Sinilevähavainnot vähentyneet

Sinilevähavainnot ovat vähentyneet kolmen pohjalaismaakunnan alueella. Kansalaishavainnot tukevat valtakunnallisen leväseurannan toteutumista, joten havainnoista kannattaa aina ilmoittaa eteenpäin.
Pohjalaismaakunnissa on jo tehty sinilevähavaintoja, mutta alueemme järvissä sitä ei mittauspisteillä vielä ole havaittu.
Mainos[adrotate banner="3"]

Pohjalaismaakuntien sinilevätilanne on viime viikkoon verrattuna rauhallisempi. Rannikkoalueen sinilevähavainnot ovat vähentyneet ja sisävesien tilanne pysynyt rauhallisena. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla ei tehty viikon 30 aikana sinilevähavaintoja. Ähtärinjärven ympäristönsuojelun havaintopisteellä Ähtärinsalmessa sinilevää havaittiin hieman tiistaina

Kuluvalla viikolla tehtiin yksi kansalaishavainto runsaasta sinileväesiintymästä Vaasassa Blidgrundin pohjoispuolella. Kansalaishavainnot vesistöjen levätilanteista tuovat tärkeää lisätietoa tukemaan valtakunnallisen leväseurannan toteutumista. Levähavainnon voi tallentaa Järvi-Meriwikin tai vesi.fi-verkkopalvelun lisäksi Havaintolähetti-sovelluksella, jota on helppo käyttää myös puhelimella. Molemmissa karttapalveluissa sekä Havaintolähetti-sovelluksessa voi valita sinilevähavainnon lisäksi muitakin havaintotyyppejä, kuten pintaveden lämpötila. Havainnon voi ilmoittaa myös leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

MAINOS

Ympäristöhallinnon havaintopaikoilla Lappajärven Halkosaaressa ja Närpiön Hinjärvellä pintaveden lämpötila on vuodenaikaan nähden hieman keskimääräistä viileämpää.

Sinileväkukintojen riski on suurempi ravinnerikkaissa vesissä. Siksi yksi leväkukintojen vähenemisen tärkeimmistä toimenpiteistä on saada ravinteiden valuminen maalta vesistöön ja mereen vähenemään. Toiminnat vesistöissä tai merenlahdissa vaikuttavat myös levätilanteeseen. Koska sinilevät ja vesikasvit kilpailevat samoista ravinteista, voi laaja vesikasvien tai ruovikon niitto lisätä leväkukintojen riskiä. Lisäksi ruoppausten yhteydessä pohjaan sidottu fosfori sekoittuu veteen, mikä lisää osaltaan leväkukintojen riskiä.

MAINOS
Edellinen artikkeliTaideleiriseikkailu Sääksjärvellä
Seuraava artikkeliRiikka Kujala jatkaa Vedossa