6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Turvallinen koulumatka syntyy harjoittelemalla

Koulujen alku häämöttää reilun kolmen viikon päässä. Koulunsa aloittava lapsi on monen uuden asian äärellä. Kun koulumatka on harjoiteltu hyvin etukäteen, vähenee ensimmäisistä koulupäivistä ainakin yksi jännityksen aihe. Kun vanhempi liikkuu lapsen kanssa yhdessä liikenteessä, hän voi seurata lapsen toimintaa ja arvioida lapsen valmiuksia itsenäiseen liikkumiseen.

– Turvallisen reitin suunnittelu on vanhemman vastuulla. On hyvä muistaa, että turvallisin reitti ei ole aina lyhyin. Matkalla asioita kannattaa katsoa lapsen näkökulmasta. Turvalliseen liikkumiseen opastettaessa on hyvä kertoa lapselle, että esimerkiksi suojatielle astuvaa lasta ei välttämättä näy pysäköidyn auton takaa. Havaintojen tekeminen ja harkinta ovat tärkeitä taitoja liikenteessä. Vastuu liikenteessä on kuitenkin aikuisella, painottaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.  

MAINOS

Puhelin reppuun

Lapsi muistaa toimintaohjeet parhaiten, kun ne yhdistyvät tiettyyn paikkaan ja tilanteeseen. Yksinkertaiset neuvot toimivat ja jäävät mieleen parhaiten: pysähdy aina ennen tien ylitystä ja tarkista rauhassa onko autoja tulossa.  Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata itse vierestä. Lapsi oppii tarkkailemalla ja kopioimalla toisten toimintaa, joten vanhemman oma esimerkki ja roolimalli ovat tärkeitä.

Lapsen kanssa kannattaa jutella koulumatkan sujumisesta pitkin vuotta. Myös vanhempien koululaisten kanssa turvallisen liikkumisen pelisääntöjä kannattaa kerrata. Kulkumuodon vaihtuessa kävelystä pyöräilyyn on koulumatkan harjoittelu etukäteen yhtä tärkeää.

Turvallisesta kulkemisesta ja yhteisistä pelisäännöistä on hyvä keskustella myös lapsen kavereiden vanhempien kanssa.

– Yhdessä voidaan vaikkapa sopia, että puhelin pysyy repussa koulumatkan ajan. Hyvä vaihtoehto koulutien aloitukseen on myös niin sanottu kävelevä koulubussi, jossa pieni ryhmä naapuruston lapsia kulkee yhdessä kouluun aikuisen kanssa, Tuomikoski kannustaa.

Vaikka osa koulumatkasta taittuisikin autokyydillä, voi lapsen jättää kyydistä turvallisessa paikassa muutamaa korttelia ennen koulua. Näin lapsi saa vireyttä kävelystä ennen oppitunteja ja koulun lähiympäristö ei ruuhkaudu autoista, jolloin kaikilla kouluun kävelevillä ja pyöräilevillä on turvallisempaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät