-2.1 C
Alajärvi
maanantai 30.1.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Sisävesien levätilanne rauhoittunut

Kuluneen viikon aikana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella sinilevää havaittiin kuudella valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä.

Sinilevää esiintyi hieman Lappajärven Sahin ja Lakaniemen havaintopisteillä Vimpelissä.  Järvi-Meriwikiin ilmoitettiin kansalaishavainto vähäisestä sinileväesiintymästä Alavuden Kätkänjärveltä Hietaniementien puoleiselta rannalta sekä leväseurantapuhelimeen ilmoitettiin epäily vähäisestä sinileväesiintymästä Alavuden Eteläiseltä Edesjärveltä.

Kansalaishavaintoja sinilevästä on tullut kuluneen viikon aikana edellisiä viikkoja vähemmän. Sää on ollut tuulisempaa ja epävakaisempaa, joka voi osaltaan vaikuttaa sinileväesiintymien vähenemiseen. Toisaalta tuulinen sää saa sinilevälautat hajoamaan vedenpinnalta ja sekoittumaan veden sekaan, jolloin niitä voi olla vaikeampi havaita. Ennustettu lyhyt helleaalto voi muuttaa tilanteen jälleen nopeasti.

Sinileväepäilyn kohdatessa on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä tule käyttää sauna-, kastelu tai pesuvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät