1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Sinilevää havaittu sisävesillä

Kuluneen viikon aikana sinilevää havaittiin viidellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä pohjalaismaakunnissa. Vähäisistä sinileväesiintymistä tehtiin havainto muiden muassa Evijärven Sillankorvan sekä Ähtärinjärven Mustaniemen ja Kylmälahden havaintopisteillä. Lisäksi Ähtärin ympäristönsuojelun havaintopisteellä Ähtärinsalmessa havaittiin hieman sinilevää.

Viikon 28 aikana on tehty kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä Kuortaneenjärven Puodinkedonlahdessa ja Kirkkorannalla. Runsaista sinileväkukinnoista tehtiin kansalaishavainto Lappajärven Rantalassa keskiviikkona.

MAINOS

Pintaveden lämpötilat näyttäisivät viilenneen kahden viranomaisen ylläpitämän havaintopisteen perusteella. Närpiön Hinjärven ja Lappajärven Halkosaaren havaintopisteillä pintaveden lämpötilaksi mitattiin 20 astetta tiistaina. Heinäkuun toisena päivänä molemmissa havaintopisteissä pintaveden lämpötila oli 25 astetta. Otolliset olosuhteet – kuten lämpimät vedet – kiihdyttävät sinilevän kasvua.

Ennen veteen kastautumista tai sen käyttöä on hyvä tarkkailla vettä mahdollisten leväesiintymien varalta. Jos vedessä on havaittavissa vihertäviä hiukkasia tai vihreäksi värjäytynyttä vettä, on hyvä suorittaa vesilasitesti. Sinilevä nousee seisahtuneessa vedessä noin tunnin kuluessa veden pinnalle. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Leväepäilyn kohdatessa on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä sauna-, kastelu ja pesuvetenä tule käyttää. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät