys on ottanut uuden suunnan kolmessa järviseutulaiskunnassa. Alajärven Luoma-aho, Lappajärven Itäkylä ja Vimpelin Lakaniemi, Pokela ja Pyhälahti ovat mukana Leader Aisaparin hallinnoimassa Twinning villages -hankkeessa, jonka tavoitteena on kansainvälinen ystävyyskylätoiminta.

Ranskalaisten ja espanjalaisten hankekumppanien edustajat vierailivat vastikään suomalaiskylissä tutustumassa kyliin, kuntiin ja paikalliseen elämään. Hankkeen teemoja ovat muiden muassa kylien palvelut, luonto, luontopolut ja nuoret.

MAINOS

Projektia Aisaparilla vetävä Ellinoora Takala kertoo lähettäneensä hankkeen suunnitteluvaiheessa kyselyn noin sadalle Aisaparin alueella toimivalle kyläyhdistykselle kiinnostuksesta ystävyyskylätoimintaa ja hankkeita kohtaan. Vastauksia tuli kolmesta suunnasta, nyt hankkeessa mukana olevalta kylältä.

Itäkylä, Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti ja Luoma-aho ovat aktiivisia kyliä, jotka ovat aiemminkin osallistuneet Aisaparin hankkeisiin. Aisaparin Twinning villages -kumppanit ovat espanjalainen Leader-toimija GDR Valle del Guadalhorce ja ranskalaiset Bouillon Cube ja LAG Grand Pic Saint Loup. Hankkeessa on mukana molemmista maista 4–6 kylää.

Ystävyystoiminta vireille

Korona on ulottanut lonkeronsa viime vuonna alkaneeseen ja 31.12.2022 loppuvaan hankkeeseen. Tutustumisvierailuja on korvattu kylien asukkaille tarkoitetuilla virtuaalitapaamisilla.

Kyläläiset ovat voineet tutustua toisiinsa ja muihin kyliin sekä virtuaalisesti että vierailuilla. Ideat ja hyvät käytännöt ovat siirtyneet maasta ja kylästä toiseen. Kyläläiset pitävät yhteyttä Facebook-ryhmän avulla. Ryhmässä on lähemmäs 90 jäsentä.

– Lisäksi Aisaparin alueella on järjestetty kaikille avoimet espanjan kielen ja kulttuurin sekä ranskan kielen ja kulttuurin illat, kertoo Ellinoora Takala.

Monilla suomalaisilla kaupungeilla ja kunnilla on omat ulkomaiset ystävyyskaupunkinsa ja -kuntansa. Ellinoora Takalan mukaan kylätasolla kansainvälinen ystävyystoiminta on vähäistä.

Ana Hevilla (vas.), Clayre Pitot ja Emmanuelle Piras olivat vakuuttuneita näkemästään ja kokemastaan.

– Hankkeessa kyläläiset ovat päässeet tapaamaan toisiaan virkamiesten sijaan ja saaneet kansainvälisiä kokemuksia. Yhteisiä teemoja löytyy kaikilta hankkeessa mukana olevilta alueilta, esimerkkinä luontopolkujen kehittäminen ja lähiruoka.

Ihastusta ja uusia ideoita

Suomessa ranskalais- ja espanjalaisvierailla oli monta tutustumiskohdetta ja vähintään yhtä monta ihastelun aihetta.

Mäkelä Alulle suuntautuneelta yritysvierailulta lähdettiin kävellen kohti seuraavaa etappia eli Lakeaharjua, jossa käytiin niin Leijonalaavulla, näkötornilla, kuntoportailla kuin Lakis Areenallakin. Vieraiden joukossa ihmeteltiin sitä, miten teollisuusyritys voi toimia metsän lähellä – sen sijaan, että toimintaa harjoitettaisiin teollisuusalueella.

– Metsässä näimme puiden lisäksi paljon kasveja, marjoja ja hyönteisiä. Metsässä oli helppo kulkea kuntopolkua pitkin. Otimme todella paljon kuvia ja videoita, ihasteli ranskalainen Emmanuelle Piras.

Espanjalainen Anna Hevilla painotti Aisaparin espanjalaisten ja ranskalaisten kumppaneiden ja kyläläisten olevan avainasemassa tietoisuuden levittämisessä esimerkiksi kansainvälistymiseen ja erilaisiin yhteistyöhankkeisiin ja -muotoihin liittyen. Yhteistyötä halutaan jatkaa ja miettiä uusia uria esimerkiksi nuorten ERASMUS-vaihtoon liittyen.

Vientituotteita ja seniorienergiaa

Ana Hevilla, Emmanuelle Piras ja ranskalainen Clayre Pitot kertoivat oppineensa Suomen-vierailullaan paljon pieniä asioita.

Tuulikki Hannula, Kaija Korkea-aho, Raija-Liisa Palmi, Elisa Mastokangas, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Rajala ja Hilkka Luoma-aho kertovat, että Luoma-ahon kylällä on senioreiden hyvä olla ja yhteistä tekemistä löytyy.

– Haluaisin ehdottomasti viedä kodan mukanani, Clayre Pitot ilmoitti.

Suomalaisiin Leader-hankkeisiin kiinteästi kuuluva talkootyö ja siihen liittyvä yhteisöllisyys teki kolmikkoon suuren vaikutuksen. Erityistä ihastusta herättivät kolmen kylän kylätalot. Vastaavanlaisia ei esimerkiksi Espanjassa ole.

– Kylätalon rakentaminen on mahdollista, jos ihmiset haluavat rakentaa sellaisen, miettii Ana Hevilla.

Luoma-ahon kylästä Espanjan ja Ranskan suuntaan voisi viedä esimerkiksi senioritoiminnan, jota ryhdyttiin virittelemään viisi vuotta sitten. Ikäihmisille järjestetään monenlaista toimintaa.

On vesijumppaa, asiantuntijaluentoja ja vierailuja eri kohteisiin. Ajan kuluessa on huomattu yhteisöllisyyden kasvaneen ja kylän iäkkäämmistä asukkaista on muodostunut toisilleen tukiverkko. Korona-aikaan otettiin ryhmäpuheluita ja vaihdettiin kuulumisia.

Porukassa saa olla oma itsensä, eikä kriittistä ilmapiiriä ole. Seniorit ovat kiinni ajassa ja ovat tehneet YouTubeen perunannostosta kertovan videon. Sukan matkaa on esitelty etenkin kylän nuorimmille aina lampaan villan keritsemisestä langan värjäämisineen ja itse lopputuotteeseen eli sukkaan.

– Senioreilla on kivaa Luomalla, kuuluu aktiivisten naisten ryhmästä.

Espanjalaiset ja ranskalaiset vieraat pääsivät myös nauttimaan Luoma-ahon senioreiden tekemästä ruuasta. Vieraille järjestettiin myös mahdollisuus tutustua huovutukseen.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät