Pesiksen sukulaispeli kiinnosti Vimpelissä

Jooa Tuomela sai pienen treenin jälkeen lyönnin napsumaan Saarikentällä. Nuorimies lennätti palloa myös Savonjokeen saakka.
Jooa Tuomela sai pienen treenin jälkeen lyönnin napsumaan Saarikentällä. Nuorimies lennätti palloa myös Savonjokeen saakka.
Mainos[adrotate banner="3"]

– Kyllä huomaa, että palloa on lyöty. Silmän ja käden yhteispeli toimii. On tosi kiva huomata innostuminen lajiin, jota ei ole koskaan kokeillut, tuumasi seinäjokinen Jukka Marttala keskiviikkona Vimpelin Saarikentällä.

Marttala kävi esittelemässä naisten olympialajina olevaa softballia Vimpelin pesispyhätössä osana meneillään olevia Vimpelin Pesisfestivaaleja. Suurin osa softballia kokeilleista oli vetolaisia pesisjunioreita, mutta mailan varressa nähtiin hieman vanhempiakin kokeilijoita ja myös yksi vimpeliläinen Superpesis-tähti. Nuorin softball-mailaan tarttunut oli iältään viisivuotias – ja hänkin osui syöttökoneen sylkemään palloon lopulta kuin vanha tekijä.

MAINOS

Kiinnostus virisi

Softball kehitettiin Yhdysvalloissa 1880-luvun loppupuolella baseballin sisäpelimuodoksi. Laji on edelleen suosittu Yhdysvalloissa, jossa sitä pelaavat etenkin naiset ja tytöt. Softball oli ensimmäistä kertaa olympiakisoissa Atlantassa vuonna 1996. Suomi on osallistunut euroopanmestaruuskisoihin vuosina 1988 ja 2005.

Softball-esittelyn tähti taisi olla syöttökone, jonka ääreen oli tunkua. Jukka Marttala opasti koneen käyttöä nuorille Vimpelin Pesisfestivaalien tapahtumaan saapuneille tytöille ja pojille.

Itsekin pesistaustainen, nykyisin Seinäjoen Maila-Jussien toiminnanjohtajana työskentelevä ja Superpesiksessä syöttötuomarina toimiva Jukka Marttala näytti aluksi lyöntitekniikkaa ja kertoi hyviä vinkkejä. Jos pesäpalloa isompi pallo, jäykkä räpylä ja pesiksestä poikkeava kypärä kiinnostivat, niin vähintään yhtä innostuneita nuorimmat lajin kokeilijat olivat syöttökoneesta, jonka avulla voidaan säätää esimerkiksi lähtevän syötön nopeutta. Syöttökone oli sijoitettu katokseen, jotta putoavat pallot eivät aiheuttaisi vaaratilanteita. Sekä syöttöpaikka että lyöntipaikka oli suojattu häkiksi kutsulla verkolla.

Pesäpallon pituusheiton poikien sarjan MM-pronssimitalisti Jooa Tuomela oli yksi innokkaista kokeilijoista. Aluksi hän ei ollut sinut syöttökoneen tarjoileman syötön kanssa ja uhkasi lyödä näpyn. Lyönti lähti napsumaan kohdilleen, kun hän kävi kokeilemassa lyömistä oikeasta eli heitetystä syötöstä. Ja kuinkas kävikään? Tuloksena jokipallo kolmospuolelta, vaikka taisi lipsahtaa jonkin verran pesäpallokentän rajojen ulkopuolelle.

– Maila on painava ja pallokin on painavampi kuin pesäpallo, hän totesi yhden sarjan eli kymmenen lyöntikertaa kokeiltuaan.

Lilja Liikala on pelannut aikaisemmin pesäpalloa. Softball-maila oli hänen mielestään painava, mutta hyvin näytti lyönti lähtevän.

11-vuotias Lilja Liikala kertoi kuulleensa lajin nimen ennen kuin kävi itse kokeilemassa.

– Käteen sattui vähän lyödessä. Maila oli painava, mutta se olikin aikuisten maila. Kypärä oli outo, kun ei ollut remmejä.

Santeri Syynimaa oli samoilla linjoilla kuin Jooa ja Lilja. Hänen mukaan palloon osuminen on kiinni ajoituksesta.

Huippumaa Suomi

Jukka Marttala kurvasi Vimpeliin esittelemään lajia osana meneillään olevia Vimpelin Pesisfestivaaleja. Hän kertoi, että lajia on esitelty kerran aikaisemmin Etelä-Pohjanmaalla. Seinäjoen Maila-Jusseissa on tarkoitus käynnistää softball-toiminta. Marttala uskoo, että laji saa harrastajia myös maakunnan pääkaupungin ulkopuolelta. SMJ:ssä laji ei ole vieras, sillä naisten maajoukkueringissä on seurasta kahdeksan naispelaajaa. Kymmenen SMJ:n B-tyttöikäistä on myös mukana  toiminnassa. Marttala toimii itse maajoukkueen joukkueenjohtajana, joka organisoi muiden muassa maajoukkueen leirityksiä. Maajoukkueen rinnalle on B- ja C-ikäisille perustettu softballin akatemiajoukkue.

Softball-räpylöissä riitti alkuun ihmettelemistä, mutta niitäkin käytettiin pallon vangitsemisessa.

Viime vuonna käydyissä Tokion kisoissa emäntämaa Japani pesi finaalissa Yhdysvallat. Japanin ja Yhdysvaltojen ohella Kolumbia kuuluu lajin mahtimaihin. Suomen maajoukkue osallistuu Espanjan Barcelonassa pidettäviin euroopanmestaruuskilpailuihin ja pelaa samalla ensimmäisen virallisen ottelunsa. Kisoihin osallistuu 21 maata.

– Maajoukkueen tavoitteena on olla EM-kisojen mitalipeleissä vuonna 2025, pelata maailmancupissa vuonna 2026 ja edustaa Suomea Los Angelesin olympialaisissa vuonna 2028, valottaa Marttala olympiaprojektin etenemistä.

Suomalaispelaajat ovat saanet maajoukkueen amerikkalaisilta valmentajilta paljon hyvää palautetta pelaajan ominaisuuksistaan.

Pesistaustasta hyötyä

Softballissa on pesäpallon tapaan yhdeksän ulkopelaajaa. Syöttäjä syöttää pallon lyöjän edestä, kuten baseballissakin. Lyöjän takana oleva ulkopelaaja on sieppari. Lajissa on ykkös-, kakkos- ja kolmospesävahdit sekä short stop eli lyhyt pysäyttäjä, joka pelaa pesien välissä. Pelipaikkaa voi verrata pesäpallon etulukijaan. Takakentällä pelaa kolme kopparia.

– Ulkopeli on softballissa isossa roolissa. Tarkat ja nopeat heitot ovat avainasemassa. Pesäpalloa pelanneelle kiinniotot ja lyhyet ja nopeat heitot ovat helppoja.

Nopeus on valttia sisäpelissä. Softballissa pesävälit ovat 18-metrisiä. Pesäpallossa ykkösväli on naisten kentällä 17,5 ja miesten kentällä 20 metriä.

Suomen softball-maajoukkueessa kaikki ovat urheilutaustaltaan pesäpalloilijoita, lukuun ottamatta Yhdysvaltain ja Suomen kaksoiskansalaisuuden omaavaa Naomi Piersonia 16-vuotias Pierson on pelannut softballia kahdeksan vuotta. EM-kisoihin on lähdössä myös Veteli Pesiksen kasvatti Sofia Huusko, joka pelasi Vimpelin Vedon tyttöjen Superpesis-joukkueessa kausilla 2018–2021. Naisten suomensarjakokemustakin omaava Huusko edustaa nykyisin Ylivieskan Kuulaa, joka pelaa naisten Ykköspesiksessä.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliNettihuijaukset ja tietojenkalastelu muuttavat muotoaan
Seuraava artikkeliSinilevää havaittu sisävesillä